Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Stohl András: Szeged mindig a nagy küzdelmeké

Szeged – A címszerepet alakító Stohl András nyolctól a száztizenhat évesig mindenkinek ajánlja a Dóm téren mától látható Mágnás Miskát, aki jól akarja magát érezni este 9-től fél 1-ig.
– A Csárdáskirálynő előtt a szegedi közönség nem nagyon ismert engem, mint színészt; a nézők legfeljebb filmekben láttak. Akkoriban a Való Világ műsorvezetője voltam; a tévés valóságshow pedig megosztotta az embereket, így voltak, akik nagyon szerettek, mások meg nagyon nem. A Csárdáskirálynő minden előadása az első percekben küzdelem volt. Éreztem, hogy négyezer ember előredől: mit akar ez a műsorvezető gyerek itt mint Bóni. Az első szám után már azt éreztem, hogy a négyezer ember hátradől: jó, akkor elfogadjuk. Most a baleset és azt követő nehéz időszak miatt lehet hasonló helyzet. Azóta egy kicsit tapasztaltabb lettem; azt gondolom, aki nem szeret, nem akar látni, vagy úgy gondolja, hogy nem vagyok méltó arra, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékokon fellépjek, az nem jön el, nem nézi meg a Mágnás Miskát. Hál' istennek az első két előadásra már full telt ház van, a másik kettőre is alig lehet már jegyet kapni. Azt remélem, a nézők mint színészre kíváncsiak rám – és megbocsátottak, ha ezt meg lehet bocsátani. Szeged mindig a nagy küzdelmeké: a szó szoros értelmében is, mert mindig nehéz előadásokat csinálunk itt. Bóni szerepe is nehéz volt, a Miska most még annál is kicsit nehezebb – mondja Stohl András, aki a szegedi Csárdáskirálynő-produkciót örökre a szívébe zárta. Gregor József például akkoriban azt mondta róla: régen találkozott olyan színésszel, aki prózában, énekben és táncban is egyaránt kivételes tehetség.

Stohl András: Azt remélem, a nézők mint színészre kíváncsiak rám. Fotók: Segesvári Csaba
Stohl András: Azt remélem, a nézők mint színészre kíváncsiak rám. Fotók: Segesvári Csaba


Mephisto a Nemzetiben

– Mindenkinek a Hamlet a szerepálma – a Mephisto hasonló kaliberű szerep. Furcsa az élet: Alföldinek 2013-ban lejár a mandátuma a Nemzeti Színház élén. Mi, a társulat tagjai azt reméljük, és nagyon szeretnénk, ha maradna. De ezt nem mi fogjuk eldönteni, hanem lesz egy pályázat, és a legjobb pályázó kapja meg a színház vezetését. Mindenesetre az Alföldi-érának a Klaus Mann-darab lesz az utolsó bemutatója, megspékelve azzal, hogy Alföldi rendezi és én leszek Mephisto. Kevés szituációtól féltem; most is csak azért tartok ettől, hogy méltók legyünk a ciklus lezárásához. Hogy ugyanazt tudjam adni Robinak, mint amit ő adott nekem a legnehezebb időszakban. Jövőre mindketten 46 évesek leszünk: ő a Nemzeti Színház igazgatója, én pedig az egyik vezető színésze; ez az előadás valaminek a vége, de azt reméljük, egyben valaminek a folytatása is lesz. Magyarország egyik legjobb társulata alakult ki a Nemzetiben, és az ország egyik legjobban menő színházáról is beszélhetünk. A társulat csak azt tudja tenni – amit velem kapcsolatban is tett –, hogy egy emberként kiáll az igazgatója és a színháza mellett. Nekünk nem az a dolgunk, hogy politizáljunk. Nincs más lehetőségünk, mint hogy a tőlünk telhető legjobban játsszunk – mondja Stohl.

