Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Súlyos látássérült, és öröme a fotózás

A saját fiát sem ismeri fel, a témát is a társai mutatják meg neki, Papdi Tiborné Magdi mégis örömét leli a fotózásban. Amit érdekesnek gondol, lefotózza, hogy jobban lássa.
– Mindenevő vagyok. Ami szép, azt szeretem. Megyek, látok, és ha a foltok arányai jók, akkor veszem a fényképezőgépet és lenyomom – árulta el munkamódszeréről a 62 esztendős Papdi Tiborné Magdi. Az asszony súlyos látássérült, örökölt szembetegségben szenved. Mára annyira romlott a látása, hogy bár 18-as lencsét ültettek be mindkét szemébe, a saját fiát sem ismeri fel. Szemüveg sem segít, de felteszi, hogy ne kérdezgessék tőle folyton: ha nem lát, miért nem viseli?
Ez az én képem? Nem látom, mi van rajta - mutatja Magdi. Otthon, számítógépen nagyítva nézi meg a fényképeit a lelkes fotós, aki a makroképek nagy kedvelője. Fotó: Schmidt Andrea
Ez az én képem? Nem látom, mi van rajta – mutatja Magdi. Otthon, számítógépen nagyítva nézi meg a fényképeit a lelkes fotós, aki a makroképek nagy kedvelője. Fotó: Schmidt Andrea

Fia állította be a gépet

Gyenge látása ellenére Magdi korábban szeretett kézimunkázni, varrni, még gobelint is hímezett. Érettségizett, és mindenes adminisztrátorként dolgozott a ruhajavítóban. Egészen 1990-ig, amikor meg kellett műteni a szemét, és rokkantnyugdíjba küldték.

Papdi Tiborné Magdinak is vannak rossz napjai; nekikeseredik, ha semmi nem tetszik, amit csinál. De utána túlteszi magát a történteken.
 

Tavasz a könyvtárban.
 Április 7-éig a szegedi Hangoskönyvtárban (Stefánia 2.) látható a Nap-Fény Fotókör Itt a tavasz című kiállítása.


Nyugdíjba lépve elgondolkodott, mihez foghatna. Bekerült a vakok egyesületébe, de sokáig feléjük se nézett. Később, munka reményében elvégzett egy számítógép-kezelői tanfolyamot. Munkát nem kapott ugyan, de elment velük kirándulni, és mert a fiától látta, hogyan fényképez, ő is megpróbálta. A fia beállította neki a gépet, hogy csak kattintgatni kelljen. Így kezdődött. Azóta a második gépét használja. A lényeges különbség az elsőhöz képest, hogy az háromszoros, a mostani meg 14-szeres nagyításra képes. Az egyesületben hallott a Nap-Fény Fotókörről, és négy éve kapcsolódott be a társaságba. Nem bánta meg.
A fotós majdnem rálépett díjnyertes alanyára.
A fotós majdnem rálépett díjnyertes alanyára.

Társai vezetik

A fotókörben mindenki segíti. Ha együtt dolgoznak, Magdi előbb lemásolja azt a beállítást, amit a társa fényképez, és felnagyítja a képet a digitális fényképezőgépe nézőkéjén. Ezután megörökíti a tájat a saját szemszögéből.

– Szabó Edit és Pintérné Edit sokat segít. Vásárhelyi Lajos elvarázsolt képeket készít. Ő szokta mondani, hogy a téma a lábunknál hever. A díjnyertes gombámat például ő vette észre, mert én majdnem ráléptem. Mondta, hova guggoljak, és addig próbálkoztam, amíg jónak nem éreztem a képet. Papírfotókkal nem is bírnám anyagilag, hiszen többet kell lőni, mire egy végre sikerül – tette hozzá szelíd mosollyal.

– A felvételt a klub háziversenyén elsőnek választották a név nélküli mezőnyben. Sajnos a versenytársakat nem láttam. Legjobban makrózni szeretek, vagyis virágokat, gombákat közelről lefényképezni. Ehhez viszont kell a társaság, mert megtörtént már, hogy lehasaltam egy feltételezett témához, kattintottam, és csak otthon láttam, hogy nem is volt ott semmi.
Ez a kép Magdi egyik kedvence - három kedves igazán szívének.
Ez a kép Magdi egyik kedvence - három kedves igazán szívének.

Szigorú magához: kitörli, ami nem tetszik

Magdi nagyon szigorú magához. Azt mondja, eddig mindössze három olyan felvételt készített, amivel teljes mértékben elégedett. Leszokott már arról, hogy mindenre lőjön, hogy meglegyen. Sorra törli ki a gépéből azokat a képeket, amik nem tetszenek neki. Az állapota folyamatosan romlik. Elmesélte, neki is vannak rossz napjai; nekikeseredik, ha semmi nem tetszik, amit csinál. De utána túlteszi magát a történteken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az áradó Tiszába vetette magát egy nő a Bertalan hídról

Az áradó Tiszába vetette magát egy nő a Bertalan hídról
Rendőrök, vízimentők és munkások együtt húztak ki a Tiszából egy öngyilkosjelölt nőt kedden délelőtt… Tovább olvasom