Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Stressz ellen gyufavár

Szeged-Kiskundorozsma - A dorozsmai Miklós János azt mondja magáról, hogy nyughatatlan ember, ezért húzta ki a gyufát negyven esztendeje először. Nem gyufával kezdte az Atikövizig hajdani csatornaépítője, most gondnoka: kötött, horgolt és parányi téglákat készített. Végül kikötött a gyufánál.
A dorozsmai Miklós János azt mondja magáról, hogy nyughatatlan ember, ezért húzta ki a gyufát negyven esztendeje először. Nem gyufával kezdte az Atikövizig hajdani csatornaépítője, most gondnoka: kötött, horgolt és parányi téglákat készített. Végül kikötött a gyufánál.

Miért éppen vár? Miklós János betéve ismeri az Egri csillagokat, annyiszor olvasta. Izgatta, hol játszódhatott, ezért összegyűjtötte a régészek rajzait, és felépítette magának. Mert ő nem romjaikat, hanem az eredeti magyar erődöket építi újra. Először sík terepen „falazza föl", majd ragasztja, festi. Tudja, melyik gyufagyár milyen fából farag, aszerint válogat magyar, orosz, lengyel vagy ukrán szálakat. Utána készíti el a vár alá a domborzatot hungarocellből és homokkal kevert kötőanyagból.

Az egri vár a legelső és a legkisebb alkotása: egy az ötszázhoz aránylik a mérete, úgy 60-65 ezer darabból áll. A többi tizenkilenc erődítmény valamivel nagyobb, a legfrissebb a cseszneki és a hollókői, de épít fantáziavárat is. Van közte megyei is, az óföldeáki. Úgy számolja, beletelik úgy ezer óra is, mire fölépül, vagyis ha napi nyolc órát „váraz", több mint fél évig építi egyfolytában. Munka és család mellett nincs ennyi ideje. Reggeli előtt ébredéshez gyufáz egy félórácskát, délutánonként pedig ráhajráz, egészen sötétedésig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csárdásozó tehenek a dómszínpadon

Guruló műtehenek csárdásoznak a Marica grófnő első jelenetében a szabadtérin. Az állatokat hat… Tovább olvasom