Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Szabad a mobilozás a raboknak

Magyarország - Szabad lesz az elítélteknek mobilt használni a rácsok mögött - a tesztüzem augusztus közepén indul. Az új rendszer egyaránt kedvez a fogvatartottaknak és az ügyvédeknek.
 Palánki Zsolt: Örülök az új rendszernek

Palánki Zsolt szegedi ügyvéd örül az új rendszer bevezetésének. – Ez az új rendszer az ügyvédeknek is jó, hiszen ők is tudják hívni a védencüket, és biztosak lehetnek abban, hogy ő veszi fel a telefont. Eddig az intézetek központi számát kellett tárcsázni: vagy nem vette fel senki a kagylót, vagy nagyon macerás volt előkeríteni a fogvatartottat – magyarázta az ügyvéd. Sokszor előfordult az is, hogy a fogvatartott hosszú ideig állt sorban a régi készülékek előtt, de ha éppen akkor hívta az ügyvédet, amikor annak például tárgyalása volt, az nem tudta felvenni a mobilját. – Ráadásul sok olyan apró dolog is van egy ügyben, ami miatt nem kell mindig személyes találkozó, és egy rövid hívással is elintézhető. Eddig sem kapcsoltam ki este a készülékemet, és a mobilrendszer bevezetése után sem fogom – mondta Palánki Zsolt.
 

Húszezer mobiltelefon beszerzéséről, illetve háromévi szolgáltatásról kötött megállapodást a napokban a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) és a Magyar Telekom Nyrt. A készülékek 42 millió forintba kerülnek.

Eddig az elítéltnek és a látogatónak is szigorúan tilos volt mobilt tartania magánál a rácsok mögött, de az uniós joghoz alkalmazkodva ezután szabad lesz a fogvatartottaknak a mobilhasználat. A készülékeket heteken belül kiosztják – az új rendszer tesztidőszaka augusztus 16-ától indul. Az intézkedés mindenkire vonatkozik, függetlenül attól, ki milyen bűncselekményért tölti büntetését.

A BvOP lapunk kérdésére közölte: alapfunkciós típusról van szó, törésálló, szétszerelhetetlen, az elítélteknek nincs lehetőségük manipulálni azt. Az új mobilokkal is szigorú szabályokhoz kötik a kapcsolattartást: a fogvatartottaknak regisztrált kapcsolattartóik vannak, akik elsősorban a rokonságból kerülnek ki. A mobilról kizárólag a kijelölt kapcsolattartók és a fogvatartott ügyvédjének száma hívható.

Ezeken – az ügyvéddel folytatott egyeztetést nem számítva – a legtöbb elítélt hetente háromszor tíz percet beszélhet, de a beszélgetés hossza attól is függ, ki milyen fokozatban tölti büntetését. Legtöbbet a fogházra ítélt beszélhet, nála kevesebb időt kap a börtönbüntetéssel sújtott, míg a fegyház fokozatban büntetésüket töltőknek ennél is kevesebb idejük lesz csevegni.

Információink szerint a hazai börtönök eddig igencsak híján voltak telefonoknak: a börtönök udvarán például általában egy készülék található. A sétálási idő mindössze 60 perc, ezalatt csak hat fogvatartott tudott beszélni a családjával. Az ügyvéddel való beszélgetést ugyanakkor korábban és ezután sem korlátozzák, ám eddig főként munkaidőben hívták az elítéltek a védőiket gondjaikkal.

Tudomásunk szerint az még nincs szabályozva, hogy az új mobilokkal a fogvatartottak a hivatalos munkaidő után, azaz például késő este is hívhatják-e az ügyvédeket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félelem: egyre többen vesznek gáz-riasztó pisztolyt

Ötven százalékkal megugrott az eladott gáz-riasztó pisztolyok száma a szegedi Harmónia vadászboltban az elmúlt két hónapban. Tovább olvasom