Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Stafétaváltó színiévadzáró

Szeged - A polgármester szerdán a nagyszínházban az évadzáró társulati ülésen egy-egy piros sállal mondott köszönetet a stafétaváltást példás kulturáltsággal lebonyolító Székhelyi József leköszönő és Gyüdi Sándor hivatalba lépő színidirektornak.
Direktorként a tegnapi évadzáró társulati ülésen búcsúzott el hivatalosan kollégáitól Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház leköszönő főigazgatója, aki 2003 májusa óta irányítja a teátrumot. Úgy fogalmazott: amikor megválasztották, megfogadta, hogy IQ-skorbutos, értékrendetlen világunkban az antiteatrista szökőár ellenében kormányozza majd a társulat hajóját, amely kaphat ugyan lékeket, de nem süllyedhet el. „Ne féljetek, ne sírjatok, mosolyogjatok, jobb gázsikat kívánok nektek, mint amilyeneket én tudtam adni" – mondta a posztjáról június 30-án leköszönő színigazgató.

Szinte telt ház volt a nagyszínházban az évadzáró társulati ülésen Fotó: Frank Yvette
Szinte telt ház volt a nagyszínházban az évadzáró társulati ülésen.
Fotó: Frank Yvette

Székhelyi József az évad mérlegét számokban vonta meg: 7294 gyermekbérlet, 5218 kisszínházi és 5292 nagyszínházi felnőttbérlet talált gazdára, a szezon 319 előadását 84 ezer 230 fizető néző látta, több mint 138 millió forint saját bevételt értek el. 2003-as beiktatása óta 33 operabemutatót és -felújítást, 52 prózai bemutatót tűztek műsorra, ami a balett és a vendégtársulatok előadásaival, koncertekkel együtt több mint százharminc különböző produkciót jelent. A direktor értékelése szerint ezzel sikerült teljesítenie a pályázatában megígért százféle színházat.
A szokásos évad végi díjak átadása után Botka László az önkormányzat és a közönség nevében is köszönetet mondott a társulatnak – valamint a leköszönő és a július 1-jével hivatalba lépő új főigazgatónak, Gyüdi Sándornak a tisztességes stafétaváltásért. A polgármester úgy fogalmazott: a 125 éves intézmény a szegedi kulturális élet zászlóshajója, amelynek 165 ezer ember elvárásainak kellene megfelelnie.

Emlékeztetett arra, Székhelyi József munkáját a város nemrégiben Pro Urbe Díjjal köszönte meg: rendet tett, ahol rendnek kell lennie, szabadságot adott ott, ahol az alkotómunkához szabadság szükséges. A város első embere a társulat nagy derültségére előbb megígérte, ha még egyszer meglátja a direktort bukósisak nélkül a Széchenyi téren robogózni, akkor lecsukatja; majd elmesélte, hogy minden évben a költségvetés vitájakor Székhelyi önálló estjét élvezhette a városházán. A direktor ugyanis minden évben beállított hozzá, és a létező összes műfajban előadta: ha nincs pénz, vége a kultúrának. Abból lehetett tudni, hogy pénzért jött, hogy dramaturgiai fogásként piros sálat tekert a nyaka köré, a vita vége felé megszorította, és közölte: inkább rögtön azzal kössék fel.

Székhelyi József székre állva köszönte meg a piros sálat Botka László polgármesternek Fotó: Frank Yvette
Székhelyi József székre állva köszönte meg a piros sálat Botka László polgármesternek. Fotó: Frank Yvette

Botka László személyes ajándékaként az évek során megkopott helyett egy új piros sálat hozott Székhelyi Józsefnek; a párját – a hivatalos kinevezéssel együtt – a leendő színigazgató, Gyüdi Sándor kapta.

Vastaps a díjazottaknak

A Szegedi Tudományegyetem közönségdíjait idén Járai Máté, Márkus Judit és Melkvi Bea színművész kapta. A Szegedi Operabarátok Egyesülete az Évad énekese díjat Kelemen Zoltán baritonistának, az Évad ifjú énekese díjat a kórustagból magánénekessé avanzsáló szopránnak, Kónya Krisztinának adományozta. Az énekkari nívódíjat Gyuris Imre, a Vaszy Viktor-díjat Kelemen Zoltán kapta, az Imre Zoltán-díjat Czár Gergely balettművész, a Makó Lajos-díjat Papp Gabriella színművész, a Varga Mátyás-díjat Pesti Józsefné, a női varroda vezetője vehette át.

Olvasóink írták

 • 5. markez 2008. május 29. 14:05
  „Csak akkor lehet magasabba az előadásszám, ha van rá igény...de sajnos ez gond!! Egyébként gratulálok a díjazottaknak!!”
 • 4. Renato 2008. május 29. 12:30
  „Biztosan több opera lesz, hiszen a jövő évadban három új bemutató és ugyanennyi továbbjátszás lesz, ha jól tudom, kérdés, hogy az előadásszám magasabb lesz-e...”
 • 3. Maad 2008. május 29. 12:00
  „Én nem kedveltem Székhelyit, és szakmailag talán lehetett vona jobb is de összességében azt kell mondjam soha rosszabat... Csak több operát!!”
 • 2. bácsi 2008. május 29. 11:43
  „Ne aggódj mrtic ,mindjárt jönnek a nyállal veregetők...:-P”
 • 1. mrtic 2008. május 29. 11:42
  „Igy kell leköszönni és igy kell hivatalba lépni...köszönet érte!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi tagjait várja az 50 éves Vaszy-kórus

Szeged - Megalakulásának 50. évfordulója alkalmából pénteken 19 órakor a szegedi dómban ünnepi… Tovább olvasom