Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Spórol az állam a beteg gyerekeken is

Szeged - Egy vesével él a 8 éves Zoé, emiatt édesanyja gyest és magasabb családi pótlékot kapott – eddig. Egy családorvos szerint a hatóságnak egy vese is vese.

– Zoéról születése után nem sokkal kiderült, hogy ciszta van az egyik veséjén, műteni kell. Kivették az egyik veséjét, azóta így él. Speciális diétán volt sokáig, nagyon legyengült, nehezen tudtuk ráncba szedni – meséli a 8 éves kislány nagyapja, Pesti Imre. Zoé később kezdte az iskolát, most megy második osztályba, segítség kell neki a tanulásban. Édesanyja a beteg gyerek után emelt családi pótlékot és gyest kapott, mivel két gyereket nevel, 66 ezer 350 forint volt az ellátása – eddig.

Májustól 29 ezer 600 forintot kap, gyest pedig egyáltalán nem. Gyorsan munkát keresett, bolti eladóként dolgozik, keveset tud a gyerekekkel lenni. Az ellátás változásáról nem kaptak tájékoztatást. Nem értik, mi lett a pénzükkel, hiszen a meghosszabbított gyes még két évig járt volna. Nemcsak ez a 27 ezer forint hiányzik a család kasszájából, hanem legalább 50-60 ezer forint.

Hiszen a magasabb családi pótlék és gyes mellett járt 90 százalékos utazási kedvezmény a felnőtt kísérőnek, közgyógyellátást és tankönyvtámogatást is kaptak. Ezt most mind elvesztették.

Spórol az állam a beteg gyerekeken is. Fotó: Frank Yvette
Spórol az állam a beteg gyerekeken is.
Fotó: Frank Yvette

Ellátások számokban

Magasabb családi pótlékot országszerte 172 ezer 571 gyerek után folyósít az államkincstár, ebből Csongrád megyében 7874-nek. Beteg gyerek gondozása miatt meghosszabbított gyesben országosan 49 ezer 036 szülő részesül, ebből Csongrád megyében 2385-en kapnak az alapellátásnál több pénzt.

Az ellátásokat folyósító Magyar Államkincstár a szülő meghatalmazásával sem ad tájékoztatást a sajtónak a konkrét ügyről. Általános kérdéseinkre leírták az ügymenetet, vagyis hogy szakorvosi igazolásra adják ezeket az ellátásokat az orvos által megadott időpontig. Két hónappal a jogosultság lejárta előtt levélben tájékoztatják az ügyfelet arról, hogy ha a gyerek állapotáról nem küldenek újabb orvosi igazolást, automatikusan megszűnik a gyes, és az alap családi pótlékot folyósítják.

Tartósan betegnek, illetve súlyosan fogyatékosnak az a gyerek minősül, aki a jogszabályban felsorolt betegség miatt fokozott vagy állandó felügyeletre, gondozásra szorul. Ilyen többek között az emésztőrendszeri, vese-, anyagcsere- és légzőszervi betegség. Pesti Imre úgy véli, a veleszületett vesefejlődési rendellenesség beletartozik a vesebetegségek kategóriájába. A család fellebbez a döntés ellen, orvosszakértői vizsgálatot kér.

