Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Sportoljon, művelődjön, toroljon!

Csongrád megye – Testnek, léleknek, szellemnek való táplálékot egyaránt talál a hétvégén, ha kimozdul otthonról. Érdemes!
Pénteken Napló-szilánkok címmel Koltai Róbert önálló Móricz-estjét nézhetik meg az érdeklődők a Hajnóczy utcai Tiszavirág Szeged Gasztrohotel konferenciatermében este hattól. Koltai Róbert az esttel kapcsolatban elmondta, Móricz Zsigmond naplója a gyónásnál is több: élveboncolás. Heroikus harc szeretteivel és önmagával – a szerelemért. „A közel ezeroldalas, 1924–25-ben írt naplóból lenyűgöző, eddig ismeretlen Móricz-kép tárul elénk. Küzdelmes évek a művészi szabadságért és az írói létért. Szívdobogtatóan felzaklató, izgalmas olvasmány. Móricz varázslatosan és gyakran önmagát sem kímélő kegyetlenséggel ír. Legnagyobb meglepetésemre a műből az ördögi humor és az irónia sem hiányzik. Ha a közönségre csak feleakkora hatással lesz a mű, mint rám, már akkor is katartikus színházi estének leszünk részesei. Az előadáson Molnár Piroska, Kertész Péter, Úri István és Szirtes Balázs a hangjával lesz jelen" – nyilatkozta Koltai Róbert. Az előadásra 2700 forintba kerül a belépőjegy.

Toros pálinkafesztivál a Széchenyi téren

A negyedik Toros pálinkafesztiválon a péntek a disznóságok és a pálinkakülönlegességek napja – A Slama Land Art továbbra is várja az érdeklődőket, nyitástól, 10 órától egész estig. Délelőtt kínálnak toros ételeket, délután lesz pálinkakóstolás, este 18 órakor fellép a Canarro együttes, 19.30-tól pedig a Green6-ot hallgathatják meg.
A szombat Böllérnap – Egész nap élő, óriásszalma-szobrászati bemutató és műhely várja a látogatókat a Slama Land Art projekt művészeivel és Toros Matyi játékos gyermekfoglalkoztató a Vendégtérben. Reggel 7-től pálinkás malacbúcsúztató lesz Sági Szilárddal, majd bemutatkoznak a sertések. 10 órától kezdődik a Toros Olimpia, 15 órakor zsűrizik az ételeket. 17 órakor eredményt hirdetnek. Este a Kraviar zenekar, a Balkan Fanatik és a Jaffa Trió szórakoztatja a közönséget.
Vasárnap 10 órától családi káposztafőző versenyt rendeznek. Délben disznótoros ebédre várják az kóstolni vágyókat. Délután újra Toros Olimpia, eredményhirdetés és toros tálak sorsolása. Este a Jaffa Trió búcsúztatja az idei fesztivált.

Délután öttől a Somogyi-könyvtárban a Közéleti Kávéház szervezésében Barangolás a régi könnyűzene világában, 5. rész. Egy kis beszélgetés az 50-es évek zenei világáról. Vendég: Diviki Sándor, beszélgetőtárs: Sári Zsuzsa televíziós újságíró.

Az Algyői Faluházban, 18 órától kezdetét veszi a Mozgo(lódó) Képkör következő előadása. Vendég: Molnár V. József. Az előadás témája: Gyerekrajzok.

Este héttől lép fel az IH-ban a 49 éves Molnár Dixieland Band. A koncerten tehetséges, fiatal szólistákkal áll színpadra. Két szólistájuk: Gájer Bálint, akit a közönség a The Voice tehetségkutató verseny során ismerhetett meg. Partnere Mihályi Réka, aki civilben jogász. Mindketten a budapesti Group 'N' Swing együttes énekesei. A Molnár Dixieland Band saját tradicionális számai mellett a boogie-woogie stílus is domináns lesz. 3500 forintos jegyek válthatók az IH Rendezvényközpontban, további értékesítő helyek: Csermák hangszerbolt, Reök-palota, valamint a Délmagyarország ügyfélszolgálati irodái (teljes árú, illetve hűségkártyával rendelkező olvasóinknak kedvezményes jegyek).

Pénteken és szombaton is este hattól Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában este hattól a Szegedi Waldorf Iskola 12. osztályának drámaelőadását, Babay József Postaláda című leleplező szatíráját nézhetik meg. Belépő: 500 forint, amellyel az osztály év végi művészeti tanulmányi kirándulását támogathatja a közönség.

Szombaton a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az európai állampolgárok éve alkalmából elindította az uniós fejlesztések nyílt napja – séta a kulisszák mögött elnevezésű programját. A programsorozathoz a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje is csatlakozott. Az érdeklődők reggel 10 órától 16 óráig ingyenesen nézhetik meg a kert repertoárjában újdonságnak számító 640 négyzetméteres üvegházat.

Sziki teljesítménytúra indul szombaton Dorozsmáról az Orczy-iskola sportcsarnokától. Távok/szintidők: 7 kilométer/2 óra, 16 kilométer/4 óra, 26 kilométer/7 óra. Nevezés: 7.30–9.00 között a túraközpontban. A nevezést követően, az ott kézhez kapott térkép segítségével azonnal meg lehet kezdeni a választott táv szintidőn belüli teljesítését. Az Alföld népszerű túráján részt vevők megismerkedhetnek Dorozsma–Bordány–Zsombó tanyavilágának romantikus szikes-homokos útjain haladva a környék élővilágával, tavaszt váró kertjeivel, az itt lakó emberek szorgos munkájával. Barangolhatnak Rúzsa Sándor csárdája mellett elhaladva egy csodálatos láperdő hatalmas fái között a komoly kihívást jelentő 27 kilométeres távon. A túra útvonalán a Kulipintyó csárdában és Zsombón a József Attila közösségi házban a helybeliek jóvoltából kemencében sült tájjellegű sütemények várják a rajtszámmal rendelkező túrázókat. Minden ötvenedik célba érkezőt külön ajándékkal várják a szervezők. Rendező: Szegedi Sport és Fürdők Kft.

Színpadi kínálat

A Szegedi Nemzeti Színház pénteken és szombaton 19 órától a Mária főhadnagy című operettet mutatja be.
A Pinceszínházban A halál meg a többiek, avagy a mumusok már a spájzban vannak – abszurd paródiát nézhetik meg az érdeklődők pénteken este nyolctól a Genéziusz Színház előadásában. Vasárnap este hétkor pedig Kortárs tánc – interjú a vámpírral – táncjáték. A Szegedi Egyetemi Színház előadása tekinthető meg.

Vasárnap
tíztől Az elveszett trombitás – zenés mesejáték nézhető meg az Agórában az Universitas Szimfonikus Zenekar és a Grimaszk Színpad előadásában. „Hangszeres" kézműves-foglalkozás, hangszerbemutató, játszóház is várja a gyermekeket. Belépőjegy: 500 forint (3 éves kor alatt ingyenes).

A Kövér Béla Bábszínházban tizenegy órától a Micsoda madár ez? című darabot játsszák.

* * *

Teaházi programok

A babzsák teaházban pénteken este nyolctól Hawaii est lesz, szombaton hattól Társasjátékestet szerveznek, este héttől pedig Csősz Dani stand upján lehet nevetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lesz ez még jobb is

Az első tavaszi hétvége nem nagyon kényeztet el minket jó idővel. Igaz, volt már olyan év is, amikor még javában fagyott ilyenkor. Tovább olvasom