Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Stefánia hercegnő utódai

Hungaricum a magyar védőnői szolgálat. Európában csak Magyarországon látnak el ingyenesen, minden településen, egyénre szabottan gyermeket váró, vagy nevelő családokat. Hazánkban 5200, Csongrád megyében 240 védőnő ünnepli idén a szolgálat fennállásának 90 éves jubileumát.
A nyomor felszámolására, az anyák és a csecsemők védelmére alakították meg Magyarországon 1915. június 13-án a védőnői szolgálatot. A kezdeményezés Stefánia belga királyi hercegnő nevéhez kötődik – idézi a múltat a mai védőnők oktatója, Csatordai Sarolta, a Szegedi Tudományegyetem Egészségügyi Főiskolai Kar adjunktusa. – Akkor a jómódú polgári családok leányai vállalkoztak a tanfolyamra, s a képzett védőnői szolgálat kezdetben csak a városi lakosságot szolgálta. Ma népszerű e pálya, s az önálló védőnői szolgálat lefedi hazánk egész területét. Magyarországon hét helyen okítják a védőnőket, 2004 óta Pécsett már egyetemi szinten is.

Szegedről 1947 óta rajzanak ki védőnők. Először érettségi után és csak kétéves felkészítést kaptak a családok segítői, majd 1975-ben kezdődött a három, 1993-ban a négyéves főiskolai képzés. Az SZTE Egészségügyi Főiskolai Kara ad otthont ma a védőnői szolgálat 90 éves fennállását ünneplő jubileumi konferenciának.

– Nincs kezdete és vége az anya- és gyermekvédelemnek – véli Ladányi Miklósné megyei vezető védőnő. A várandós édesanyát és a csecsemőt otthoni gondozásban részesíti a védőnő, majd a hálózat az óvodában és az iskolában egészen 18 éves koráig kíséri figyelemmel a gyermek fejlődését. A születések számának csökkenése ellenére gazdagodott a védőnő tevékenysége – magasabb színvonalú egészségfejlesztéssel és bővülő szolgáltatásokkal (kismamatornával, születésre felkészítéssel és babamasszázzsal, életmódbeli tanácsokkal, lakossági szűréssel).

A szemléletformálás fontos feladata, mert bár egészséges embereket céloz meg, hogy megőrizzék az egészségüket, de azzal kell szembesülnie, hogy a társadalmi változások átalakították a családokat, nehéz helyzetbe hozták a gyermeket nevelőket és a kicsiket. A gyerekek alultápláltsága és bántalmazása, a szociálisan lecsúszott családok gondozása nehéz helyzet elé állítja Stefánia hercegnő utódait. A nyomor nyomainak enyhítése ma ugyanúgy küldetése a védőnői szolgálatnak, mint célkitűzése volt 90 évvel ezelőtti életre hívásakor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZKT: földön és égen

Felmondják a szegedi repülőtér üzemeltetőjével kötött szerződést, és a Dózsa Gábor vezette SZKT-t… Tovább olvasom