Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Stefanovics Angéla: Remélem, még várat magára pár izgalmas figura

Már a harmadik darabban játszik együtt Pintér Béláékkal Stefanovics Angéla, aki a tavalyi Jászai Mari-díj után idén a Színikritikusok Díját is megkapta a Legjobb mellékszereplő kategóriában. Beszélgetésünkből kiderült: szereti az alternatív színházat és a csapatjátékot, kicsit mindenhez ért, ami film és színház.
– A Színikritikusok Díját kapta meg alakításáért a Pintér Béla és Társulata Kaisers Tv, Ungarn című darabjában: Üregi Szidóniát játszotta. A következő előadásukban is szerepel. Pintér Béla átveheti a Színházi Dramaturgok Céhének Szép Ernő-jutalmát a színpadi nyelv megújításáért: milyen élmény a társulattal dolgozni?

– Mindig is szerettem Béláék előadásait, a társulat nagy részét pedig ismertem. Közel áll hozzám az alternatív színház, a műhelymunka. Szeretek csapatjátékos lenni. Először Az Őrült, az Orvos, a Tanítványok és az Ördög című darabba ugrottam be Enyedi Éva helyett, amikor babát várt. Azóta járok Béla nyakára, és tavaly a Kaisers Tv, Ungarnban kaptam tőle egy lehetőséget. Idén pedig úgy alakult, hogy ismét dolgozhatok a társulattal. A Szép Ernő-díjhoz gratulálok neki, örülök, hogy megkapta. Szerintem a darabjai egyedülálló színfoltok a magyar színművek palettáján.

Stefanovics Angéla Pintér Béla és Társulata Kaisers Tv, Ungarn című darabjában
Stefanovics Angéla Pintér Béla és Társulata Kaisers Tv, Ungarn című darabjában, amelyben Üregi Szidóniát alakította - a szerepért megkapta a Színikritikusok Díját a Legjobb mellékszereplő kategóriában. Fotók: Koncz Zsuzsa


– Eddigi pályafutását végignézve feltűnik, hogy a kísérleti darabokat, filmeket részesítette előnyben: miért ebbe az irányba ment el? Mekkora változás volt ezekkel párhuzamosan elkezdeni „klasszikus" kőszínházban, közönségfilmben játszani?

Elektrától Emeséig

Stefanovics Angéla színésznő, forgatókönyvíró, filmrendező Budapesten született 1978. december 31-én. A Színházi Adattárban is regisztrált első színpadi szerepét a Független Színpad által prezentált Elektrában játszotta 1995 októberében. Végh Zsolttal és Kálmáchelyi Zoltánnal több rövidfilmet is készített: a nevükhöz fűződik az uristen@menny.hu, a Legkisebb film a legnagyobb magyarról és az Őszödi pecsét is. A rövidfilmek közül a Pesti mese: Óz, a nagy varázsló címűt tartja a kedvencének. Ebben látta először Sas Tamás rendező, aki később több filmjében is osztott rá szerepet (Szuperbojz, 9 és 1/2 randi). Az említett trió a szerzője a Zsámbékon bemutatott Libiomfi című darabnak is, amelynek a szerzők is szereplői voltak, és film is készült belőle. Stefanovics Angéla arcát az ország a Budapest Bank 2007-es reklámfilmjében, Lelkes Emeseként ismerte meg. Szerepel a Comedy Central Magyarok az űrben című, saját gyártású sketch showjában. A Budapesti Kamaraszínház tagja volt annak megszűnéséig, játszik a Vígszínházhoz tartozó Pesti Színházban is. 2011-ben Jászai Mari-díjat kapott.

– Egyszerűen így alakult. Még gimnáziumba jártam, amikor megismerkedtem Végh Zsolttal és Kálmánchelyi Zolival, ők akkor már aktívan részt vettek a Sziget híradóban, aztán én is bekapcsolódtam a csapatba és az ingyen Szigetjegytől egészen a filmszemléig vezetett az út. Közben elkezdtem a Színművészeti Egyetemet is, de párhuzamosan dolgoztam tovább a fiúkkal.

– A Végh–Stefanovics–Kálmánchelyi trió legendás alkotásokat mondhat magáénak, mint például a Pesti mesék. Várható még közös munka?

– Tervek vannak, de most nagyon másfelé vitt minket az élet. Zoli Szombathelyen színész. Zsolt egy reklámcég oszlopos tagja, de az íróasztalfiókban lapulnak kész, félkész színdarabok, forgatókönyvek.

– Nem csak játszik: rendezőként, forgatókönyvíróként, díszlettervezőként is kipróbálta-kipróbálja magát. Honnan jött ez a sokoldalú érdeklődés?

– Szerintem ez nem olyan különös. A színház és a film komplex dolog. Több szakma is kapcsolódik hozzá, és ha az ember nem Hollywoodban kezd forgatni vagy egy kőszínházban játszik először, mindenbe belekóstol egy kicsit. Az egyetem első két évében mi magunk csinálunk mindent. Helyzetgyakorlatokat találunk ki, rendezünk, a vizsgán világítjuk egymás jeleneteit. Szóval nem úgy van, hogy a színész fölmegy a színpadra és a szerepén kívül semmihez sem ért.

– Igaz-e a „legenda", hogy soron kívül, év közben vették fel a Színművészetire?

– Nem. Ezt még soha nem hallottam. Elsőre vettek föl az érettségi szünetben volt a harmad rosta az egyetemen, de szerencsére mindkét helyen sikerült helytállnom.Kornis Mihály jósolta önnek, hogy 40 éves koráig kislányokat fog játszani, utána nagymamákat. Mennyire érzi úgy, hogy a kislányos szerepkör – vagy a bankreklám Emeséje – rányomta a bélyegét a szerepajánlataira?

– Mindenkinek megvannak a maga adottságai. Egy száznyolcvan centis Lady Machbetet nem tudnék el játszani, de azért sokféle szerepben kipróbálhattam magam eddig és remélem, még várat magára pár izgalmas figura, akit én személyesíthetek meg.– A Revizor kritikai portálon jelent meg önnel egy interjú, amikor jelölték a Színikritikusok Díjára. Ebben mondta a megszűnt Budapesti Kamaraszínház kapcsán: ha nem kínálnak színházi szerepet, legfeljebb elmegy jógaoktatónak. Mióta űzi ezt a mozgásformát?

– Négy éve jógázom. Persze van, hogy a munka miatt kimarad egy-két hét, de ha tudok, megyek. Én Agni jógára járok, ezt harminchat fokos melegben, magas páratartalom mellett végezzük. Elősegíti a méregtelenítést, és melegben jobban nyúlnak az izmok, ízületek is. Nekem a jóga másfél óra meditáció.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Darvasi Lászlót köszöntik

50. születésnapja alkalmából október 17-én, szerdán 18 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében köszöntik Darvasi László írót, lapunk és az ÉS munkatársát. Tovább olvasom