Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Stop az új gyógyszertáraknak

Szeged - A patikaalapítás újraszabályozása, a többségi gyógyszerészi tulajdonon alapuló gyógyszertár-működtetés szerepel az új kormány programjában. Az egészségügyi államtitkár, Szócska Miklós által bejelentett patikaalapítási moratóriumról kérdeztük a gyógyszerészszakma képviselőit.
– Patikaalapítási moratóriumról csak sajtóhírekben hallottam, jogszabály még nem született – fogalmaz Boros Péter. Az ÁNTSZ regionális tiszti főgyógyszerészétől megtudtuk: idén Szegeden két patikát zárt be a tulajdonos, egy új gyógyszertár engedélyezéséről még nem döntöttek.

– Piacvédelmet jelentett a szakma számára a 2006-ig élő szabályozás: 5000 lakosonként, illetve nagyvárosban egymástól 250, kisebb településen 300 méter távolságban lehetett új patikát nyitni – emlékeztet a szegedi egyetemen diplomát szerzett Sándor Csaba. A Magyar Gyógyszerészi Kamara országos titkára szerint a szakma bevett etikai szabályait újabban kereskedelmi praktikák nyomják el, miközben a változatlanul 500–600 milliárd forint éves forgalmú gyógyszerpiacon a négy évvel ezelőtti 2000 helyett immár 2400 patika osztozik. Ráadásul különböző versenyhelyzetben, ugyanis már minden negyedik gyógyszertár – az országban 500–600 – tartozik hálózatokhoz, azaz több patikát működtető vállalkozásokhoz. A liberalizáció nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: nem jutottak például saját patikához a fiatal gyógyszerészek és a kistelepülések. A kamara reméli: ismét a szakma egyetértését kell kérni a gyógyszertár alapításhoz.

Csak szakképzett személyzet adhatja ki az árut. Fotó: Schmidt Andrea
Csak szakképzett személyzet adhatja ki az árut.
Fotó: Schmidt Andrea

– A patikában az árut csak szakképzett személyzet adhatja ki. Ez az egyik legnagyobb különbség a gyógyszertár és bármely más üzlet között – ajánl figyelmünkbe új szempontot Lacsán Péter, a szegedi Dóm Patika vezetője. Ám újabban egyéves „gyorstalpalóval" szerezhető olyan felsőfokú szakképesítés, amellyel a patika teljesíti a feltételt – papíron.

– Telítetté tette a piacot a liberalizáció. A moratórium inkább gesztus értékű, nem oldja meg a gazdálkodási nehézségeket – utal a szegedi Kígyó Patika vezetője, Zolnay Kriszta az évek óta kötött, 850 forintos árrésre, amely az összes 3500 forint fölötti gyógyszerre érvényes. Egy-egy patika értéke most legfeljebb annak 2–3 havi forgalmával azonos, szemben a liberalizáció előtti időszakkal, amikor a jelenlegi duplájáért volt értékesíthető. Reméli: helyrebillen az egyensúly.

A hálózat kérdőjelei

– A szabad patikanyitás leállításának alapjait kérdőjelezzük meg. Nem igaz, hogy 600 patika csődbe került, mivel nyilvános adatok szerint állami támogatásban részesülnek, miközben nyereségesek – mondja Görög Judit. A Pingvin Patikákat működtető Feketesas Pharma Kft. igazgatója szerint az elmúlt 4 évben a gyógyszertárak szolgáltatásai bővültek, az árak csökkentek, a lakosság gyógyszerekhez jutásának lehetőségei javultak.

Makón és Szentesen is

Két újabb patikával 118-ra nőtt a közforgalmú gyógyszertárak száma megyénkben – idén január óta. Az Állami Népegészségügyi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján közzétett lista azt mutatja: Makón és Szentesen nyitott új gyógyszertárat az egyik legkiterjedtebb, térségünkben 12 azonos nevű üzletből álló hálózatot működtető befektető. Csongrád megyében 2006-ig 94 patika szolgálta az egészségügyet.

Olvasóink írták

 • 8. Csincs 2010. június 22. 21:24
  „5.!
  Az a baj ezzel, hogy a gyógyszertár egy egészségügyi létesítmény. Tehát nem bolt, és nem vendéglátó egység. Nem dönthet csak a piac. Szükség van a szabályozásra, vagy olyan káosz lesz, mint ami a generikumok körül alakult ki. (Egy hatóanyag, 15 gyártó, és a beteg nem kap gyógyszert, mert a patikában csak 13 fajta van, jó esetben délutánra meghozatják...)”
 • 7. macs 2010. június 15. 22:00
  „Több az eszkmó, mint a fóka. Sokan, néhány nagy forgalmú, sikeres gyógyszertár láttán úgy gondolták, ők is nyitnak egy patikát. Csak szerintem akkor döntöttek így, amikor már nagyobb volt kínálat mint a kereslet és most bajban vannak.”
 • 6. szilléri 2010. június 15. 21:06
  „1-2 % ? Tényleg extraprofit !”
 • 5. Tóthimi 2010. június 15. 20:17
  „A gyógyszerészek egy része, illetve a patika tulajdonosok jelentős többsége korábban semmit nem tett a vevőkért, tudta, hogy nincs konkurencia, annak hiányában pedig a forgalmauk silány szolgáltatás mellett is extraprofitot jelentett nekik.
  Miért egyenlőbbek az egyenlőbbeknél a gyógyszrtár-tulajdonosok?

  Akkor korlátozzanak mindent, ne lehessen nyitni élelmiszerboltot, fagylaltozót, cukrászdát, mozit, magánklinikát, magánorvosi rendelőt, semmit se.
  Ez ugye vicces lenne. A patikanyitás régebbi és azt újból bevezetni akaró szándék is az!!!
  Döntsön a piac.”
 • 4. deszkás 2010. június 15. 14:26
  „Csiperke! Nem vicc.Honnan tudod az árát? Ez az egyetlen ágazat ahol semmi nem érvényes?”
 • 3. csiperke73 2010. június 15. 13:01
  „Gyógyszer zárjegy esetleg????”
 • 2. Amati 2010. június 15. 12:47
  „majd az alapíthat aki fizet, ennyi...”
 • 1. deszkás 2010. június 15. 12:36
  „A gyógyszerek miért nincsenek beárazva? Walaki?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem enged a 85 millióból a múzeum

Sikerült elérnie a szegedi múzeumnak, hogy a Szeviép Zrt. és vagyonfelügyelője elismerje: a régészek tényleg elvégezték tavaly ősszel a munkát. Tovább olvasom