Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Spárgák osuval fűszerezve

Szeged - – Ossz! Ossz! – kiáltották egymás után félszázan fehér formaruhába bújva tegnap este a Kossuth Zsuzsanna gimnázium tornatermében. Nem kártyapartiba csöppentünk bele, hanem Shihan Seiji Kanamura 8 danos kyokushin karatemester edzésébe.
Amit pedig ossznak értettünk, az valójában osu, és egy nemzetközi üdvözlést jelent ebben a stílusban.

A késők társaiknak háttal, a fal felé fordulva térdeltek le. Egy régi magyar hagyomány, a kukoricán térdeplés hagyománya elevenedett fel bennünk. De itt nem volt tengeri. Annál több spárga és a mester szavainak áhítatos figyelése: a tornacsarnok Dojóvá vált az edzés alatt, ahol tilos beszélni. Ahogy rágózni, dohányozni és énekelni is. Fényképezni viszont valószínűleg szabad, mert a 64 éves híres Shihant többen is megörökítették kameráikkal.

A gyakorlatok közepette megállapítottuk: színes társaság a karatésoké. Volt kisfiú, nagyfiú, kislány, nagylány és idős, zöld, sárga, kék és fekete öves. Ami közös: a fegyelem. A másfél órás edzés nem is végződhetett mással, mint egy nagy közös Shihan ni arigato gosai mashitával, ami konyhanyelven egy egyszerű köszönömöt jelent.

Olvasóink írták

 • 8. Erdei Csaba 2008. október 27. 20:25
  „A felháborodás érthető, de a cikk jó szándékú. Az újságíró sem ért ugyan ahhoz amiről ír, de a fegyelmet, mint a Kyokushin egyik fontos külső megnyilvánulását azért észrevette. Lehet, hogy éppen nem volt a szeme előtt Toranaga?

  Barátom! Ha kigondoltad, hát Istenem... de kár volt leírni. Szégyent hozol a Shihanra, Kardos senseire, és általában minden karatésra.

  Osu!”
 • 7. öhm..vki aki ott volt.. 2008. szeptember 23. 22:27
  „Szóval ez az... Érdekes címet adtak neki... Valószínüleg ezértis nem találtam meg csak 2,5h keresés után -.- ... Mintha Stahl konyháját reklámozná... Érdekes egy cikk az biztos, meg az is hogy nem teljesen erre számítottam hogy finoman szóljak.
  Legalább bekerült az újságba, amin alapból csodálkozok :D

  ui.: Hogy hogy került ide a magyar hagyományos beszólást azt enyhén nem fogom mivel az egésznek kb annyi köze van a magyar hagyományhoz mint nekem Britney Spearshez :D”
 • 6. Kojiro 2008. szeptember 16. 22:28
  „Szerintem nagyon nem a cikk a lényeg, hanem ami ott volt. Ennyi. :)”
 • 5. Vik 2008. szeptember 14. 15:29
  „NYUGÍÍÍÍÍÍÍÍÍ srácok!!!!!!!!!!!!!!!!! Nem kell enyire felkapni a vizet!!!!!!!!!!!!!!!! Átlag ember nem értheti meg a KYOKUSHIN SZELLEMÉT. Leírták amit láttak és ennyi. Mivel nem edzettek veletek ezért nem is érthetik meg ,hogy ez milyen kemény és komoly dolog.Amúgyis inkább örüljetek ,hogy benne volt az újságba,nagyon sokan nem is foglalkoznak a karatéval és lenézik,ahoz képest ,hogy ez a VILÁG LEGKEMÉNYEBB KÜZDŐSPÓRTJA(szerintem) ,ja és nem a karate ,hanem a KYOKUSHIN KARATE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 4. wance 2008. szeptember 14. 08:30
  „Igen, a cikk a kívülállónak semmitmondó, nem érzékelteti az esemény súlyát.
  De mit vársz egy kívülállótól? Aki nem tudja, hogyan ég a comb a kiba-dachi közben, vagy hogyan izzad tócsát maga köré a karatés egy-egy nehezebb gyakorlat alatt.
  Emiatt talán érezhetnénk sértőnek a cikk hangvételét, ám a Shihan is elmondta: "Az igazi karatés szerény!"

  Tehát (szerényen) megjegyezném, hogy egy olyan férfi látogatott meg minket, aki még személyesen a sosaitól (a Kyokushin karate alapítójától: Masutatsu Oyamától) tanult. 50 éve karatéziik és 65 éves létére nem csak kiváló sportoló, hanem egy megkapó, jóságában átható erejű EMBER is, akinek érdemes a nyomában járni.
  Külön köszönet az Ichiro dojo vezetőjének Sensei Kardos Imrének, valamint a Shihan tanítványának, Sensei Barna Zsoltnak, hogy ezt a felejthetetlen élményt és sporttörténeti eseményt megszervezték számunkra! web: www.ichiro.hu

  Osu!”
 • 3. Betti89 2008. szeptember 13. 13:28
  „Üdv!
  A cikk egy korrekt összefoglalás a látogatásról, persze, hogy rövid és általános, de könyörgöm, mégis mit vártatok? A Shihan látogatása nekünk érthetően sokkal többet jelentett ennél, de ezt mi tudjuk, és ez szerintem épp elég. Nem hiszem, hogy nyomdafestéket nem tűrően kellene nyilatkozni pl. a cikk írójáról meg a Délmagyarról, nem az volt a dolguk hogy átérezzék a fontosságot, hanem hogy beszámoljanak arról, hogy igen, meglátogatott minket, tartott egy edzést, és hogy sacc per kb miről szól. Ők nincsenek benne, nem élik át, honnan tudhatnák?
  Szerintem nem kellene ennyire elvetni a sulykot.

  Osu!”
 • 2. ismeretlen:) 2008. szeptember 13. 11:05
  „Ez a cikk egy semmitmondó, sovány iromány a kyokushin karate igazi jelentéséről és a Shihan látogatásáról.A 8 danos mester nem azért jött Magyarországra, azon belül is a Mi poros városunkba, hogy fotósok hadával találkozzon, hanem hogy egy feledhetetlen és egyben tanulságos edzést vezényeljen nekünk.
  Tényleg csalódás ez a cikk!!!
  Köszönjük Shihan! OSU”
 • 1. toranaga 2008. szeptember 13. 10:33
  „Basszátok meg ezt a cikket, a címe kajára utal, a tartalma meg egy nagy semmire...rég volt ilyen vidám napom...köszönöm délmagyar!!!!!!!!!!!!
  Talán ennél többet érdemelt volna a sensei, és a tanítványai.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tojás miatt riasztották a tűzoltókat

Szeged - A teraszajtó üvegét kellett betörniük a szegedi tűzoltóknak ma késő délután ahhoz, hogy egy… Tovább olvasom