Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Soványabb lesz a februári boríték

Csongrád megye - Ezekben a napokban kapjuk meg első olyan fizetésünket, amelyet már a 2012-es adójogszabályok szerint számoltak ki. Kiderül, megmaradt-e a tavalyi nettó – ez azon múlik, vállalta-e a munkáltató a bérkompenzációt.
Bérkompenzáció nélkül minden átlag alatti fizetés csökken. Azért marad kevesebb a borítékban, mert január 1-jétől megszűnt az adójóváírás. Növeli a terheket a munkavállalók egészségügyi hozzájárulásának 1 százalékos emelése is.

Emel vagy csökkent?

Csongrád megyei munkáltatókat kérdeztünk: hogyan oldották meg a kötelező bérkompenzációt? Kiderült: akik rendelkeztek tartalékokkal, meglépték, és el is mondták lapunknak. Akik nem, névtelenséget kértek. A Tornado International Jármű- és Gépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója, Kőkuti Attila elmondta: 32 embert foglalkoztat, 80 százalékuknál bért kellett emelni a tavalyi nettó megadásához.

A Hungerit Zrt.-nél – közölte Magyar József vezérigazgató – 1550 alkalmazottból 1370-nek kellett fizetésemelést adnia, hogy ne vigyenek haza kevesebbet. Mura Mészáros József, a Délzsalu Kft. ügyvezető igazgatója is elvi kérdést csinált abból, hogy főállású 5 munkatársának ne csökkenjen a nettója. A névtelenségbe burkolózó, vendéglátásból élő cégnél viszont a 12 ember állása úgy maradhatott meg, hogy bevállalták: 6 órában dolgoznak. Máskülönben 2 embert utcára kellett volna tenni – mondta az étterem vezetője.

Mindezek hatására a bruttó 216 ezer 805 forint alatt keresők, mintegy 2 millió ember nettó jövedelme – béremelés híján – csökkenne, miközben a magasabb jövedelműek egyértelműen jobban járnak. Hogy ez ne következzen be, a kormány előírta a munkavállalók kompenzálását. Mivel a minimálbér is magasabb lett, a korábbi 78 ezer helyett 93 ezer forint, a dolgozóknak 12–18 százalékos fizetésemelést kell kapniuk – pusztán azért, hogy ugyanannyi nettót vigyenek haza, mint tavaly. 5 százalékos mértékig maguk a cégek hajtják végre a bérkompenzációt, e fölött a kormány állja a költségeket. Az a vállalkozás, amelyik nem tudja emelni a bérkompenzációra szorulók bérét, költségvetési pénzekre pályázhat. Ha pedig egyáltalán nem emel, 2 évig kizárja magát a közbeszerzési pályázatokból és az állami támogatásokból.

Az állami támogatásnak feltételei is vannak: a munkáltatónak nem lehet 60 napnál régebben lejárt köztartozása, és az évben nem csökkentheti a létszámot.

– Az adójogszabályok éppen a legrosszabb jövedelmi pozícióval rendelkezőket érintik a leghátrányosabban – mondta Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország vezető adópartnere. A cég azt számolta ki, mennyivel kisebb fizetést visznek haza az emberek bérkompenzáció nélkül. – Ha nincs gyermek a családban, a visszaesés meghaladhatja a 10 százalékot is.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara becslése szerint a minimálbér mintegy bruttó 15 ezer forintos megemelését sok vállalkozás képtelen megtenni, és lehet, hogy csak a cégek fele él majd a bérkompenzációval. Mivel az állami támogatáshoz, vagyis a visszamenőleg fizetésemeléshez leghamarabb áprilisban lehet hozzájutni, sok ember a februári borítékkal még a csökkentett nettó bérét kapja meg.

Olvasóink írták

87 hozzászólás
 • 87. Agáta 2012. február 03. 17:37
  „Aki 17-18 évig tanult, egyetemi diplomát szerzett, nyelveket beszél, és nem az államtól függ a fizetése (az orvosokra és a tanárokra gondolok) nem csökkent a jövedelme. Az előbb szólóknak üzenem, hogy ugyanakkor nem gazdag, hiszen még csak pár éve dolgozik és fizeti Pesten a drága albérletet. (Mert legtöbbjük tanult, így nem volt miből lakásra gyűjteni. Vagy dolgozik valaki, vagy tisztességesen tanul, a kettő felső szinten már nem megy, a szülő pedig eltartotta 24-25 éves koráig. Az egyetemen félévente változnak a tantárgyak, 10-15 tárgyból kell készülni, jegyzeteket, könyveket vásárolni, mindezt 5 éven át, és persze nyelvvizsgázni is.). Ugyanakkor akkora járulékot fizet ő és a munkáltatója, hogy a szülő nyugdíját fedezi.”
 • 86. DobóI 2012. február 03. 05:39
  „85. Vanek_B._Eduárd 2012.02.02. 22:04

