Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Sűrű évad vár a szegedi szimfonikusokra

Új székházában, megújult tagsággal tartotta évadnyitó társulati ülését tegnap a Szegedi Szimfonikus Zenekar, amelynek nemcsak feladatköre és működése, hanem művészeti vezetője is új.
A szimfonikusok és Szegedi Nemzeti Színház zenekarának összevonásával a nyáron létrejött szegedi nagyzenekar a korábbi 72-vel szemben 98 zeneművész álláshellyel rendelkezik. A szimfonikusok 26 főt vettek át a teátrum együtteséből, 11 muzsikus álláshely szűnt meg a városban.

A Szegedi Szimfonikus Zenekar nemrégiben átadott új székházában, a Korzó Zeneházban megtartott tegnapi évadnyitó ülésen Gyüdi Sándor igazgató-karnagy bejelentette: Fürst János halála után Kesselyák Gergelyt kérte fel az együttes művészeti vezetőjének. A fiatal karmester négy koncertet dirigál ebben az évadban, többek között egy teljes Wagner-operát, A walkürt.

A Filharmónia két bérleti sorozatában hat-hat nagyszínházi hangversenyt játszanak a szimfonikusok, négy vasárnapi matinéra is várják a családokat. Ezentúl a kétszáz főnyi közönséget befogadni tudó próbateremben is tartanak kamarabérleti koncerteket, és összesen 96 zenés színházi előadásban – ebből 25 opera – vesznek részt.

– Azért vagyunk ennyien, hogy ezt az előadásszámot teljesíteni tudjuk, az önkormányzat ilyen szériákkal számolva fogadta el a létszám-kalkulációt – hangsúlyozta Gyüdi Sándor. Az igazgató-karnagy azt is közölte: ebben a szezonban nem megy a szokásos, két-három hetes spanyolországi turnéra a zenekar, viszont több CD-t is készít, és a Kodály-jubileumot is koncerttel ünnepli.


Az év zenésze

Nógrádiné Csikós Margit oboaművészt választották idén Az év zenészévé, aki 1987 óta a zenekar tagja. – Leginkább angolkürt szólóimért kaptam az elismerést. Ez a hangszer az oboa váltóhangszere, mélyebb változata. Mostanában különösen a Bánk bánban Melinda áriáiban voltak hosszú szólóim, idén is mindkét előadásban én játszottam a szabadtérin. Muzsikusi pályám egyik legszebb élménye Dvorak Új világ szimfóniájának angolkürt szólója, amit már sokszor eljátszhattam, mindannyiszor nagy élmény volt – mesélte a kitüntetett muzsikus. Néhány órában tanít is az újszegedi Pro Musica Zeneiskolában, otthon pedig gondos családanya: 16 éves fiával és 13 éves leányával is megszerettette már a komolyzenét. Meghatározó mesterének Meszlényi Lászlót tartja, aki az indulástól egészen a diplomáig oboatanára volt. A zenekari tagként főként Lass Zoltántól és a fafúvós szólamvezetőktől tanult sokat, akiket kiváló muzsikusoknak tart. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már Szegeden is vásárolhatunk hibrid autót

Nyugat-Európában és a tengerentúlon sokan hibrid autóra cserélték a benzinfalóikat. Magyarországon a… Tovább olvasom