Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Süssünk, süssünk kalácsot!

Ki tudja, hány E betű van egy húsvéti kalácsban? Abban, amit hetekig tárolnak a boltok polcain becsomagolva, hogy aztán a húsvéti asztalra kerüljön. Hát pont annyi, amitől az embernek megjön a kedve, hogy magának süsse meg az ünnep egyik legfontosabb kellékét.
Azt gondolhatnánk, hogy nagyon bonyolult és macerás dolog, de egy jókedvű délutánon, amit a kübekházi mézeskalácsházban töltöttünk a helyi asszonyokkal, rájöttünk, hogy nem is annyira macerás és bonyolult dolog. Minden héten készítenek együtt valamit – most éppen kalácsot sütöttek.

– Nincs benne zsír? – csodálkozott az összetevőkön az egyik nyugdíjas hölgy, majd még egy ideig próbálkozott, hogy legalább a dagasztáshoz használjanak egy kicsit. Nem tették. Ahogyan az élesztőt sem tejben futtatták fel, csak kikeverték cukorral. Két trükköt is tanultak tehát gyorsan az évtizedes tapasztalatokkal rendelkező háziasszonyok. Liszt, só, cukor, élesztő, vaj és tej – semmi más nem kell a finom foszlós kalácshoz. Csak türelem a kétszer fél óra kelesztéshez és ügyes technika a fonáshoz.

Süssünk, süssünk kalácsot! Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Úgy fond, mint az unokád haját – jött a jó tanács, amikor készen voltak a külön-külön csavarva sodort szálak. – Azt se szoktam – jött a válasz. Azért így is elkészültek a remekművek: sós, édes és mazsolás kalács sült ki alig fél óra alatt. Volt, amelyiknek a tésztájába tej helyett joghurt került, de állítólag kefirrel vagy aludttejjel is nagyon finom lesz. Aki nem hiszi, járjon utána.

Ez a kalács garantáltan E-mentes.
Ez a kalács garantáltan E-mentes.

Minden kübeki asszony büszke lehet erre a foszlós, ünnepi tésztafélére.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illés: nekünk nem szabad sírni

– A közös műveink lesznek azok, amelyek egész biztosan túlélnek minket – mondta Bródy János, amikor szegedi, jubileumi koncertjük előtt múltról és jelenről kérdeztük. Tovább olvasom