Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Súlyadó - mentesség bonyodalmakkal

Szeged - Megváltoztak a gépjárműadó-mentesség feltételei. A bürokrácia útvesztőjében Pavlovityné Évának ráadásul egy adóirodai levele is eltűnt, és a hatóság is hibát vétett.
Pavlovityné Éva húsz éve villamosbalesetben vesztette el az egyik lábát. Súlyos rokkantsága miatt kezdettől fogva mentesült a gépjárműadó fizetése alól. Tavaly viszont a 67 éves asszonyt is értesítette a szegedi polgármesteri hivatal adóirodája, hogy kérelmezze újból az eddigi kedvezményét. Szeptemberben bement, kérvényt írt, csatolta az orvosi papírjait. Rövidesen tájékoztatta a hivatal, hogy orvosszakértőnek kell megállapítania, mennyire közlekedőképes. Papírjai alapján a kormányhivatal rehabilitációs szakigazgatási szerve azt írta: a közlekedőképessége súlyosan nehezített, állapota három évig várhatóan fennáll. Évánál itt szakadt el a cérna. – Minden papíromon az szerepel, hogy végleges az állapotom, a felülvizsgálat nem szükséges. Miért nincs ennél a hatóságnál is ilyen? – háborgott az asszony. – Igyekszem teljes életet élni, de a hivatalok és a hatóságok az ilyen igazolásokkal, felülvizsgálatokkal állandóan felszínen tartják, hogy rokkant vagyok. Holott az én lábam sajnos nem nő ki. A kis autóm 18 éves, nagyjából évi 5000-es gépjárműadóról beszélünk, ennyit bőven elfecséreltek a hivatalok levelezésre. A szakvéleményt bevittem, azóta is várom a határozatot.

Pavlovityné öreg kocsija mellett. Évi 5000 forint miatt gyűlnek nála az irattartók. Fotó: Frank Yvette
Pavlovityné öreg kocsija mellett. Évi 5000 forint miatt gyűlnek nála az irattartók. Fotó: Frank Yvette

Adminisztrációs hiba

Unger Gyula, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal szóvivője azt mondta: „az orvosi szakvéleményben a felülvizsgálatról szóló rovatban jelölik meg azt az időpontot, amikor a kérelmezőnek felülvizsgálaton kell megjelennie, és ugyanott rendelkeznek arról is, ha erre a jövőben nincs szükség. Az olvasó esetében egy adminisztrációs hiba miatt ez a rovat kitöltetlen maradt, ettől függetlenül természetesen nem kell újabb vizsgálaton részt vennie. Arról, hogy további felülvizsgálata nem szükséges, jelzésünk alapján a kérelmező hamarosan korrigált szakvéleményt kap a területileg illetékes rehabilitációs szakigazgatási szervtől."

A tavalyi törvényváltozások nagyon megbonyolították az eddigi „hétpontos igazolás" rendszerét. Olyan mozgásában korlátozott például, akinek nincsen mozgásszervi problémája (mert látás- vagy hallássérült), nem kaphatja meg a gépjárműadó-mentességet. Iváncsicsné dr. Tesbér Anna, a polgármesteri hivatal adóirodájának munkatársa elmondta: a kedvezmény három esetben igényelhető. 18 év alatt az kérheti, akinek mozgásszervi probléma miatt is jár az emelt összegű családi pótlék. 18 éven felett a fogyatékossági támogatásról szóló Magyar Államkincstári határozatot kell bemutatni. Akinek nincs ilyen, az az okmány- vagy az adóirodán beszerezhető kérelmet tölt ki, csatolja az orvosi dokumentumait, az okmányirodán benyújtja. Ez alapján a kormányhivatal rehabilitációs szakigazgatási szerve állapítja meg, hogy az illető mozgásában súlyosan akadályozott vagy sem.

Itt jön az újabb csavar, mert a szakvéleményt az okmányiroda az adózónak küldi ki, azt neki vissza kell vinnie az adóirodába, hogy kérelmezze az adómentességet. A mentességet a dokumentum dátumát követő hónaptól lehet megadni; aki tavaly megszerezte a megfelelő határozatot, az a teljes évre kapott mentességet. Aki később kapta meg, vagy most intézi, az időarányosan kérhet kedvezményt. Egy évre legfeljebb 13 ezer forint értékben adható gépjárműadó-mentesség, ha ennél több az adóteher, azt be kell fizetni. Aki nem kapja meg a mentességet az adóirodától, a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül fellebbezhet. Végh Ferenc, az adóiroda vezetője hozzátette: tavaly 1950 mentesség volt érvényben súlyos mozgáskorlátozottság miatt, az idén eddig jóval kevesebben, 362-en kérték és kapták meg. Éva kérvényének is utánanézhettünk. A nyilvántartás szerint februárban postázták a határozatot, az asszony mentességet kapott. A levél nyilván elkeveredett, csütörtökön az adóiroda felvette a kapcsolatot az ügyféllel, és tisztázta a helyzetet.

