Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Süsü, a Szegedi Vadaspark különleges varánusza

Szeged - Egy ritka afrikai varánuszfajt, Varanus ornatust láthatnak a hét végétől a Szegedi Vadaspark látogatói; az Afrikában őshonos gyíkfélét korábban a nílusi varánusz egyik alfajának tartották, ma már külön fajba sorolják.
A fajnak magyar elnevezése még nincs, de angol és latin nevének jelentése alapján az ékes vagy díszes varánusznak hívhatnák, és ez hátának különleges mintázata miatt illene is rá – mondta Endrédi Lajos, az állatkert munkatársa.

A varánuszok ragadozó hüllők, amelyek Afrikától Ázsián keresztül Ausztráliáig elterjedtek. A legnagyobb képviselőjük a komodói sárkány, amely elérheti a háromméteres testhosszt, és az emberre is veszélyes lehet - közölte a szakember.

Süsü, a Szegedi Vadaspark különleges varánusza. Fotó: Endrédi Lajos
Süsü, a Szegedi Vadaspark különleges varánusza.
Fotó: Endrédi Lajos

Az afrikai varánuszfajok szintén hatalmasra nőhetnek, hosszú farkukkal akár két és fél méteresek is lehetnek. Bár az embert nem támadják meg, védekezve harapásukkal, karmukkal, de leginkább farkcsapásaikkal súlyos sérülést képesek okozni. Kisebb madarakra, emlősökre vadásznak, a dögöt sem vetik meg, és különösen kedvelik a krokodiltojásokat, illetve az abból kikelt fiókákat.

A Szegedi Vadaspark szombaton nyíló zsiráfházának egyik terráriumában látható példány kedvence a csirkehús, de a halat is kedveli. Egy magántenyésztőtől az állatkertbe került egyed – amely a gondozóktól a Süsü nevet kapta – még viszonylag fiatalnak számít, de hossza már így is meghaladja az 1,2 métert.

Az ékes vagy díszes varánuszok Nyugat- és Közép-Afrika trópusi erdeiben élnek, az állandó vízfolyásokhoz közel.

Olvasóink írták

 • 4. _palla_ 2011. március 30. 10:01
  „Először nem volt kép, nagyon helyes, hogy most már van, ez szerintem nem szegi az emberek kedvét, hogy meg is nézzék személyesen, sőt :)”
 • 3. Nátrix73 2011. március 29. 17:36
  „1. NemBéla 2011.03.29. 13:38
  2. Szerzetes 2011.03.29. 15:11

  Nem értem a problémátokat, én itt látok egy képet az állatról.”
 • 2. Szerzetes 2011. március 29. 15:11
  „Valóban nem lett volna rossz, de ha az újságíró megzavarja az új lakót, akkor az első kommentelő azt teszi szóvá. Ha netről tölt le egy képet, akkor azt, hogy ez nem is a szegedi és a szegedi tök más és ez ....
  Így h nincs kép az szerző rákényszerít mindenkit, h kimenjen és megnézze. Én valószínűleg így fogok tenni.”
 • 1. NemBéla 2011. március 29. 13:38
  „Kép?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keressük a legjobb édesanyát és nagymamát

Keressük a legjobb anyát és nagymamát – a játék szereplőire az újságban elhelyezett szelvénnyel lehet szavazni. Tovább olvasom