Zoé nincs egyedül, az egyik internetes közösségi oldalon sok szülő jelzi, hogy immunrendszeri betegeket, tej- és lisztérzékeny, asztmás gyerekeket fosztottak meg egy tollvonással az ellátásoktól. Egy névtelenséget kérő családorvos szerint a választóvíz nem a diagnózis, mert az nem elég. Tartós betegek és súlyos fogyatékosok közül is csak a legsúlyosabb esetek kaphatnak emelt ellátást, ha egyébként a gyógykezelésük megoldott, akkor nem jár nekik. Például a Zoéhoz hasonlóknál, könyörtelenül hangzik, de egy vese is vese. Elvehetik a magasabb ellátást. Magyarázatul a szakember hozzátette, olyan ez, mint a rokkantak felülvizsgálata. Voltak szabálytalanságok a rendszerben, de az új rendelkezések nyomán olykor a gyereket is kiöntik a fürdővízzel.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. szenyor47@freemail.hu 2013. július 31. 10:42
  „Én mint nagy szülő , olvasom a hozzászólásokat, és köszönöm azok nyilatkozatát akik egyet értenek velem, de köszönöm azok véleményét akik nem értenek egyet a gyerek sorsával. Gondolom ezen személyek vagy túl sokat keresnek,és meg tudnak oldani belőle minden problémát, vagy még nem volt benne részük ilyen gyereket nevelni. Kívánom ne is legyen benne részük, de nem kívánom senkinek .hogy át élje azt amit a gyerek születésétől át élt három hónapon keresztül. Ugyan is hiányolták egyesek a részleteket, ezért most leírom. Az unokám születésekor légzés problémával kezelték, mivel néha le állt, és így rákapcsoltak egy légzés érzékelőt amit ide haza is sokáig kellett használni. Nos azután különböző vizsgálatok mi egyebek, így teltek a napok,hogy vagy meg marad a gyerek, vagy nem. Mire hosszas vizsgálódások közbe kaptam egy jelzés egy kórházi dolgozótól, hogy beszéljünk a Professzorral, műtsék meg a gyereket mert a jobb veséjében ciszta van. Ez bármikor nagyobb problémát okozhatott volna. Közben teltek a napok a gyereket meg műtötték, és még hosszas kezelés után három hónap elteltével, haza jöhetett az unokám. Mindez idáig úgy tartották nyilván az unokámat,mint veleszületett fogyatékos beteg. Most az új rendelkezés szerint egyszerre csak egészséges lett a gyerek, és mindenki mossa kezeit.”
 • 47. C6H12O6 2013. július 27. 21:17
  „Jelenleg ott tartunk, hogy törvényileg egy tojótyúknak több hely jár, mint egy gyermeknek a bölcsődében. Ha egy kutyával vagy lóval rosszul bánnak, akkor több szervezet mozdul meg, mint egy egyértelmű gyermekbántalmazásnál. Egy 25 éve dolgozó 4 gyermekes /fehér/ édesanyának semmilyen segély nem jár, ha váratlan élethelyzetbe kerül, mint egy életében egy percet sem dolgozó semmilyen hozzájárulást nem fizető "más" embernek. /Indoklás: "hogy eddig is meg tudta oldani a problémáját..."/ Nagyobbik gyerek nemrég kórházba került akut alhasi fájdalommal, 2 napig volt bent utána kiadták "fingunk sincs mi baja" diagnózissal. Ezt a leletére írták latinul, a házi illetve a gyerekorvos is így fordította le velünk együtt. Egy csomó kivizsgálás meg elmaradt emellett. Most idegeskedhetünk, hogy hová vigyük és kiújul-e váratlanul ismét éjjel egykor.”
 • 46. sajtardezso 2013. július 25. 02:04
  „Először inkább a rabokon kellene spórolni, mondjuk 100 százalékot.”
 • 45. Moon 2013. július 24. 23:47
  „37.mackópajtás!
  Már ne is haragudj de ez egy roppant tapló komment részedről. Amennyiben a te gyerekedről lenne szó, ugye akkor is ennyire kritikus lennél?
  A narancsköd ennyire elvakít?
  Értem én, hogy kevesebbért is dolgoznak, de jó ember te egy gyerektől sajnálos a pénzt.
  Soha életben nem kívánom, hogy egy egészségileg nem teljesértékű gyereket nevelj, pedig kommented alapján megérdemelnéd. Tisztelet illeti azon szülők minanyagi mind erkölcsifáradozásukat azért, hogy gyermekeiknek egészségügyi "fogyatékosságuk" ellenére minden áldozatot megtesznek azért mindennap, hogy gyermekük lehetőségeikhez képest semmiben sem szenvedjenek hiányt! Ezt teljemértékben támogatni kell, bízom benne, hogy egyszer talán mikor a narancsköd felszáll akkor te is esetleg megvilágosodsz és elgondolkozol azon amit kommentedben írtál.
  Az hogy az egészségügyi ellátásrendszere évről évre, egyre jobban rohad arról nem egy szülő, nem egy gyerek és még nem is azok tehetnek akik naponta dolgoznak ebben a rendszerben, amit egészségügynek hívnak.”
 • 44. queenmargareth1 2013. július 24. 21:49
  „eternette az, hogy főleg és csak velem foglalkozol két szempontból is jó hír nekem:érdekellek, "figyelsz rám"Ha tetszik, ha nem valamiért mindig az "eszedben" vagyok és ez hizlalja a májam.Pozitív és rengeteg pozitív hozzászólásomhoz SOSEM ÍRSZ!lehet, hogy nem is én vagyok megkeseredett?:)”
 • 43. pirosmanci 2013. július 24. 21:30
  „Egészséges társadalom betegekkel? Ejnye már! "Oszt jó napot!"”
 • 42. Secem 2013. július 24. 21:08
  „Nemzeti konzultációs és "expresz" levelekre van pénz, de azokkal akikkel valóban konzultálni kéne arra NINCS!
  Ez a szégyen! Leépült az egészségügy úgy mint az egész ország!
  Magyarország jobban teljesít!”
 • 41. NP1 2013. július 24. 19:53
  „37. mackópajtás 2013.07.24. 16:35