Olvasóink írták

 • 7. s3307 2013. október 16. 10:21
  „nem csak a súlyadóval van baj,hanem magával a felül vizsgálattal is,ugyanis párom 27 éve rokkant nyugdíjas ma már rendes nyugállományban van koránál fogva és mégis az önkormányzathoz fordult parkoló igazolványért,hogy ne az én igazolványommal keljen parkolnia ha nem vagyok vele. CSATOLTA A LEG FRISSEBB ORVOSI IGAZOLÁSOKAT A RÉGIEKKEL EGYÜTT ÉS OLYAN IGAZOLÁST SE VETTEK FIGYELEMBE AHOL Ideg SEBÉSZ AKI ÉVEKKEL EZELŐTT MŰTÖTTE MEG ÁLLAPÍTOTTA,HOGY ROSSZABBODOTT AZ ÁLLAPOTA,SE TÖMEG KÖZLEKEDÉSEN NE UTAZZON,SE NE EMELJEN,SŐT MÉG ÚSZNI sem javasolt, a Bizottság mégis vizsgálat nélkűl vissza minősítette a 67%-os rokkantságát 20%-ra,így nem kapta meg a parkoló jegyet.Nem baj mert meg tudjuk oldani,de kérdezem milyen orvosok ülnek, de ebbe az új bizottságban? nem a betegséget,a szakorvos véleményét nézik,hanem a politika meg rendelését? ide jutott a becsületes orvos társadalom,hogy egy jó állásért feladják orvosi esküjüket becsületüket? ezt én nem akarom el hinni,hogy ma ez dívik Magyarországon, hangsúlyozom nem ért károsodás, nem vesztette el a tisztességes öregségi nyugdíját,de maga az orvosi hozzá állás felháborító.Vajon az aki most kerül rokkantságiban milyen élbírálásra számíthat?mint a tévében,hogy a fél karú munkaképes? el gondolkodtató!”
 • 6. qzo 2013. április 17. 16:10
  „Makón még az Államkincstár Fogyatékossági határozatot se fogadják el, amiben megállapították a súlyos mozgáskorlátozottságom, ebben az esetben is rehab bizottság elé vitték a papírokat.”
 • 5. szegedivagyok 2013. április 17. 08:37
  „Mi köze az adónak ahhoz, ha valaki mozgásában korlátozott? Semmi.Ideje lenne, ha végre ebben az országban is megszűnne a kivételek kivétele, vagyis, hogy ilyen-olyan indokok alapján különféle kedvezmények járnak rengeteg embernek.vonatkozik ez a tömegközlekedésre, egyéb adókra, szemétszállítási díjra, nyudíjra stb......

  Nem a kedvezményt igénybe vevővel van a baj, hanem, hogy a rendszer fenntarthatatlan, és egyre jobban az lesz.Ezt még most kellene belátni és nem akkor amikor már csak arról lehet dönteni majd, hogy bizonyos ellátások, szolgáltatások megszűnnek.Rövidlátó a magyar.”
 • 4. ikszy 2013. április 15. 23:15
  „Akinek a halálhírét keltik az hosszú életű lesz. Az idézett mondattal jócskán szíven ütötték a kedves beteget. A népnemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal leveléből az tűnik ki, hogy várhatóan csak három évig kell fizetni a cikkben szereplő embernek. Azt a papírt valaki aláírta. Az ő sara a kíméletlen levél. Most utólag van kifogás bőven, mint az embert gyilkoló rendőrök esetében.”
 • 3. info 2013. április 15. 17:50
  „"A levél nyilván elkeveredett, "”
 • 2. Mozimasiniszta 2013. április 15. 13:30
  „Nos aki valaha - akárcsak kísérői szerepben is - megfordult a Leányszállás köz 2-ben , már nem csodálkozik semmin, legfeljebb azon tűnődik, hogy honnan veszik a feneketlen zsebű köpenyeket, a felülvizsgálók....
  (tudom...azóta elköltöztek)”
 • 1. DMagóg 2013. április 15. 11:02
  „Egyszerűsödő ügyintézés (bürokrácia), polgárbarát -mosolygós- ügyintézés.
  "Arról, hogy további felülvizsgálata nem szükséges, jelzésünk alapján a kérelmező hamarosan korrigált szakvéleményt kap a területileg illetékes rehabilitációs szakigazgatási szervtől.""
  A büntetés is kijár ugye? Mert, ha én tévedek, rögtön büntetnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

153 millió forint Szeged kátyúira

A héten a Fülemüle, a Retek, a Rózsa és a Hétvezér utca burkolatát javíttatja a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Tovább olvasom