Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Stohl András játssza Mágnás Miskát a Dóm téren

Budapest - A Mai Manó Ház Napfényműtermében jelentették be szerdán a Szegedi Szabadtéri Játékok idei öt produkciójának szereposztását. Meglepetés, hogy Alföldi Róbert rendezésében Stohl András játssza majd a Mágnás Miska címszerepét a Dóm téren.
Az iskolateremtő koreográfus, a Kossuth-díjas Novák Ferenc (Tata) tavaly megkérdezte Bátyai Edinától, mit csinál, ha a szabadtéri is kevesebb támogatást kap. A fesztiváligazgató erre úgy felelt: az ő intézményével ez nem fordulhat elő, mert három évre előre megkötött szerződéssel rendelkezik az önkormányzattal. A múlt héten kiderült: 20 millió forinttal kevesebb jut a szabadtérinek is. Ez épp annyi, amennyi az idei Novák-néptáncprodukció teljes költségvetése. Ezzel a sztorival indította a szabadtéri évadnyitó sajtótájékoztatóját szerdán Bátyai Edina, aki hangsúlyozta: a megszorítás nem mehet a művészi munka rovására, inkább működési költségen spórolnak. Bátyai azt is elmondta: míg korábban a jegybevétel 25 százaléka, közel 60 millió forint az üdülési csekkekből származott, idén a SZÉP-kártyára való átállás miatt kevesebb a vásárló, ezért időarányosan lemaradásban vannak a jegyértékesítésben.

Július 6-án Molnár László rendezésében és főszereplésével a Jekyll és Hyde című Wildhorn-horrormusicallel nyit a fesztivál. Kentaur tervezi a látványos színpadképet, a főszerepekben Janza Katát és Tunyogi Bernadettet láthatja a közönség. Novák Ferenc 80. születésnapján, tavaly kapta a felkérést a 80 éves szabadtéritől, hogy idén állítsa színpadra a Hegyen-völgyön lakodalom című produkciót, amely a nemzetközi néptáncfesztivál egykori dómszínpadi gálaestje volt. Csak a cím a régi, az új produkció Kárpát-medencei táncegyüttesek bevonásával, háromszáz táncossal készül. A lakodalmas forgatag főszereplő figuráit Csuja Imre, Horváth Csaba és Novák Péter alakítja.

Alföldi Róbert, Novák Ferenc,
Alföldi Róbert, Novák Ferenc, Bátyai Edina és Kesselyák Gergely a sajtótájékoztatón.
A szerző felvétele

Az élményoperának nevezett Carmen után Kerényi Miklós Gábor Kesselyák Gergely művészeti vezető dirigálásával vágyoperaként állítja színpadra Mascagni Parasztbecsület és Leoncavallo Bajazzók című darabját. A két egyfelvonásosban közös, hogy a végtelen szerelemre, a vágyra és a féltékenységre épülnek, és népoperaként tálalva alkalmasak arra, hogy a fiatalokat éppúgy megszólítsák velük, mint a műfaj régi híveit. Meglepetés, hogy Turiddu szerepére az egyik legnépszerűbb musicalsztárt, Dolhai Attilát kérte fel Keró, Frankó Tünde énekli Santuzzát, Mester Viktória Lolát, Perencz Béla Alfiót. Nemzetközi szereposztással – Avgust Amonov, Asmik Gregorian és Boris Grappe közreműködésével – készül a Bajazzók, amelyben cirkuszi artisták is fellépnek.

Vidnyánszky Attila, a debreceni Csokonai Színház igazgatója hangsúlyozta: hálás a szegedi szabadtérinek, hogy közösen sikerült bemutatniuk Szarka Tamás műfajilag besorolhatatlan Máriáját, amely véleménye szerint az utóbbi évtized legjelentősebb magyar zenés színházi darabja. A musicalként hirdetett produkció a debreceni Főnix Csarnokban már nagy sikert aratott, a Dóm téren is katartikus előadásokra lehet számítani – fogalmazott Vidnyánszky. A főszerepekben Újhelyi Kingát, Pápai Erikát, Hobót, Bakos-Kiss Gábort és Mészáros Tibort láthatjuk.

Igazi meglepetés, hogy a szezon utolsó bemutatójaként augusztusban Alföldi RóbertStohl Andrással a címszerepben állítja színpadra a Mágnás Miskát. A Nemzeti Színház direktora Gregor József emlékének ajánlotta a produkciót, aki épp az ő Dóm téri Csárdáskirálynő-rendezésében lépett színpadra utoljára. Szirmai Albert darabja nem nagyoperett, egészen más, de legalább olyan jó lesz – ígéri Alföldi. Garancia erre a kiváló szereplőgárda, többek között Molnár Piroska, László Zsolt, Rácz Rita, Haja Zsolt, Náray Erika és Znamenák István.

