Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Svájcban dekkol a kisteleki csatornapénz

Kistelek - Évek óta vár Kistelek és négy község arra, hogy gáláns befektetők pénzt adjanak a csatornázásra. Egyik ügyfele szerint a kft. csak megforgatta az önkormányzatoktól, magánemberektől gyűjtött pénzt Svájcban, és most nem tudja behozni. A kft. egyik vezetője szerint ez mese. A másik vezető úgy viselkedik, mintha mégis igaz lenne.
Egy hét múlva megköti a támogatási szerződéseket az önkormányzatokkal a RoBa Millennium Kft., érkezik a pénz a megyébe is Kistelek, Balástya, Csengele, Ópusztaszer és Pusztaszer csatornázására – ígéri a közvetítő. Nagy Sándor kisteleki polgármester azt mondja, megnyugtató információkat kap. Más települések nem bírták cérnával az évek óta tartó ígérgetést, kiléptek, vagy feljelentették a kft.-t, és viszont. Ezzel néhány hónapja tele volt az országos sajtó. De arról, hogy a cég magánszemélyektől is vett volna föl pénzt, még nem írtak az újságok. A budapesti Fodor Béla Péter azzal kereste fel szerkesztőségünket, hogy cége – amikor még nem volt benne tulajdonos – 2007. december 20-án 100 ezer eurót adott kölcsön a RoBa Millennium Kft.-nek, és a cég ezt nem adta vissza. Fodor mérnöki munkákkal foglalkozó vállalkozásuk irodájában bemutatta a kölcsönszerződést. Állítja, cégük munkát is végzett a RoBa Millennium Kft.-nek, a tervek elkészültek, számláztak, be is fizették az áfát. A kft. – ez egy másik dokumentumból kiderül – egyszer elismerte az adósságát. Fodor ezután vadászni kezdett üzleti körökben, banki kapcsolatain keresztül minden olyan információra, amely a RoBa Millenniummal kapcsolatos. – Rábukkantam más hitelezőkre, és sikerült kideríteni, hogy a kft. az itthon összegyűjtött pénzt először egy alapítványba vitte ki, majd az megszűnt, és a vagyont egy Svájcban működő pénzügyi cégnek adták oda, hogy forgassa meg – véli Fodor. – A svájci cég elvégezte a munkáját: úgy tudom, 220 millió euró vár a számlán, ami a Tizenkét Tölgy Alapítványé. Csakhogy ezt már nem tudják behozni, mert a kuratórium tagjai egymás iránt is bizalmatlanok.

Fodorral június 25-én felhívtuk Havas Endrét, a RoBa Millennium Kft. programmenedzserét és az alapítvány kurátorát. Ígérte, hogy kedden, június 30-án megfizeti az adósságot. Hozzátette: „minden arra mutat, hogy rendben lesz." Nem lett rendben. – Ez így megy két éve – folytatta Fodor. – Az lenne a jó, ha a pénzt valahogy be tudnák hozni az országba, és szétosztanák, aztán is ráér vizsgálódni az ügyészség. Ebben a történetben mindenki hibás: a hitelezők is, hogy odaadták ezt a pénzt, arra az ígéretre, hogy megtöbbszörözve kapják vissza. Az önkormányzatokat sem értem, akik közpénzt adtak komoly biztosíték nélkül – mondta.

Lehallgatott telefon

A történetet elmondtuk Krupa Mariannak, a RoBa Millennium Kft. igazgatójának, aki mesének minősítette azt, amit Fodor állít, de nem vitatta, hogy a pénz Svájcból jön. Ő egyszer már nyilatkozott, de most azt kérte, ne készüljön újságcikk, amíg nem találkozunk, és nem mondja el a hátteret megvilágító információkat. Mondtuk, faxon, e-mailben is értekezhetünk, de ragaszkodott a találkozóhoz, a telefont szerinte lehallgatják. A csúszásról azt mondta: ők is függnek az adományozóktól, tudomásul kell venni, az ingyenpénz lassan jön.

Olvasóink írták

  • 3. masiniszta11 2009. július 06. 13:55
    „Nagyon nem szeretném sokad magammal ha igaz lenne ez a cikk állítása.Örülnék Ha a Polgármester Ú reagálna már csak a néven nevezettség miatt is.”
  • 2. luckydevil68 2009. július 05. 21:41
    „Lehet szépíteni, de ezt SIKKASZTÁSnak hívják. Mezei halandót ezért már rég becsuktak volna, kérdés az hogy őt melyik politikai párt védi?”
  • 1. varadipal 2009. július 05. 18:26
    „A lóvé elsikkasztotta az önkormányzatokat. Nem sok egy kicsit a lisztes mancs?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 milliárd kis utakra

Csongrád megye - 3 milliárd forintos alapra írnak ki pályázatot, a jelentkező önkormányzatok… Tovább olvasom