Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Spanyol önkéntesek Bordányban

Bordány - Kilenc hónapra érkezett önkéntesnek Bordányba a spanyol Maria Herrero Martin és Adrián Sánchez Mayo. Hamar megszerették a kistelepülést, amelynek megpróbálják segíteni a mindennapjait. Rendeztek már spanyol estet a faluban, barátkoznak a magyar emberekkel, konyhánkkal és a nyelvünkkel is.
Két és fél hónapja költözött ideiglenesen Bordányba a spanyol Maria Herrero Martin és honfitársa, Adrián Sánchez Mayo. A 23 éves nő és a 25 esztendős fiatalember Bordányra az interneten talált rá: a homokháti kistelepülés már évek óta tagja az ifjúsági csereszolgálatnak, idén pedig csatlakozott azokhoz a településekhez, ahol más országokból érkező fiatalok önkéntes munkát vállalhatnak.

– Természetesen életünkben nem hallottunk még ezelőtt Bordányról. Budapestről és Debrecenről hallottam már, de ezekről a városokról sem tudtam sokat – mondta Maria. Adrián a jelentkezése előtt az interneten nézett utána országunknak, de alig két és fél hónap alatt már meg is kedvelték. Ahogy Adrián fogalmazott: Bordány olyan neki, mintha a második otthona lenne. A fiatalok egyébként a jegyzői szolgálati lakáson osztoznak, és számos programban vesznek részt a településen. Segítenek a faluházban és a Bordányi Ifjúsági és Információs Pontban, korábban festettek parkolót, és ültettek virágokat a településen. Az Unió önkénteskedésükért havonta 28 ezer 500 forintot utal a számlájukra, és fedezi étkeztetésüket is.

Nincsen spanyol gitár nélkül, Bordányban sem. Adrián és Maria kedvence a gulyás és a töltött káposzta. Fotó: DM/DV
Nincsen spanyol gitár nélkül, Bordányban sem. Adrián és Maria kedvence a gulyás és a töltött káposzta.
Fotó: DM/DV

Mariának igen éles váltás volt az országcsere, hiszen Spanyolország ötödik legnépesebb városából, a 600 ezer lakosú Zaragozából érkezett a 3200 fős faluba. – Élvezem a változást, itt minden nagyon békés – mesélte mosolyogva. A fiatalok már egy kis Spanyolországot is becsempésztek a bordányiak életébe: a faluházban spanyol estet rendeztek, amelynek ők voltak a főszervezői. – Paellát és tortillát készítettünk a helyieknek – újságolta Adrián. Persze ők is belekóstoltak már a magyar konyha szépségeibe: nem meglepő módon kedvenc magyar ételükként a gulyást és a töltött káposztát említették. Bordányban kilenc hónapot töltenek.

– A barátaimmal Facebookon beszélek, a családommal Skype-on: jól megvagyok nélkülük, minden rendben – mondta Maria. Honvágya még egyiküknek sincs. A lány ettől függetlenül hazautazik karácsonyra és újévre, de Adrián első Magyarországon töltött karácsonyára és szilveszterére készül.

– Túl drágának tartom a repülőjegyeket oda-vissza, és egyébként is jól érzem itt magam – magyarázta. Maria és Adrián mindeközben lelkesen tanulja a magyar nyelvet. – Faluház, köszönöm, „espanyol" vagyok, kicsit, nem beszélek magyarul – sorolták lelkesen a magyar szavakat.
– Nehéz, ugye? – kérdeztük angolul. – Igen – hangzott magyarul a válasz. A két fiatal hazájában egyetemre jár.

– Spanyolországban most nem azok az idők járnak, hogy egy fiatal jövőképet tudjon maga elé vázolni – utalt Maria az országukban sok problémát jelentő nagy munkanélküliségre. A fiatalok még azt sem zárták ki, hogy a bordányi hónapok után a jövőben Magyarországon próbáljanak szerencsét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Néha túlmelegszik a nagyszínház

Fűtés sem lenne a szegedi nagyszínházban, ha nem működne megfelelően a légtechnikai rendszer – tudtuk meg Gyüdi Sándortól. Tovább olvasom