Olvasóink írták

94 hozzászólás
 • 94. deszkás 2012. március 10. 18:47
  „Buci és Biszku van ám nivó.”
 • 93. Apátfalvi** 2012. március 09. 21:55
  „85.
  Hát bevallom, nem tartozik a szakterületemhez 1956 témaköre, mondhatni a korábbi időszak eseményeivel foglalkozom, de az ENSZ tudtommal a politikai megtorlóintézkedéseket (pl. kivégzések) nemigen tolerálja. Biszku olyanokkal védekezett, hogy azok az emberek lövöldöztek, és katonákat öltek. Na de kérdem én, 1848/49-ben nem lövöldöztek? (és ezzel nem 56´ viharos állapotait kihasználó fosztogatókat és simliseket mentem fel, hanem az igaz forradalmárokat - mind2 fajtából volt szép számmal)

  De ami aggályosabb, ha a hatályos jogrend és a parancsteljesítés mentség lehet, akkor felmenthetnénk Adolf Eichmann-t vagy éppen a deportáló Baki és Endre László államtitkárokat is, nemde? Óvatosan kell bánni az ilyen dolgokkal!

  Stohl büntetése pedig valóban el lett mismásolva, ez tény. Csupán az íratlan társadalmi normákra kérdeztem rá Biszku esetében. Amúgy furcsa, hogy Biszkut felmented, más cikkeknél pedig a halálbüntetés ellen ágálsz. Tehát egy forradalmárt ki lehet végezni, egy idős nőt megerőszakoló és agyonverő vadállatot már nem? Furcsa.... Bocs az OFF-ért DM!”
 • 92. Gaby1968 2012. március 09. 12:29
  „Nagyon szeretem az Operetteket. De pont azért nem nézem meg, mert egy ilyen - számomra - undorító ember fog benne játszani, mint Stohl András.
  Felháborít, hogy míg egy ember életét tönkre tette ez az alkoholista-narkós, akinek volt annyi pénze, hogy olyan ügyvédet tudott fogadni, aki kimosta a ....-ból, mert többet érdemelt volna, addig feltételesen szabadlábon is milliókat keres. Él, mint Marci Hevesen, és játssza a megbánó, jófiút. Előtte kellett volna!
  Nem értem a Szabadtéri vezetőségét sem, hogy alkalmazhatnak egy ilyen embert.”
 • 91. csakugyirok 2012. március 09. 08:01
  „86. nő vagyok és nem nemi identitás alapján ítélem meg az embereket. Így tesz egy IQ bajnok....”
 • 90. klj-54 2012. március 09. 07:27
  „@88. samu
  Ha nem érted akkor javaslom az értelmező kéziszótár igénybe vételét!”
 • 89. bambinaXX 2012. március 09. 03:49
  „gumicsont. rágjátok.”
 • 88. lj510126 2012. március 09. 00:29
  „Ki a felelős azért, hogy egy szélsőségesen magyargyűlölő, deviáns, meg egy jogerősen elítélt gázoló (Stohl egyenlőre még csak feltételesen van szabadlábon), a Szegedi Szabadtéri Játékok közelébe kerülhetett?

  Ezért valakinek súlyosan felelnie kell!”
 • 87. samu 2012. március 09. 00:26
  „" Nos Biszku Béla egy az akkori ENSZ által elismert JOGRENDET tartatott be! "

  Ez mit jelent maga szerint?”
 • 86. purgator 2012. március 09. 00:17
  „54. sobrij1 2012.03.08. 11:25
  :-))))))”
 • 85. purgator 2012. március 09. 00:04
  „29. csakugyirok 2012.03.08. 07:52
  Mutasd a talpad IQ-bajnok, mennél Robertával a Nemzetibe szőröstalpú népünnepély rendezni? Csak rajta, helybe jön, össze is lehet vele ragadni - kishuncut...”
 • 84. klj-54 2012. március 08. 22:29
  „@81. Apátfalvi**
  Örülök, hogy Béla Bácsit elő vetted!
  Miért?
  Mert erre a nyavalyás hazug, álszent világról írhatok megint.
  Mert ugye, a "riporterek" hazugsággal vették rá a nyilatkozásra, engedélye és tiltakozása ellenére mégis volt pofájuk közre adni a "riportot"!
  Nos Biszku Béla egy az akkori ENSZ által elismert JOGRENDET tartatott be!
  Ez van barátom akár mit is hazudozik a ma álszent hitvány embere!

  Ha az akkori írott jog azt írta le, -amit egyéb iránt már betű szerint idéztem!- akkor nem gondolkodni hanem a parancsot végre hajtani kell.
  Ennyi, de persze ezt csak az értheti aki katona is volt, nem csak cserkész.

