Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Sütisuliba járnak az algyői nagyik

Egymástól tanulnak az algyői asszonyok a sütisuliban. Az otthoni tűzhely mellől az algyői iskola tankonyhájába hozzák a saját bejegyzéseikkel és tapasztalatukkal bővített recepteket. Legutóbb öten háromféle finomságot sütöttek.
– A hab a titka a „női szeszélynek" – jelenti ki Szabó Imréné Ica, ahogy villával „hullámosítja" a fehér és habkönnyű réteget. Az úgynevezett 800-as süteményeskönyv receptjét követve 6 tojásfehérjéből, egy csipet sóval és egy fél citrom levével, no meg 30 deka porcukorral legalább 20 percen át verte a habot ilyen keményre. Összeszalad a szánkban a nyál, annyira kívánatos az aranysárga tészta fölötti sárgabaracklekvár-csíkon uralkodó magas habkorona. Ízeket és emlékeket idéz a látvány. Eszembe jut, és ki is mondom: otthon, az én anyukám egy-egy gerezd diót szokott a kemény hab tetejére tenni úgy, hogy ezzel kijelöli a leendő szeletek közepét is, majd így tolja vissza a sütőbe „szikkadni" a majdnem kész női szeszélyt.

Sütisuliba járnak az algyői nagyik. Fotó: Frank Yvette (galéria)

14 kiló lisztből
Jótékonykodnak süteményeikkel az algyői nyugdíjasklub asszonyai. Gyereknapra például 14 kiló lisztből sütöttek lángost. De megkóstoltatták az iskolásokkal az igazi farsangi fánkot is. A március végén esedékes térségi nyugdíjas-találkozójukra pedig mindenki egy-egy „tepszi" süteményt visz, így összességében ötvenféle finomsággal kínálják majd a vendégeket.

– Épp ezért alapítottuk meg a sütisulit. Elmondjuk és megmutatjuk egymásnak, ki hogyan szokta készíteni például a lángost vagy a hajtogatott töpörtős pogácsát – néz asszonytársaira Kneip Ferencné Marika. Az Algyői Szőke Tisza Nyugdíjasklub vezetője elárulja: Herkulesfürdőn, az egyik kirándulásukon született meg a sütisuli ötlete. Az asszonyok – szokás szerint – süteményt is csomagoltak az úti elemózsiás dobozokba. És ahogy egymást kínálgatták, a sütiket és a másik cukrásztudományát dicsérgették, kiderült: a legegyszerűbb házi sütemény is mennyei desszert lehet, ha a receptben leírtakon kívül hozzáadjuk a tapasztalatból leszűrhető trükköket.

A tálalás is fontos – ismerik el Fazekas Etelka szépérzékét, ahogy elrendezi a tányéron a gesztenyés pozsonyi kiflit. Illatával ünnepi hangulatot varázsol az algyői iskola szuperül felszerelt tankonyhájába, ahol egyszerre akár 3-4 tűzhelyen is dolgozhatnak a sütisulisok.

Sütisuliba járnak az algyői nagyik. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– A krémeslapot elkészítem én a disznóhájból, de a krém sose sikerült olyan magasra, mint a cukrászdában. Egy cukrászt hívtunk el, hogy mutassa meg a módszert. Ez volt az egyetlen alkalom, amikor férfi magyarázott – nevetnek föl a többiek is Süliné Piroska értékelését hallva. Kiderült ugyanis, hogy a pudinggal dúsított tojáskrém elkészítését végignézték ugyan a sütisuliban, de otthon egyik asszony sem ismételte meg. A családtagok jobban szeretik a hagyományos módon készített krémest, még akkor is, ha nem olyan szép látvány.

– Újdonság volt számomra a csörögefánk tésztájából készülő, de egy különleges sütőformából „hólabdaként" kikerülő sütemény – gondolkodik el Nagy Miklósné Margitka. Közben nagy élvezettel figyelte, ahogy Piroska és Marika egymásnak is magyarázva a tepsibe varázsolta a négyfonatú kalácsot. Kóstolót kapnak az otthoniak is. A csomagolóanyagot szállító férj, Nagy Miklós a habos sütibe harapva megállapítja: – Lágy, édes és savanyú, és még langyos is… Ez a női szeszély tényleg olyan, mint a női szeszély!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan fektessünk be brókerbotrányok idején?

Akik szerényebb pénzügyi ismeretekkel rendelkeznek, azok állampapírban, termőföldben, vagy tartós… Tovább olvasom