  De ugye azt nem mondta senki, hogy a 8 év szocialista parazita tartást és IMF kölcsönüket nem kell megfizetni...”
 • 85. Vanek_B._Eduárd 2012. február 02. 22:04
  „Ugye megmondtam anyukám, hogy mi nem a megszorítások kormánya vagyunk ?”
 • 84. Morcos 2012. február 02. 19:30
  „Eddig is sovány volt a boríték és sajnos egyre jobban érzi a magyar ember. Próba, próba hátán de javulás nem a jövő hónapban várható, ha van egyáltalán esély rá. :(”
 • 83. szocsoba 2012. február 02. 15:34
  „22.éve volt rendszerváltás. Mindegyik hatalmon lévő kormány igazságosabb, élhetőbb Magyarországot égért!!!! Mindenki tudja ebből mi valósult meg...SEMMI!! Párt állástól függetlenűl politikusaink,és a húsos fazék közelében élők milliárdosok lettek a privatizációkból,mutyikból,hűtlen kezelésből. A baj az,hogy ezt felelőségre vonás nélkül csinálhatták.A Magyar politika úgy lezülött,és szava hihetetlen lett,hogy mára nem tud az ember egy pártban sem megbízni!....ÉN IS AZT TUDOM AJÁNLANI,HOGY KI INNEN AZ ORSZÁGBÓL!!!!!!!!!!!!!”
 • 82. lisa01 2012. február 02. 12:26
  „Nembaj, csak így tovább. Legyen még kevesebb, annál jobb. Az a lényeg, hogy a gazdag tudjon végtörleszteni, 16%-al adózni, gyerek után kihasználni a teljes adókedvezményt, a szegény pedig fizesse a járulékokat vastagon.
  A politikusainknak is már csak krecsánra, és karosszékre telik.”
 • 81. Zka 2012. február 02. 08:32
  „73: amíg nincs konkrét éhezős-véres államcsőd, addig ez az ország folytatja a fenntarthatatlan osztogatást amit soha nem is függesztett fel mióta itt kommunizmus/szocializmus lett. Bár mit is beszélek... Ahogy az embereket ismerem, csak egy ilyen csődnél kapcsolna rá úgy igazán a vegyünk-el-mégtöbbet-attól-akitől-lehet-hogy-aztán-szétoszthassuk kórus. Tényleg el kell mennie annak, aki rendes jövőt akar, mert itt olyan nem lesz.”
 • 80. Vikawa 2012. február 02. 07:34
  „kicsit még tegyél hozzá!!!”
 • 79. StencilAtya 2012. február 01. 23:58
  „elmútnyócév !!!!!!!!!”
 • 78. studyfy 2012. február 01. 22:40
  „71. frakk, nem bírtad ki Botka nélkül... :-)”
 • 77. nanu 2012. február 01. 21:21
  „A rendszerváltás óta minden évben jött egy-egy rosszabb év és mindig húzni kellett a nadrágszíjon egyet. Az enyém mostanra összeért. Nem tudok, de már nem is akarok szegényebben élni.
  A nyaralásra félretett pénzen azt hiszem egy kicsit hosszabb nyaralásra megyünk és ezzel más barátom családjai is így vannak.Az ismerőseim közül többen is külföldre mennek dolgozni családostól.
  Pár éve még büszke voltam arra, hogy magyar vagyok. Ma szégyenlem.
  Jó éjszakát.”
 • 76. roxper 2012. február 01. 21:01
  „75. Csak kamuzik, valószínűleg északon valami gond van a fűtéssel és nem azért, mert nincs pénzük! ;)”
 • 75. NP1 2012. február 01. 20:44
  „lukrecia
  "Egyebkent Norvegiaban sok iskolaban nagykabatban 10 fokos termekben ulnek a gyerekek az iskolakban. Hihetetlen, egy europai fejlett orszagrol ilyet hallani, de konkret hir." - linkeld már be a forrást!”
 • 74. mattil 2012. február 01. 20:34
  „"Mivel az állami támogatáshoz, vagyis a visszamenőleg fizetésemeléshez leghamarabb áprilisban lehet hozzájutni, sok ember a februári borítékkal még a csökkentett nettó bérét kapja meg."
