Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Szabad az út a nagy mezőgazdasági gépek előtt

Csongrád megye - A megyei önkormányzat is részt vett a lobbizásban, amelynek eredményeként a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nemrég eltörölte a túlméretes mezőgazdasági járművekre vonatkozó útvonalengedély-váltási kötelezettséget.
A 2 méter 55 centiméternél szélesebb járművekre a Magyar Közútnál kellett engedélyt váltani. Ezt szigorúbban 2008-tól ellenőrizték, abban az időben, amikor elkezdték nézni a rendőrök, mennyire sáros kerékkel hajtanak föl a földútról az aszfaltra a mezőgazdasági erőgépek. Míg e föllépés ellen nem volt különösebb tiltakozás, az útvonalengedély hiánya miatti bírságok – amelyek elérhették a 200 ezer forintot is – nagy fölzúdulást váltottak ki.

Munka után egyszerűbb lesz hazatérni a gazdáknak gépeikkel. Fotó: Schmidt Andrea
Munka után egyszerűbb lesz hazatérni a gazdáknak gépeikkel.
Fotó: Schmidt Andrea

A termelők már a kormányváltás után kérték a KRESZ módosítását. A Csongrád megyei közgyűlés idén júniusban hivatalosan is kezdeményezte – Ozgyin Mihály és Gémes László képviselők, gazdálkodók javaslata nyomán –, hogy szűnjön meg ez a kötöttség. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium válaszolt is a megye kezdeményezésére. Ozgyin Mihály lapunknak azt mondta, ő másokkal együtt éves engedélyt váltott, amely 12 ezer forintba került. A módosítás egyszerűbbé teszi a munkát – amely a gabonafélék aratásával nem fejeződik be, hiszen hátravan még például a napraforgó betakarítása is.

Az országos és helyi közutakon járó túlméretes mezőgazdasági járműveknek a biztonságos közlekedés érdekében sárga villogó fényt, valamint piros-fehér fényvisszaverő táblát és a jármű legszélesebb pontjain elhelyezett jelzőfényt kell használniuk.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2011. augusztus 09. 15:54
    „A sárfelhordás ezután is tilos!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenegy dogkölyök boldog mamája Amazon

Rekordszámú kiskutyája született Amazonnak, a német dognak, és párjának, Byronnak. Tovább olvasom