Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Spórolnak az áramszámlán

Csongrád megye - Közösen szerzi be jövőre a közvilágításhoz és az intézmények fenntartásához szükséges villamos energiát a Homokháti Önkormányzatok Kistérségi Területfejlesztési Társulásának 13 önkormányzata, valamint Újszentiván. Úgy kalkulálnak: százezreket, milliókat spórolnak. Vannak költségnövelő tényezők.

– A piaci liberalizáció kezdete óta mérlegeltük a szolgáltatóváltást. A társulás a víz- és csatornamű-ellátásban is jól együttműködik. Felmértük, mekkora piaci kapacitást jelent ez a térség, mekkora engedményt érhet el a tárgyalásokon. Nem aprópénzről, több tízmillió forintról van szó – indokolja Nógrádi Zoltán, a Homokháti Önkormányzatok Kistérségi Területfejlesztési Társulásának elnöke, miért döntött a szervezet 13 tagönkormányzata: összefogva, közösen szerzi be jövőre a közvilágításhoz és az intézmények fenntartásához szükséges villamos energiát. Újszentiván is csatlakozott Ásotthalom, Bordány, Domaszék, Forráskút, Mórahalom, Öttömös, Pusztamérges, Röszke, Ruzsa, Szatymaz, Üllés, Zákányszék és Zsombó kezdeményezéséhez. Úgy tudjuk, ilyenre még nem volt példa Csongrád megyében a piac 2003-ban kezdődött liberalizálása óta. 5 szolgáltató tett ajánlatot, a polgármesterek az MVM Partner Energiakereskedelmi Zrt.-t választották.

Napelemek az iskolában

Ásotthalom vezetője, Petró Ferenc szerint 4–5 millió forintot spórolnak jövőre. Napelemek létesítésére (általános iskola, sportcsarnok) 50 milliós pályázatot nyújtottak be, a település legnagyobb fogyasztóját kizárólag alternatív energiával látnák el. A döntésre még várnak. Ugyanekkora volumenű Üllés projektje: napelemekkel ellátott mini energiaparkokat telepítenének a középületekre. Nagy Attila Gyula félmilliós megtakarítást remél a szolgáltatóváltástól, csakúgy, mint Bordány, amely iskolája energiaigényét szintén napelemekkel biztosítaná a jövőben.

A 6–10 milliós éves kiadást megspóroló Mórahalom polgármestere kiemelte: az MVM állami társaság, megbízható háttérrel. A szerződést november 24-éig kell megkötni, egy évre szól, minden esztendőben újratárgyalandó, a következő szezonban újra megversenyeztetik az árakat a települések. Addig is számolgatnak: Domaszéken Kispéter Géza polgármester szerint „milliós megtakarítást jelent" a csere, Öttömösön egy forintot kilowattóránként. Szatymaz első embere, Kormányos László 800 ezer forintos megtakarítást tervez. Tavaly mintegy 11 milliót fordítottak villamos energiára, ennél 8–9 százalékkal volt alacsonyabb az MVM ajánlata.

– A kiadások egyharmadát megtakarítjuk a közvilágításnál, az intézmények számlája feleakkora lehet, mint korábban – kalkulált a röszkei Borbásné Márki Márta polgármester. De hozzátette: az energia ára csak az egyik tényező, lehetnek költségnövelő elemek. Vizsgálják még például: mennyit kell fizetni a jelenlegi szolgáltatónál maradó infrastruktúráért, milyen egyéb díjakat számít fel majd az MVM. Utóbbiról van némi tapasztalata Ruzsának: a település már az előző évben is e forrásból szerezte be az energiát. Sánta Gizella polgármester arról tájékoztatott: az előzőleg vártnál kevesebbet, mintegy 100 ezer forintot spóroltak az intézmények rezsijén, mert az alapdíjon felül további jogcímeken is fizetniük kell a cégnek.

Marad az EDF Démász is

Az EDF Démász kommunikációs csoportja közölte: „Társaságunk is számos, az elosztási szolgáltatási területén kívüli önkormányzat számára nyújt villamos energiát. Az intézmények energiabeszerzésének módja azonban nem érinti a lakosokat vagy a közvilágítás működését, hiszen a törvényi szabályozás előírja az alapellátási kötelezettséget. Az érintett településeken továbbra is társaságunk üzemelteti és végzi a karbantartást a közvilágítási hálózaton".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kortárs fotósok a Reök Kávéházban

Dobóczky Zsolt mexikói képeit láthatja a közönség először azon a havonta megújuló kiállítássorozaton, amely kortárs fotográfusoknak ad bemutatkozási lehetőséget. Tovább olvasom