  Ebben a mondatban van a cikk lényege, bár amint látom a hozzászólók többsége szokás szerint nem olvasta el. Tehát akiknél még kompenzálnak is, azok is leghamarabb csak áprilisban kapnak majd közel ugyanannyit, mint mondjuk decemberben. Namármost az amúgy is megterhelő magasabb fűtésszála, villanyszámla stb. pont abban a hónapokban jön majd amikor kevesebb lesz a fizetés annak ellenére, hogy kompenzáltak..”
 • 73. lukrecia 2012. február 01. 20:30
  „Minden megoldhato ha akarjuk. Nem hozongeni kell folyamatosan , hanem tenni eletunk jobba teteleben.
  Egyebkent Norvegiaban sok iskolaban nagykabatban 10 fokos termekben ulnek a gyerekek az iskolakban. Hihetetlen, egy europai fejlett orszagrol ilyet hallani, de konkret hir.
  Valamilyen szinten sok minden kapcsolodik egymashoz atvitt ertelemben. A plazainkat feltudjuk futeni 26 fokra . Gondolkodni elore , raadasul mindezt tartosan megszakitas nelkul...---na ez az amire a magyar ember ritkan kepes. Hany eve irom, hogy a rossz fejlesztesek miatt a sajat farkunkba haraphatunk. A mukodesi koltsegek mindent felfognak emeszteni. De sokan kovetelik meg, meg meg.........csodak palotajat. Es azt ki fogja fizetni ??? Sanyi tan?? Mibol futjuk ezt a sok felesleges intezmenyt??? Osszevonni , szelektalni szukseges. Ez olyan mint az otthoni nagytakaritas. Sajnalok mindenkit akit erdemtelenul erint, megis masok vedelmeben meg kell tenni”
 • 72. Horthyszobor 2012. február 01. 20:30
  „Szó Póka bácsinál. Szópóka...”
 • 71. lukrecia 2012. február 01. 20:14
  „Vegig olvasva a szokasos kommenteket, valaki azt irta bezzeg Gyorben nincsenek gondok. Igen kerem Gyorben fele ennyi gond sincs, mert ott fokeppen termelo cegek )vilaghiru) alkotjak a beveteli forrasokat, es mint munkaltatok sem akarnak 2 evre elesni az allami palyazatok nyujtotta elonyoktol. Tehat kompenzaljak a dolgozoi fizeteseket, sot meg emelni is tudnak ezen felul. Ennyit a hibas varosi Botka kocepciorol. Es mar bantani sem akarom a polgarmestert.
  Egyebkent nem gyozom hangsulyozni , szornyunek tartom en is hogy a kisembereken akarjak behozni a koltsegvetesben elkovetett evtizedes hibakat.”
 • 70. booo 2012. február 01. 20:13
  „69. GAgyi - Gondolom, keres is vagy 300-at.”
 • 69. GAgyi 2012. február 01. 19:46
  „19. Vikawa 2012.02.01. 08:56
  "Én örülök ennek a lépésnek idén 18000 huf-al többet viszek haza mint tavaly, végre valaki megmerte lépni az 1 kulcsos adót."

  Akkor te fizetésemelést kaptál. Mert egyébként nem lehet....”
 • 68. booo 2012. február 01. 19:16
  „A sokat szidott Gyurcsányék kitoltak 10.000 emberrel ezek meg most 5 millióval. Lassan ott tartunk hogy miután elverték az államosított magán nyugdíjat, önként, dalolva ingyen dolgozzunk és közben ők luxusautókon furikáznak és az Azori-szigeteken értekeznek a romakérdésről. Én úgy gondolom, túlságosan nagy a kontraszt a Kormány kiadásai -és amit magukra költenek- és az egyszerű ember fizetése élete között. Sajnos a bársonyszékekből nem látnak le vidékre hogy itt mi a valóság és az emberek hogyan élnek. Én úgy látom, az elmúlt 1 év alatt sokkal több botrányt fakasztottak mint ami a Gyurcsányi érában volt. Ő legalább bevallotta Öszödön az igazságot..........”
87 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntektől 20-30 centi hó eshet

Az extrém hideg miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ. A mínuszok mellett fehérbe borulhat Csongrád megye. Tovább olvasom