Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Sugárterápiás gyorsító

Szeged - 2 millió eurót nyert a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikája és a temesvári területi kórház egymást kiegészítő sugárterápiás fejlesztésre. A 2 ország 8 megyéjében élő daganatos betegek számára is új reményt adó, Közös esély című uniós pályázatról két szegedi professzort kérdeztünk.
– Két besugárzó bunkerünk, gyorsítóberendezésünk mellé egy harmadikat építhetünk, így kapacitásunk jelentősen bővülhet. Az egy-egy évben eddig ellátott 1500 páciens mellett további 700 daganatos beteg gyógyítására vállalkozhatunk. Ugyanakkor a Szegedtől 84 kilométerre lévő Temesvár területi kórháza sugárterápiás egységét korszerűsíti. Az egymást kiegészítő fejlesztések révén a határ mentén élők jobb gyógyulási esélyt kapnak – jellemzi a szegedi onkoterápiás klinika és a temesvári területi kórház közös pályázata eredményeként megvalósuló 2 millió euró értékű fejlesztés jelentőségét Thurzó László, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Onkoterápiás Klinika tanszékvezető egyetemi tanára.

A több mint 500 millió forint értékű fejlesztés kétharmada a szegedi klinikai központot gyarapítja. Az Egymást kiegészítő sugárterápiás fejlesztés az SZTE Onkoterápiás Klinikáján és a Temesvári területi kórházban – Közös esély című projektről október 1-jén Temesváron tartottak sajtótájékoztatót.

A szegedi onkoterápiás klinika meglévő két sugárterápiás berendezése mellé egy harmadik épül. Évente plusz 700 beteget gyógyíthatnak – magyarázza Kahán Zsuzsanna professzor. Fotó: Karnok Csaba
A szegedi onkoterápiás klinika meglévő két sugárterápiás berendezése mellé egy harmadik épül. Évente plusz 700 beteget gyógyíthatnak – magyarázza Kahán Zsuzsanna professzor.
Fotó: Karnok Csaba

– A sugárterápiának egyre nagyobb a szerepe a daganatos betegségek gyógyításában. Ugyanis a szűrőprogramokkal korai stádiumban felfedezett daganatos betegségek – például az emlő-, a prosztata-, a méhnyakrák – 90–100 százaléka meggyógyítható. A daganat lokális kezelésében – a műtét mellett – sikerrel alkalmazzuk a szelektív sugárterápiát – magyarázza Kahán Zsuzsanna. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjához tartozó onkoterápiás klinika professzora meg is mutatja azt a berendezést, amely a testnek csak a daganat formája és térfogata alapján bejelölt területére irányítja a rákos sejteket elpusztító sugárnyalábot.

A projektben érintett 2 ország 8 megyéjének daganatos betegei számára új esélyek nyílnak. Már most is évente 30–40 romániai páciens a szegedi onkoterápiás klinikán keresi a gyógyulást, mert a térségben csak itt található az úgynevezett konformális kezelésre, vagyis csak a beteg szöveteket érintő sugárterápiára alkalmas berendezés. A teljes testbesugárzást igénylő kezelést eddig legközelebb Budapesten vehette igénybe az évente erre szoruló 2–3 dél-alföldi beteg, ám ez a szolgáltatás a fővárosnál közelebb, a temesvári kórházban is elérhető lesz a projekt eredményeként. Szeged és Temesvár között növekedhet a betegforgalom, már csak a finanszírozásról kellene megegyezésre jutniuk a 2 ország betegbiztosítóinak.

Oktatási központ

Nemcsak technikai, hanem szakmai együttműködést is magába foglal a Közös esély projekt. Ennek alapja, hogy a szegedi onkoterápiás klinika jelentős tapasztalatokkal rendelkezik a sugárterápiás technikák első alkalmazásában, és az elsők között indította el a graduális onkológia oktatását. A temesvári regionális onkológiai központ szakembereit a szegediek képzik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályaválasztásról a nyílt napokon

Csongrád megye - A Szegedi Tudományegyetem minden lehetőséget megragad arra, hogy bemutatkozzon a… Tovább olvasom