Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 16°C | 25°C Még több cikk.

Sűrűn járnak karácsony előtt a hatósági ellenőrök

Nem csak a csokimikulás, a szaloncukor, a hal és a virsli szezonja köszönt be hetekkel karácsony előtt – a hatóságok is sűrűbben vizsgálódnak ilyenkor. Tegnap az állat-egészségügyi ellenőröket kísértük el, ők kisebb hibákat találtak.
A laborban egy napig melegítik a virslit, hogy megnézzék, van-e benne szalmonella Fotó: Segesvári Csaba
A szegedi Tesco és Cora után tegnap a Metro Áruházat ellenőrizték az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás városi kirendeltségének munkatársai. Tihanyi Zala főállatorvossal és Tari József élelmiszer-higiéniai mérnökkel a nagykereskedelmi áruház igazgatóságára érkeztünk délelőtt. A vezetőség a fotózáshoz nem járult hozzá, csak ahhoz, hogy a hús- és a halosztály vezetőjét elkísérjük a részlegükre.

Az élelmiszer-ellenőrök lemérték a húsok belső hőmérsékletét, megnézték a tőkehúsok tárolását. Egyetlen kifogás merült csak fel: egy helyen hiányzott a plexilemez az árufélék közül. A virslikből laboratóriumi vizsgálatra kértek, hűtőtáskában szállították az állomás laborjába. A halosztályon az ellenőrök alaposan átnézték a feltöltött pultok mögötti árufogadót, a takarítószer tárolóját és a hűtőkamrát. A hátsó régióban csak egyetlen hibát jegyeztek fel: a tenger gyümölcsei alól kifolyó vizet tálcában kell gyűjteni, mert nem folyik le. Osztrigalében járnak az eladók. A pulton már több volt az igazítanivaló: az egész és a szeletelt halat külön kell jégre tenni, és elválasztva kerülhet melléjük a tengeri herkentyű. A fadobozban kínált fekete kagyló levét a tál nem engedi át, azt másba kell átpakolni. Az élőpontynak a beszállítója vétett, őt az áruháznak kell értesítenie, mert nem szállíthat sérült élő halat, az ugyanis állatkínzásnak számít.

A haláruból egész halat, pontyszeleteket, tintahalat, heringet és szardíniát zacskóztak be vizsgálatra a hatóság emberei. A dobozos heringfiléből mustárosat választottak ki laborellenőrzésre. Végül hosszasan adminisztráltak: minden egyes kiválasztott mintának feljegyezték a
Hetente ötvenszer razziázik az ÁNTSZ

A tisztiorvosi szolgálat megyei intézete a jövő héten kezdi a szezonális ellenőrzést. A hipermarketek és kisboltok, vásározók, vendéglátóhelyek hetente ötven ellenőrzésre számíthatnak. A fogyasztóvédelem ellenőrei hétfőtől vizsgálják a szaloncukrokat, csokifigurákat. Egy szegedi üzletben hatféle büdös húst is találtak, a tulajdonosa több mint 300 ezer forintos büntetésre számíthat.  
beszállítóját, az árát, az érkezési és a tarthatósági idejét, valamint a raktári készlet mennyiségét. A főállatorvos elmagyarázta, a sok adatra azért van szükség, hogy ha a mikrobiológiai vizsgálat során bármilyen rendellenesség derülne ki, tudni lehessen, mennyi árut zároljanak. Az ár az esetleges büntetés kiszámításához szükséges.

Bírságot a hatóság tehát a helyszínen nem szabott ki, mert az észlelt hibák az élelmiszer-biztonságot nem veszélyeztetik közvetlenül. Bár a hiányosságokat gyorsan ki lehet javítani, azokról jegyzőkönyvet írtak. A mintákat bekísértük az állat-egészségügyi állomás laborjába. Ott a virsliket egy napig speciális melegített lében áztatják, hogy megvizsgálhassák, van-e benne szalmonella. Egy más eljárással a lisztériát ellenőrzik. Ez a betegség is cseppfertőzéssel terjed, de ritkábban fordul elő, mint a szalmonella. Tünetei viszont súlyosabbak, akár agyhártyagyulladást is okozhat. A bevitt minták laboreredményeire öt napot kell várni. A karácsonyi szezonhoz kapcsolódó hatósági ellenőrzések január elejéig folytatódnak.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem érte el célját a patikák plakátháborúja

Plakátokkal tiltakoztak a patikusok az elmúlt hetekben a gyógyszerellátásról szóló új törvény… Tovább olvasom