– Emlékezetes az a produkció azért is, mert az életem mostani párjával friss volt a kapcsolatunk. Akkor ő volt a tánckarban, most pedig a lányom, aki 20 éves, és akkor született, amikor pont Szegeden játszottam A konyha című Wesker-darabban. Az a Fekete Gizi volt akkor a partnerem, akinek a lánya, Rácz Rita most a Mágnás Miska fantasztikus primadonnája. Ebben a produkcióban tíz színész dolgozik, és ami ritka: nincs egyetlen kilógó ember sem. Jó érzés úgy bejönni a próbára, hogy mindenkinek őszintén tudsz a szemébe nézni, és nincs olyan érzésed, hogy valakinek most nem megy. Mindenkit telibe talált a szerepe, így jókedvűen próbáltunk, bár Alföldi Robi főleg Pesten rettenetesen meghajtott bennünket. Szegedre szinte már kész előadással jöttünk. Tősgyökeres Alföldi-színésznek nevezhetem magam, így ez már nem lepett meg – fogalmaz Stohl András, akit igazából Alföldi Róbert fedezett fel a zenés színháznak.

– Gyulán játszottuk az ő rendezésében a Makrancos Katát, és a banketten a vár tetején Zámbó Jimmy-számokat énekeltem. Nem lehetett látni, hogy ki az, ezért Robi megkérdezte a többiektől. Amikor mondták neki, hogy én, nem akarta elhinni. Ezután kezdtünk együtt zenés darabokat csinálni: a Sweet Charity-t, a Csárdáskirálynőt és a János vitézt. Robi nem engedte, hogy elmenjek énektanárhoz, elkezdjek hangképzést tanulni. Azt kéri a gyönyörű hangú operaénekesektől is: a gondolatokat énekeljék el. Úgy tűnjön, hogy megy egy prózai szituáció, ami egy idő után már nem bírja a feszültséget, és az ének szinte természetesen jön, átfolyik a beszédből. Biztonságban érzem magam, ha Alföldivel dolgozom, márpedig egy színész akkor jó, ha mer hinni a rendezőjének. Most például el kell vernem a Marcsát. Mondtam Robinak: ez nekem sok. Négyezer ember fog köpködni, ha a nyílt színen elverem, mint szódás a lovát. Hiába harcoltam vele, ő mindig nagyon erősen képviseli a saját akaratát. Nehéz meggyőzni, amikor véletlenül mégis sikerül, az nagy diadal. Most nem sikerült, de végül megértettem: ha ő azt akarja, hogy ez legyen kicsit furcsa, durvább, akkor ez kell bele. Soha nem kér öncélúan semmit. Erről majd biztosan beszélnek az emberek: hogyan hiszi el magáról valaki egy pillanat alatt, hogy ő már más lett – mondja Stohl András. Szerinte az ő Miskája kicsit másmilyen, mint amit Gábor Miklóstól láthattunk a filmben. Alföldi ugyanis mára vonatkoztatható igazságokat is belefogalmazott.

Stohl András: Robi nem engedte, hogy elmenjek énektanárhoz, elkezdjek hangképzést tanulni.
Stohl András: Robi nem engedte, hogy elmenjek énektanárhoz, elkezdjek hangképzést tanulni.


Film és tévé

– Tárgyalásaim vannak az RTL-lel, nekem azt mondták, majd ha elindul a 2-es csatornájuk, ott számítanak rám, mert jelenleg nincs olyan műsoruk, amit én vezethetnék. Augusztus 22-étől szeptember 1-jéig Miklauzic Bence rendezésében forgatunk egy tévéfilmet – a Mágnás Miskában Mixit játszó Znamenák Istvánnal ketten vagyunk a főszereplői – árulta el a színész.

– Bár ez egy operett, Robi azt találta ki: ne felhőtlen, bohókás bohóc legyen a Miska. Ez egy tehetséges lovászfiú, aki helyzetbe kerül. Könnyű elhinni, hogy ezentúl pezsgőt iszom, cigarettázom és jó illatú hölgyek seggét fogdosom. Könnyű beleszokni a jóba, de nehéz visszamenni lovakat pucolni. Miska nem akar visszamenni, és veszélyes lesz egy picit. Többet kezd magának megengedni. Elnyeri a méltó büntetését: visszakapja Marcsától ugyanazt, amit ő csinált. A Való Világ és a tehetségkutatók szereplői jutnak róla eszembe, akiket hirtelen felkap a média. Biharcsuharugráról fölkerül valaki Pestre, és hirtelen sztárokkal vacsorázik. Ezt a helyzetet hamar elhiszi, csak ennek vége lesz, és lehet visszamenni Biharcsuharugrára. Ilyesmi figura a Miska is.