  Cserélnél?
  Ha nem, akkor csönd.”
 • 40. _csutak_ 2013. július 24. 19:32
  „Le lett írva mérvadó fideszes közgazdásztól, hogy a fidesznek nincsen szüksége és pénze a nyugdíjasokra, betegekre, rokkantakra,: http://hetivalasz.hu/itthon/megszoritjuk-magunkat-59267/
  Tehát nem kell csodálkozni ha az orvosok azt tartják be amit Orbán számukra előírt!”
 • 39. vmagdi 2013. július 24. 19:24
  „mondjuk tényleg érdekes, hogy 10 évig is gyesen lehet lenni ha asztmás a gyerek... nem kétséges, hogy egy krónikus beteg gyerek fokozott gondoskodást igényel, de hadd mondjam el, hogy Amerikában se fenékig tejfel az élet, pedig az egész világ az ő jólétükért dolgozik :) Egy kedves barátnőm Down szindomás gyereket szült (aminél nagyobb problémát nehezen lehet elképzelni, minthogy az egész élete rámegy a gyerekre) , de nem volt hosszadalmas gyes, emelt állami támogatás, a terapeutákat is maguknak kellett fizetniük, a mai napig dolgozik az asszony (gyerekét egyedül neveli, mert férje köszönte de nem kért a problémáktól) , minden nap huzza vonja a ma már tizenéves gyerekét napközibe és speciális mozgásterápiákra és eszébe se jut a sajtóhoz fordulni”
 • 38. eternette 2013. július 24. 16:58
  „margareth--nem az orvosok hibája, nekik 30-40 beteget is el kell látni egy napon. Te meg egész nap kommenteket írogatsz. Lehet, hogy a mai mozgásod a gyógykezelésed része volt. Netalán látszik rajtad, hogy nem mozogsz eleget, és jót akartak tenni veled. A séta és a kerékpározás a legolcsóbb és legjobb sport. Képzeld, a dokik sem látták az aranyérmeseket, ők güriztek a rendelőben.”
 • 37. mackópajtás 2013. július 24. 16:35
  „Lehet itt szidni a kormányt, de szerintetek az mennyire igazságos, hogy ő a gyerek után kap(ott) 66 ezer 350 forint-ot, kedvezményes utazást,stb. más meg ennyiért (vagy kevesebbért) gályázik pl. egy gyárban.”
 • 36. macs 2013. július 24. 16:28
  „30. alak,
  igazad van, "A társadalom nevű játékban mindig a társadalom fedőnevén az Állam mondja meg mi a főcsapás, akinek nem tetszik, reklamál, most lehet."
  DE talán szükség volna egy társadalmi szintű preferencia listára, ami alapján szét lehet osztani a szétoszthatót. Most is van ilyen lista, de ezen sajnos, olyasmik állnak az első helyeken, amiket nyugodtan hátra, sőt nagyon hátra kellene sorolni.”
 • 35. lidocain 2013. július 24. 16:22
  „de facebok cenzúrára van 42 millió forint. szégyen.”
 • 34. Voober 2013. július 24. 16:16
  „Látogassatok el a Közel-Keletre ha szörnyülködni akartok. Ne itt tegyétek :)”
 • 33. queenmargareth1 2013. július 24. 15:58