  Biszku Béla pedig egy gerinces ember, aki nem váltogatja elveit mint a mai kormányfő, akihez képest a szélkakas egy ócska vasdarab.
  Bizony.
  Akkoriban miért is nem ugráltak azok akik ma véres szájjal ágálnak ellene?
  Stohlt pedig minden magára valamit is adó bíró a jog szerint letöltendő, minimum kettő év börtönre (nem fogház!) ítélte volna, mert különös visszaesőként (harmadik esete) ez a minimum! (2-8 év a büntetési tétele ha te vagy én vagyok a helyében!)
  tudod mi a különbség a jó ügyvéd és a sztárügyvéd között?
  A jó ügyvéd minden jogszabályt és a jogi csavarokat tökéletesen ismer.
  A sztárügyvéd pedig tegező viszonyban van az összes bíróval.
  *
  Amúgy életem legjobb (Moliére) Tartuffe előadását Stohl szereplésével láttam.”
 • 83. samu 2012. március 08. 21:10
  „Mire ez a qrva nagy kapkodás?
  Jegelni kellett volna a gyereket egy évig és azután lassan visszavezetni.
  Még le sem mosta magáról a börtönszagot.”
 • 82. Berlusconi 2012. március 08. 20:26
  „JoGabor!
  Gratula, jó a példa!”
 • 81. deszkás 2012. március 08. 20:24
  „BERLUSCONI! Ha már ismered is tudhatnád VISSZA ESŐ ha mond ez neked valamit. Igen., én is volt rá példa egy fél pohár sör után vezettem DE ha megbukok és a másik okoz nekem kárt mehetek a sóhivatalba. És NEM KISÉRTEM A SORSOT. A drogot te is elfelejtetted? A cserben hagyás az mi a bánat? Nem szaladok ancsikájé, SEGITEK! A HELYSZINT ELHAGYTA ÉCSAPA mond ez valamit? Ő mindezt le..ta. Még a 10 hónap is vicc,tájékozódj mielőtt marhaságot irsz. 3 év fogház a teteje amit tett.”
 • 80. Apátfalvi** 2012. március 08. 20:10
  „74.

  klj-54, Stohl bűncselekményt követett el, ez igaz, feltételesen szabadult, ez is igaz, és azt sem furcsállom, ha te ezért nem szeretnéd őt színpadon látni.

  De azért -és ezt nem kötözködésből írom- kicsit se találod visszásnak azt, hogy itt Stohl bűneinek nagyságát elemezgeted, egy korábbi cikknél meg Biszku Bélát, az 56´ utáni megtorlások irányítóját, halálos ítéletek kiagyalóját meg felmentetted azzal, hogy az akkori jogrend szerint járt el...? Na, mi is van azokkal az íratlan társadalmi/erkölcsi szabályokkal? A tömegbelövetőknek is tiszta lap kellene?

  Ezeket nem offolás céljából kérdem, csupán csak rá szerettem volna világítani egy igen nagy kettős mérce vezérelte ítéletre...”
 • 79. Pepejeans 2012. március 08. 18:46
  „30. miumiu: butaság? Ha valaki itt buta, akkor az te vagy. De nagyon.
  Miért ne lehetne úgy hozzászólni ehhez a cikkhez, hogy egyszer sem láttam szerepelni kedves stól barátodat?
  Ha csendben maradtál volna, bölcs maradtál volna. Így inkább a rettentő butaságodat reklámoztad. Gratula.”
 • 78. Berlusconi 2012. március 08. 18:02
  „...ja, és egyikük sem ártott annyit e hazának, mint bármely dicső politikusunk ...sőt”
 • 77. Berlusconi 2012. március 08. 18:00
  „Jó színész ez tény. Az is tény, hogy elkövetett egy súlyos bűnt. Az is tény, hogy rajta kívül itt már mindenki - feltételezem - vezetett már gépkocsit vagy kerékpárt ittasan, csak nem bukott le, nem balesetezett, szerencséje volt. Én úgy gondolom, hogy az vesse rá az első követ, aki még nem csinált semmi kivetnivalót (félre.....szás, füllentés, ittas vezetés, más tollával ékeskedés) és még sorolhatnaám.
  Helytelenül viselkedett és vállalta érte a következményeket. Őszintén beszélt arról, amit elkövetett. Mit akartok még, mit tegyen?!
  Van szerencsém személyesen ismernem, sőt Alföldi Robit is, és határozottan állíthatom, hogy mindketten remek emberek. Nekik is csak annyi hibájuk van, mint bárki másnak.
  Önkritika Emberek, önkritika!!!”
 • 76. NP1 2012. március 08. 17:16
  „klj-54

  49. NP1
  "Miért is kell belekötni abba amit egyértelműen megfogalmaztam!" - a szerinted egyértelmű megfogalmazás nem jelenti azt, hogy igazad is van.
  A társadalom íratlan szabályrendszere nagyon képlékeny valami és ezek szerint a keresztényi megbocsájtás nem tartozik bele.
  Ebben a cikkben szerintem senki sem említette, hogy Stohl tagja lenne a Nemzetinek.
  stb.. stb..”
 • 75. Kazikázmér 2012. március 08. 17:15
  „Így van ez Zsák a foltját megtalálja! No meg polgárpukkasztás, meg jó magasról a fejünkre tesznek! Undor!”
94 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Égett a nádas a Mol móravárosi gyűjtőállomásánál

A tűzoltók gyorsan megfékezték a körülbelül 1,5 hektáron pusztító lángokat - a megyében ez volt szerdán a 8. kivonulást igénylő tűzeset. Tovább olvasom