Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

STAT WARS világháborús középsikolai vetélkedő az Emlékparkban

Szeged - Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a Központi Statisztikai Hivatal közös vetélkedőjét a Szegedről érkező Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium csapata nyerte.
Célbalövés, morze kód megfejtése, sebesültszállítás – csak néhány azok közül a feladatok közül, amelyeket egy izgalmas vetélkedőn keresztül kellett megoldaniuk az ország több pontjáról érkező középiskolásoknak. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a Központi Statisztikai Hivatal közös vetélkedőjét a Szegedről érkező Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium csapata nyerte.

Összesen harminckét csapat jelentkezett a versenyre, azonban a jelentkezés sorrendje alapján az első húsz csapat tudott elindulni a vetélkedőn, amelynek egyik célja az volt, hogy a diákok izgalmas történelmi és statisztikai feladatokon keresztül emlékezzenek meg az 1914-ben kitört I. világháborúról. Az október 9-én megrendezett vetélkedőn nemcsak az elméleti tudásukra, hanem a kreativitásukra és ügyességükre is szükségük volt a jelentkezőknek. Az összesen tíz feladatból álló teljesítménytúra során olyan feladatokat kellett megoldaniuk, mint például a kézigránátdobás, természetesen biztonságos módon, műanyag gyakorló gránáttal, sebesültszállítás, célbalövés, morze kód megfejtése vagy futárszolgálat. A versenyzők eljátszhatták a háborús történéseket, közben pedig versenyeztek más iskolák tanulóival az értékes nyereményekért.

STAT WARS világháborús középsikolai vetélkedő az Emlékparkban. Fotó: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (galéria)

A rendezvényen közreműködött a Magyar Honvédség is, akik járműveket és fegyvereket mutattak be testközelből a fiataloknak. Egy állomáson, a fegyver összeszerelésben pedig a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái segítettek.

Dr. Németh Zsolt, a Központi Statisztikai Hivatal elnökhelyettese elmondta, keresik a kapcsolatot a fiatal generációval, az ilyen vetélkedők pedig kiváló lehetőséget adnak arra, hogy megtudják mutatni a statisztika izgalmas és szép világát. Hozzátette és kérte, hogy a rendezvény és a statisztika jó hírét vigyék magukkal és akkor is emlékezzenek rá, amikor felnőttként állnak helyt a mindennapokban.

Nem ez az első alkalom, hogy a két intézmény közösen szólította meg a fiatalokat. A 2013-an kötött együttműködés révén a tervek szerint az elkövetkezendőkben több, ehhez hasonló rendezvényt szerveznek, mindig valamilyen jeles évfordulóhoz kapcsolódóan. Az Emlékpark fontos missziója, hogy a nemzeti összetartozás-tudatot, a hazafiságot, a történelmi ismeretek elmélyítését az élményszerű ismeretátadás útján valósítsa meg – emelte ki dr. Kiss Róbert Károly, az Ópusztaszeri Nemzeti
Történeti Emlékpark általános helyettes, igazgatási vezetője. Aki a nap lezárásaként, az eredmény kihirdetése előtt megköszönte a diákok nagy létszámú részvételét és a felkészítő tanárok munkáját.

A díjak átadását megelőzően a Központi Statisztikai Hivatal táncosaitól magyarpalatkai táncokat láthattak, amelyeket egy képzeletbeli I. világháborús katona búcsúztatásaként adtak elő.

STAT WARS világháborús középsikolai vetélkedő az Emlékparkban. Fotó: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (galéria)

A STAT WARS díjazottjai:
I. helyezett: Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium – Szeged
II. helyezett: Pécsi Református Kollégium Gimnáziumának 2. csapata – Pécs
III. helyezett: Ványai Ambrus Gimnázium, Informatikai és Közlekedésgépészeti Szakközépiskola – Túrkeve

Az első három helyezett csapat tagjai az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a Központi Statisztikai Hivatal közös, értékes nyereménycsomagjait vehették át.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miből élünk?

Miből élünk? címmel a háztartások életkörülményeit feltáró felmérés kezdődik az országban. Tovább olvasom