* * *

Sült hal – éjjel fél egykor

– Lányom végzős táncművészeti főiskolás, őt is beválogatták, így most először lépünk fel együtt egy produkcióban. Ez jó érzés egy apának. Nem kell izgulnom érte, mert jobban tudja a dolgát, mint én. Hálás vagyok a sorsnak, hogy most sokat lehetünk együtt. Mindennap együtt ebédelünk, úgy élünk, mint egy család. Szegeden már sok kedvenc helyünk van. A Sótartóban nagyon finom a halászlé, a John Bullban és a Régi Híd vendéglőben is fantasztikusan főznek. A híd mellett is felfedeztem egy nagyszerű halsütőt. Attila, a vezetője ír nekem SMS-t, hogy mikor jött friss harcsa vagy kecsege. Olyan is volt már, hogy éjjel fél egykor, amikor vége lett a próbának, visszajött a kedvünkért halat sütni. Ezt is imádom Szegedben, itt ilyenek az emberek.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. szegedivagyok 2012. augusztus 21. 15:31
  „ennek a stohlnak más szerepet kellene játszania.a dutyiban begyakorolhatta.”
 • 47. bánki 2012. augusztus 19. 07:04
  „A tehetség születési hiba !

  Sthohl és Alföldi kétségtelenül tehetséges igazán nagy művészek.

  A kérdés csupán annyi, hogy ebben a Q-va demokráciában valóban egyenlő játékszabályok vonatkoznak e ránk.

  Ha nem az sem baj, de ne hívjuk demokráciának!”
 • 46. Queenmargareth 2012. augusztus 18. 13:26
  „És "kedves" Lidi a pórnép közé tartozik az a bácsi akit a nagy ember elütött és bizony én a bácsit sajnálom.
  És igen, mondták, elhangzott nem tudom kinek a szájából, hogy annyira feszített életmódja van, hogy oldania kellett, alkohollal esetleg droggal, ami nem helyes, de mégiscsak egy híres emberről van szó.
  Végül is híres ember. Mert aki bedrogozza magát azt úgy hívják, hogy bestohlozta magát, gratulálok a sikeréhez:)))))))”
 • 45. Queenmargareth 2012. augusztus 18. 13:19
  „43. lidi 2012.08.18. 10:42
  Nem SZEGÉNYKÉM! A média annyit mutatott, hogy milyen rendes, csodás ember és mindenképpen mellette állunk...Isten és bíró nem vagyok én vagyok a pórnép, amiből szerinted Stohl kiemelkedik. Te írtad azt, hogy, ha Stohlról így beszélek, akkor a pórnépről hogyan? A PÓRNÉPET TISZTELEM. Csak mesél már el STOHL KI????Tehát ő az isten?”
 • 44. macs 2012. augusztus 18. 11:51
  „42. csonakos,
  nálad a pont.
  Manapság a kettős mérce igen csak elfogadott, ha az érdekek úgy kívánják. :-(”
 • 43. lidi 2012. augusztus 18. 10:42
  „38-39: vajon melyik média mutatta, amint Garas vagy Bodrogi azt mondja, Stohlnak szüksége van a drogra és mindent megtehet? Mellé álltak, támogatták (talán mert bajban ismerszik meg a barát? ). Talán ők nem gondolják magukat se Istennek, se bírónak....

  41: a színésznek nem kell példát mutatni, maximum az embernek. A színész akkor ripacs, ha rossz színész. Nem hajlandó vállalni a tettei következményeit? Odaállt a bíróság elé, elítélték, leülte. Fel kellett volna kötni, hogy elégedett légy?

