Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Sűrű évadot zártak a szegedi szimfonikusok

Szeged - A Korzó Zeneházban tegnap megtartott társulati üléssel 43. évadját zárta a Szegedi Szimfonikus Zenekar, mely nemrég aláírta az együttműködési megállapodást a kormányzattal, s ezzel kiemelt, nemzeti intézményi kategóriába került.
Kardos János, az önkormányzat kultúráért felelős irodavezetője úgy értékelte: hajtós évadot zártak a szimfonikusok, és a nyáron is sok feladat vár az együttesre. „Az állatok is epekedve várják a zenekart" – utalt a szombati vadasparki zenés programokra. Úgy értékelte, azzal, hogy nemzeti kategóriába sorolták a szimfonikusokat, elismerik: az ország egyik legjobbja. Jó lenne tudni, pénzben ez mit jelent; Kardos azt reméli, a város terhei csökkennek majd, nagyobb szerepet vállal a finanszírozásban az állam.

Kerek Ferenc, az SZTE Zeneművészeti Kar dékánja köszönetet mondott azért, hogy diplomakoncertjeiken és két nemzetközi versenyükön is közreműködtek a szimfonikusok. Úgy vélte, példamutató a szegedi modell: jól működik a kar, a zenekar és a színház trojkája. Javasolta: tekintsék közös ügynek, hogy a pécsi Kodály-központ mintájára a következő uniós finanszírozási ciklusban felépülhessen egy hangversenytermet is magába foglaló kulturális centrum Szegeden.

Az évadot értékelve Baross Gábor, a zenekar igazgatója elmondta: több mint hatvan opera-előadáson lépett fel, és 80 koncertet – ebből 42 ifjúsági hangversenyt – játszott az együttes. Mindkét bérleti sorozatuknak négyszáz bérlője van, ugyanilyen fontosak a jegyvásárolók is; nekik is köszönhető, hogy a filharmóniai koncertek többnyire telt ház előtt zajlottak. 2600 óvodásnak játszottak, egyre több általános iskolás kapcsolódik be a Hangverseny délidőben sorozatba: az esti koncertek főpróbáját hallgatják meg a nagyszínházban. A szezonban 24 ezer 199 fizető nézője volt a koncertjeiknek; ez a mutatószám egyre fontosabbá válik. Egyre több zenekari tag vállal szólistaként is feladatot; az igazgató kiemelte Zoltán Péter klarinétművész, Steiler Tamás oboaművész és Kőrösi Györgyi gordonkaművész teljesítményét.

Gyüdi Sándor színigazgató, a zenekar művészeti vezetője azt hangsúlyozta: az operajátszás olyan kollektív tudás, amire hosszú távon is építhet az együttes. A színházi szolgálat hangsúlyosabbá válik a nemzeti intézményi kategóriában; az előírt nagyobb előadásszámot is könnyebben lehet így teljesíteni, és az új rendszer kedvezményezettjeként továbbra is 99 muzsikussal működhet a zenekar. A nemzeti kategóriába kerülés Gyüdi szerint azt is jelenti, „vidéken mi vagyunk a zeneművészet csúcsa". Erősíteniük kell a pedagógiai tevékenységüket és a határon túli magyar területek bekapcsolását a magyar zenei élet vérkeringésébe.

Hotzi Zoltán fagottművész 30 éves jubileumi elismerést vehetett át. A muzsikusok titkos szavazással megválasztották az év zenészét: a díjat az évadnyitón adják át Steiler Tamásnak, akinek másodszor ítélték oda az elismerést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elméletben és a pályán is jól tekernek

A ruzsai iskolások szeretik és tudják is a KRESZ-t, ezt bizonyítja az országos versenyeken szerzett díjeső. Tovább olvasom