Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Sydney mólóján a hátán fekve figyelte az Oriont

Szeged - Nemrégiben jött vissza Ausztráliából egy fiatal csillagász, Szabó Gyula, aki ösztöndíjjal csaknem négy hónapig tanulmányozta a kisbolygókat és az üstökösöket Sydneyben, az egyetemen. Nem ez volt az első ausztrál útja.
Lehet, hogy a jövőben egy csillagásznak már nem kell éjszaka fent lennie, hogy az égboltot kémlelhesse: Szegedről nappal „hozzáférhet" egy ausztrál távcsőhöz, és az interneten keresztül végezhet megfigyeléseket, hiszen a távoli kontinensen akkor éppen éjszaka van.

Van egy több évtizede létező Meteor nevű folyóirat, és annak van egy Meteorral a világ körül című sorozata. Aki egy csillagászatilag érdekes helyszínen a Meteorral a kezében lefényképezteti magát, annak megígérik, hogy a felvétel bekerül a folyóiratba. Ez a magyarázata annak a fotónak, amelyet most lapunk is közöl: Szabó Gyula és Andrási Zsuzsa egy ausztrál könyvtárban bukkant rá erre a még fekete-fehér címoldalas lapra, így hát magától adódott, hogy lefényképezkedjenek vele egy obszervatórium kupolájának tetején.

A házaspár a Siding Spring obszervatórium tetején, a háttérben a hétemeletes Angol-Ausztrál Távcső kupolája. Szabó Gyula a Meteor egy régi számát mutatja. Fotó: DM/DV
A házaspár a Siding Spring obszervatórium tetején, a háttérben a hétemeletes Angol-Ausztrál Távcső kupolája. Szabó Gyula a Meteor egy régi számát mutatja. Fotó: DM/DV

Szabó Gyula még harminc sincs, de már a fél világot bejárta, vizsgálódott, kutatott, „észlelt", konferenciákon vett részt, legutoljára Sydney-ben járt egy ösztöndíjjal. Arra a kérdésre, az internet világában miért fontos, hogy a csillagászok találkozzanak, így válaszolt: szükség van a személyes találkozókra, vitatkozni ugyanis csak így lehet.

A legtávolabbi üstököst látta

A szegedi csillagász a tizenegy évvel ezelőtt nagyon látványos Hale-Bopp üstökösről készült képeket Ausztráliában kiértékelte: kiderült, még mindig aktív, pedig már –225 fokos a felszíne. Ez az üstökös abszolút rekorder! Egy másik munkában Szabó Gyula társaival kimutatta, hogy a kisbolygók alakja milliárd éves időskálán fejlődik: „krumpli alakú repülő hegy" formáról indul, és határozottan gömbszerű alak felé tart. Ennek oka egyértelműen az, hogy apró égitestek ütköznek folyamatosan a felszínükkel, amelyek gömbbé erodálják a „krumpli" alakot.

Mit tartott a legérdekesebbnek Sydney-ben? Azt, hogy a város ezerarcú – válaszolta. Egész más a kikötő az operaházzal, mint közvetlenül mellette a füvészkert, vagy mögötte a Hyde park és a katedrális, és egész más a hangulat a külső belváros kertes házai között: a vietnami, a libanoni, a görög vagy az olasz negyedben. Másmilyenek a csendes tengeröblök és a várost szinte beszövő beépítetlen, szavannás területek a sok száz kilométeres sétaútvonallal. „Ez egy kicsit hiányzik itthon: hiába vannak színek a városokban, még sincs külön hangulata egy-egy városrésznek, pedig nagyon pihentető, hogy rövid sétával el lehet jutni valami egészen másmilyen helyre. Mi esténként mindig kifeküdtünk egy tengerre nyúló mólóra, és néztük az Oriont nyugtában, a Dél Keresztjét keltében" – mondta.

Majd így folytatta: „Számomra kint derült ki, hogy milyen bizalomhiányban élünk itthon. Az albérlet kulcsát például ismeretlenül, kérem szépenre kaptuk meg az előző, indiai bérlőtől, akihez a főbérlővel való telefonbeszélgetés után átbicikliztünk. Kötöttünk bérleti szerződést szóban, különösebb papírmunka nélkül adtunk és kaptunk előleget, nagyon gördülékeny és nagyon újszerű volt mindez."

A kutató érzékeltette, óriási pénzek mozognak a csillagászatban, egyre korszerűbb távcsövek épülnek, amelyeket – ha van hozzáférés együttműködési szerződések keretében – akár itthonról lehet irányítani. Az internetes adatbázisoknak köszönhetően ma már egy csillagásznak nem kell éjszakáznia, a jövőben pedig lehet, hogy nappal egy ausztrál távcsövön keresztül kémleli az eget, amikor ott éjszaka van.

A házaspár

Szabó Gyula 29 éves, a Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizikai Tanszékének tudományos segédmunkatársa, PhD-doktor. Gyerekkora óta érdekli a csillagászat. Radnótis gimnazistaként éjszakáit az újszegedi csillagvizsgálóban töltötte, majd reggel bement az óráira, ha kellett, történelemből dolgozatot írt. Sokat köszönhetett Szatmáry Károly támogatásának. Felesége, a 28 éves Andrási Zsuzsa környezetvédelmi szakjogász, aki jelenleg PhD-hallgató a jogi kar agrárjogi és környezetvédelmi jogi tanszékén. Tanárai, Horváth Szilvia és Miklós László is támogatták abban, hogy férjét elkísérhesse a sydney-i egyetemre. Útiköltségéhez a város és az SZTE közös pályázata is hozzájárult. A sydney-i környezetjogi iskolában a klímaváltozást tanulmányozta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három török határsértőt fogtak Röszkénél

Röszke - Három török határsértőt fogtak a hétvégén a Csongrád megyei rendőrök, akik a megnövekedett… Tovább olvasom