  42: Kikre gondolsz? például Wass Albertre vagy Nyírő Józsefre? Akik minimum kétes politikai cselekedeteik ellenére bekerültek a NAT-ba? Nyírőt nem olvastam, de Wass ráadásul egy közepes lektűríró, tehát még csak nem is irodalmi nagyság és mégis: ő kötelező lesz. Rajtuk fognak felnőni a gyerekek.
  Stohlt nem kötelező nézni.....”
 • 42. csonakos 2012. augusztus 18. 07:49
  „41. Mathiasking 2012.08.18. 07:18
  Ugyan ezen elv alapján mosdatják most azokat akik a régi időben nácik, nyilasok vagy egyebek mellett álltak ki! Nagy művészek csak egy kicsit másként gondolkodtak a dolgokról! Gondolom nem lehet egy embert két féle életét elkülöníteni! Van a jó élete és van az csúnya gonosz bűnözői! Ezért kell megpróbálni úgy élni az embernek ha már celebségre adja a fejét, ne lehessen az életében fogást találni rajta!”
 • 41. Mathiasking 2012. augusztus 18. 07:18
  „Külön kellene választani a színészt a hétköznapi embertől, de mivel ez nem lehetséges, ezért elítélendő? Igaza van annak is aki elítéli és annak is aki nem. Én elítélem mind azon embereket, akik összemossák a két "embert". A színészt a hétköznapi emberrel. A színész az egy ripacs a szememben, mert nem tud példát mutatni. Az ember pedig egy gyáva féreg, mivel a tettei következményeit nem hajlandó vállalni.”
 • 40. ossian33 2012. augusztus 18. 02:43
  „Most értem haza az előadásról. Nem nagyon szeretem a bugyuta operett történeteket, de azért ez a maga nemében nem volt rossz. Stohl nekem sem a szivem csücske, de jól játszott, először azt hittem, nem ő énekel, hanem más az énekhangja. A darab látványos volt, a diszletek is, színek, jelmez, megvilágítás nagyon tetszett, színészek jól játszottak, kicsit zavaró volt, h felgyűrődött a selyemabrosz, és kilátszott a sparhelt ajtó a lakoma asztal alól. Csak tudnám az a 3 zöld disznó mi célból rakták be díszletnek?”
 • 39. Queenmargareth 2012. augusztus 18. 01:35
  „Ui. nem a szájukba adom a média mutatta.”
 • 38. Queenmargareth 2012. augusztus 18. 01:34
  „Nem gyalázok. Életében tette...És nem én álltam mellszélességgel egy börtöntöltelék mellett.Mint írtam, már nem imádtam őket. Akkor, amikor még élt. Hazudjak, mert meghalt?”
 • 37. lidi 2012. augusztus 17. 21:18
  „36: nem zavar, hogy rágalmazol, ugye? Ráadásul egy halottat is. Melyikük és mikor mondott olyat, amit a szájukba adsz?
  Ha tőled az általad rajongva imádottaknak ennyi és ilyen tisztelet jár, mit kaphatnak tőled a pórnépek, a közvetlen környezeted? Bele se merek gondolni...”
 • 36. Queenmargareth 2012. augusztus 17. 19:44
  „35:)az nemzet nagy színészei, akiket imádtam mellé álltak egy bűnözőnek és támogatták, mert kemény élete van és szüksége van drogra és bármit megtehet, mert tehetséges......”
 • 35. lidi 2012. augusztus 17. 19:34
  „magyarázza már el nekem valaki, hogy mitől van példaképnek állítva a fiatalság elé Stohl egy _negatív_ (vagy akármilyen) szerepben??? Bár én biztos régimódi vagyok, mert azt se értem, hogy Pörzsétől az itt kommentelőkig, hogy lehet valamiről (Nemzeti Színház, az ott futó előadások) vagy valakiről (Alföldiről, mint rendezőről), akit nem ismerünk (és erre még büszkék is vagyunk) véleményt alkotni?

  30 szerintem sem bújtatva és nem egy szarul működő rendszerről mondanak véleményt. Sokkal inkább magukról állítanak ki szegénységi bizonyítványt, és bár úgy látszik, egyáltalán nem Stohllal vagy Alföldivel van bajuk. Szerintem.

