Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Spiró is előadást tart a REÖK-ben

Szeged - Négy színházi produkcióval is várják a közönséget, illetve március 4-én 18 órától Spiró György előadását is meghallgathatják az érdeklődők a REÖK-ben.
A Kossuth-díjas író, irodalomtörténész hatalmas tudással rendelkezik az Erzsébet-kori színházról, amely különleges, hosszú fejlődés eredménye, néhány évtizedig az emberi tudás csúcsteljesítményeit hozta létre, majd szinte nyomtalanul eltűnt csaknem két évszázadra. Mivel a színházak ma is játszanak Shakespeare-drámákat, de már közel sem úgy, mint ők annak idején, érdemes bepillantani ebbe a színházi működésbe. A REÖK Shakespeare-heteibe illeszkedő Spiró-előadás ingyenes.

A színházi előadások közül elsőként egy Shakespeare-feldolgozást kínál a REÖK február 28-án, 19 órától: a Szentivánéji álom című vígjátékot értelmezi át A „Láthatóságiak – Kis Szentivánéji zene" című darab. A Thália Színház és a FÜGE Produkció előadását Máthé Zsolt, az Örkény Színház kiváló színésze rendezte, a szereplők közt pedig megtaláljuk a fővárosi Katona József Színház fiatal színművészét, Tasnádi Bencét is. Nagy hangsúlyt kap a produkcióban Gershwin zenéje is, többek között a Kék rapszódia és a Summertime. Parti Nagy Lajos drámáját vitte színre a HoppArt Társulat, ez március 5-én látható a REÖK-ben. Az Ibusár-állomás Sárbogárdi Jolán vasúti dolgozó kettős életéről szól. A társulat kísérletének tárgya az ibusári valóságot is zenében követni. A műfajok az operától a rapig, a musicaltől a mulatós zenéig terjednek. Jolán szerepében azt a Kiss Diána Magdolnát láthatjuk, akit nyáron a szabadtéri Leányvásár-produkciójának közönsége már a szívébe zárt. Gusztit Friedenthal Zoltán alakítja.

A Maladype Színház két darabbal érkezik: március 13-án Goethe Egmont-ja, 14-én pedig Schiller Don Carlosa kerül színre. Mindkét produkciót a társulat vezetője, Balázs Zoltán rendezte. Előbbi főhőse „az istenek kedvence", a nyers, egyenes, életvidám és szabadságszerető Egmont, a 16. századi németalföldi függetlenségi harcok hőse és közkedvelt személyisége. Schiller darabja az intrikáktól vezérelt és rideg spanyol udvar hatalmi keretei között játszódik. Don Carlos, a habozó-gyötrődő herceg és az európai humanitás szószólója, Posa márki a főszereplő ebben a műben. A két előadás főszereplői: Orosz Ákos, Lendváczky Zoltán, Tankó Erika és Blasek Gyöngyi. Jegyek már az összes meghirdetett színházi előadásra kaphatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lejárt a bérleti szerződés - a sofőr másként gondolta

A norvég hatóságok már körözték a bérelt Mercedest. Tovább olvasom