  „szégyen.Bár én ma csak 4x!fordultam két orvos között, mert kiderült az egyik nem ad támogatást ami támogatható, de sajnos a kódokon nem tudtak megegyezni és nekem ez került min. 25 km-be, izzadtságba, idegeskedésbe, hogy nekem kelljen elmondani, mit hova kell írni, és persze reggel 7-től délután fél 3-ig.egy receptért.akkor mit akarunk. És nem hívják fel egymást, nem, majd a beteg ráér rohangálni.Csak megnéznék egy mozgáskorlátozottat, vagy olyan akinek nincs 17 éves kerékpárja az, hogy oldja meg az ilyen helyzeteket.Egy szám, amit, ha előre tudom én odaírom.Úgyhogy ezért nem láttam az aranyérmeseket, ezért nem jutottam hűs vízhez Tisza-mert ugye ez mindenkinek nyaralási időszak a Tisza meg még ingyen van...”
 • 32. SP 2013. július 24. 15:50
  „Tartoztam 1 "m" betűvel.”
 • 31. kontrapista 2013. július 24. 15:42
  „19.x_y
  " szerb tartótiszted "
  Veszélytelenebb fél aggyal élni, mint eseted is bizonyítja, csak a lemez minduntalan felakad !”
 • 30. alak 2013. július 24. 15:34
  „"negronak"
  Keverednek a fogalmak, olyan mint párt, kormány, állam még, ha csak az... de néhányan nyugodtan álhatnak az andikapék helyén, ha kédik mondják: "mentál"
  A cikk címe nagyon helyesen: "Spórol az állam a beteg gyerekeken is" és a hangsúly itt az államon van, ami meg ugye mi vagyunk!
  Többet fizetnék be, akkor lehetne többet adni - ez szerencsés volna, de nem ezt választottuk.
  A társadalom nevű játékban mindig a társadalom fedőnevén az Állam mondja meg mi a főcsapás, akinek nem tetszik, reklamál, most lehet.
  Minden mindennel összefügg azt épeszű nem veti fel minek szültek. A társadalomban segítünk ahol tudunk mindenkinek, senki nem hagyunk az útszélén, de a huncutok kerüljenek!”
 • 29. SP 2013. július 24. 15:15
  „Dr Zsiga A esete,
  és ez a cikk is, mintha már a választási kampány része lenne Dobai Tünde asszisztálásával.

  Mindkét esemény kulcsa a szakorvosi véleményben van.
  Tehát a szakorvoséban!

  És nem a kormányéban.

  Mindenkinek sorcsapás, ha beteg. Főleg ha a gyermeke az.
  De.
  Orvosi szakma is egy szakma.
  Kontár módjára egy nem orvos, nem szakorvos nem alkothat igaz véleményt, mert nem tud, nem hozzáértő, mint a cikkíró.

  Édesapám több mint 80 évet megélt,
  teljes emberként az ifjú korában elszenvedett veseműtét után, egy vesével. Halálát sem az egy veséje okozta.

  Persze ez is csak egy példa, mint a cikksorozatoké.
  Mert én sem vagyok orvos szakértő, ugyanúgy mint az újságíró sem az.”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisemmizték albérlőtársai

Albérletcsalók miatt néhány napon belül költöznie kell 17 hónapos kisfiával egy Szegeden élő egyedülálló édesanyának. Tovább olvasom