  Volt szerencsém látni a Weskert, próbákat is anno, Stohlra már akkor is figyelni kellett, bár nekem sem tartozott soha a kedvenceim közé, de elismerem, mint színészt, sokszor bizonyított, az emberről meg nem sokat tudok, mert személyesen nem ismerem. Viszont a Biharcsuharugráról Pestre felszédülő VV-s (és Miska) esetében talán kicsit messzebbről nézve megláthatná saját magát is... és talán nem is lenne a kárára (ahogy az se, ha el is mondaná, ha látja az összefüggést). Bár nyilván abban is igaza van, hogy aki leírta, az már úgysem fogja soha "visszaírni", akármennyire is nevetségesek azok például, akik "leszámoltak" Bodrogival, vagy Garas Dezsővel (Isten nyugosztalja), mert védték Stohlt....”
 • 34. Queenmargareth 2012. augusztus 17. 18:34
  „Jó műsorvezető, igaz esik, bukik, zuhan:)
  Clinton CSAK szexelt...ő meg beleseteket csinált.biztos jó színész, mert volt pénze mindenre:)))))ami megmenti.”
 • 33. Anmari51 2012. augusztus 17. 18:12
  „Anmari51
  7. Picim, 8. pt. Egyet értek veletek én nagyon sokoldalú jó színésznek tartom színház, film , szinkron és az énekhangja is szuper, kiváló műsorvezető!
  Talán Clinton "nem túl erkölcsös" magánéletének ország-világ felé történő szétkürtölésével kezdődött, hogy a közszereplők magán életével foglalkozik a média és alkot ki-ki intelligenciáaja szerint véleményt! Rosszindulat, irígység sok oka lehet az ellenszenvnek. Gyülölködnek pálcát törnek a nem hétköznapi embereken! Milyen jogon? Nem is értem miért teszik ezt lehetővé a magánélet az magánélet! Én szeretem Stohl András Bucit, szerintem sokkal többen szeritk őt mint kiváló színészt, mint ahányan nem. Mindenkinek szive joga csak fölöslegesen nem kéne sértegetni. Magánemberi tévedéseiért, baleset stb. megkapta amit megérdemelt és egészen biztos vagyok benne az "kiérdemelt büntetésből" élete végéig okulni fog, és ne mi hétköznapi emberek dobáljuk már felé a sarat. Ha bárki törvénybeütköző cselekményt követ el, annak elbírálását bizzuk az igazságszolgáltatásra.
  Sajnálom, hogy nekem az idén nem fért bele a családi költségvetésbe legalább egy szabadtéri előadás jegyének ára. Utoljára amire vettünk jegyet 13500,-Ft/db került. De szíből kívánom és nagyon drukkolok a Mágnás Miska előadásnak a rendező Alföldi Róbertnek, Bucinak és minden színésznek, közreműködőnek a fergeteges sikerért!”
 • 32. Kulik 2012. augusztus 17. 17:30
  „30.demos 2012.08.17. 16:27
  "Engem is felháborít ami itt történik,de mint jeleztem arról 4 évente valakik döntenek..."

  Kár a politikát ide keverni.”
 • 31. Kulik 2012. augusztus 17. 17:27
  „30.demos 2012.08.17. 16:27
  "...Észre kell venni, akik itt "Stohloznak,Alföldiznek" azok másról, egy sz@rul működő rendszerről mondanak bujtatva véleményt. Azt is lehet, de miért bujtatják véleményük egy "feltételes" szapulása mögé!..."

  Nem drága barátom, nem bujtatok semmit sehova. Én Stohról és Alföldiről mondok véleményt.
  A saját véleményem.
  Szégyen, hogy ilyeneket felengednek a Szabadtéri szinpadára és beengedik a Nemzet Színházába.”
 • 30. demos 2012. augusztus 17. 16:27
  „29. csonakos 2012.08.17. 15:50
  Engem is felháborít ami itt történik,de mint jeleztem arról 4 évente valakik döntenek.Egy előadásról jobb utána véleményt mondani. Észre kell venni, akik itt "Stohloznak,Alföldiznek" azok másról, egy sz@rul működő rendszerről mondanak bujtatva véleményt. Azt is lehet, de miért bujtatják véleményük egy "feltételes" szapulása mögé! Én jegyet veszek! Sokat fizetek és tapsolok ha tetszik. Ígérem ha nem, akkor azt is leírom.”
 • 29. csonakos 2012. augusztus 17. 15:50
  „27. demos 2012.08.17. 15:28
  A te döntésed kit akarsz megnézni de fölháborít sokakat velem együtt, milyen példaképeket adnak ma a fiataljaink elé! Csodálkozunk ha minden igéret ellenére két hét alatt nem lett rend, mi több egyre nagyobb a fölfordulás. Ha ezeket a cselekményeket nem egy celeb követi el még hűsölne javában nem, hogy szinpadra tennék és példaképül állítanák. Egyébként csak azért írtam hszt mert azt írtad letöltötte a törvény által kiszabott itéletet ami ugye nem felel meg a valóságnak. Arról nem is beszélve, hogy ha a hírek igazak a vállalt drogprevenciót sem segíti úgy ahogyan igérte. Persze ez lehet csak a hírekben van így!
  Kívánom, érezd magad jól Szegeden és ha úgy gondold tapsolj!:)”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állt a vasút Szeged és Pest között

Jelentős késések a szegedi vonalon: a Kiskunhalasra közlekedő személyvonat 5 óra 25 perckor gázolt. Tovább olvasom