Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Stressz: nem gonosz, hanem szegény

Bhaktipada Prabhu vaisnava szerzetes szerint a stressz arra figyelmeztet, hogy valamit meg kell változtatnunk magunkban.
– Az univerzum törvények által működik, amelyek harmóniában vannak egymással. Vannak olyan emberi viselkedések, amelyek megbontják az egyensúlyt, és ekkor az univerzum visszahat az egyénre, aki kellemetlen helyzetekbe kerül. A stressz is egy ilyen üzenet, arra figyelmeztet, hogy valamit változtatnunk kell, mielőtt nagy törés keletkezne az életünkben – mondta Bhaktipada Prabhu vaisnava szerzetes. – Általában nem a körülményeken kell ilyenkor változtatni, hanem magunkban – magyarázta az egykori Szovjetunióban született 46 éves férfi, polgári nevén Pocstár Eduárd, hozzátéve, senki ne higgye, hogy öt perc beszélgetés után megváltozik az élete.

Csoki, süti

– Ha valaki nem érzi jól magát a munkahelyén, frusztrált, amikor dolgozni megy, akkor el kell gondolkodnia azon, neki való-e az a munka. Ha nincs más lehetőségünk, és maradunk, akkor el kell fogadnunk a helyzetünket. Akkor is magunkban kell változtatni, amikor például a kollégánk vagy főnökünk miatt stresszelünk, mert folyton bánt, „szívja a vérünket". Általában elkezdjük szidni, kibeszéljük a háta mögött, amitől a kellemetlen kolléga csak még negatívabb lesz. Mindannyiunknak van egy sorsa, karmája. Ez azt jelenti, be vagyunk programozva bizonyos viselkedésekre, reakciókra, ezért meg kell tanulnunk, hogy mit és hogyan változtassunk magunkban. Például a rosszindulatú viselkedés is ilyen. Pozitívan kell hozzáállni, úgy kell ránézni, hogy nem egy gonosz ember, hanem szegény. Legyünk pozitívak vele, kínáljuk meg csokival, süteménnyel. Eleinte erőltetett lesz, de a mi pozitív változásunk őt is megváltoztathatja.

Bhaktipada Prabhu. Fotó: Kuklis István
Bhaktipada Prabhu. Fotó: Kuklis István

Ki korán kel...

– Az időzavarnak két oka lehet. Az egyik a születési karma. Akik délután és éjfél között születtek, azok gyakran vannak időzavarban, míg az éjfél és hat óra között született emberek szinte sosem. A másik a védikus asztrológián alapszik. Eszerint legkésőbb reggel 6-kor fel kell kelni. Az, aki 6 után kel, egész nap gondban lesz az idővel. Fontos, hogy legkésőbb este 10-re már ágyban legyünk. Hétvégén lehet lustálkodni. Hozzá lehet szokni a korai keléshez és fekvéshez, jobb lesz a koncentrációnk.

Tiszta kép

– Ha tisztán látjuk magunkat és a dolgokat magunk körül, akkor nem leszünk stresszesek. A tiszta kép azt jelenti, hogy tudjuk, bármi történik velünk, abban senki más nem hibás, csak mi magunk. De idáig eljutni hosszú és időigényes feladat. Az őszinteségen múlik, milyen gyorsan tanul az ember. Aki őszinte, képes magát kívülről látni. Például ha valaki azt mondja: „ez nem volt okos dolog tőled", sokan felháborodnak, az őszinte ember viszont elgondolkozik rajta.

A társaság is megváltoztatja az ember karmáját. Például ha valaki szeret bulizni, és hasonlóan bulizós emberek a barátai, akkor ez a karma egész életében megmarad, az illető nem fog semmit érteni az életből, és ez azért is baj, mert a következő élete a mostani logikus következmény lesz. De ha változtatunk a társaságon, és olyanokkal barátkozunk, akik nem buliznak, akkor megváltozik az ember sorsa. Olyan emberek társaságát kell keresni, akik tudatos, értelmes életet élnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rotary adomány a meggyilkolt forráskúti nő kisfiának

175 ezer forint támogatást adott át a Szent-Györgyi Albert Rotary Club Szeged a két éves Borbás Kevinnek és nagymamájának szombaton délelőtt Forráskúton. Tovább olvasom