Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Szabad ég alatt éjszakázik Marika néni

Szeged - Láncra kötött, fekete kutya őrzi Marika néni álmát a szabad ég alatt. A 68 éves szegedi asszony, aki több száz ezer forinttal tartozik az IKV-nak, a Kendergyári úti szoba-konyhás lakásának udvarán éjszakázik.
– Nem tudom, mi lesz édesanyámmal, hajléktalan lesz – mondta Posztós Csaba, Posztós Kálmánné Marika fia. Megírtuk, kilakoltatják Kendergyári úti szoba-konyhás lakásából Posztósnét, aki több száz ezer forinttal tartozik az IKV-nak. Marika néni lába alól akkor csúszott ki a talaj, amikor meghalt a férje. Nem tudta fizetni a lakbért, tartozást halmozott föl. A fiatalembertől megtudtuk, édesanyját nem sikerült meggyőznie arról, hogy költözzön hozzá. – Elköltözhetnénk együtt egy kis házba. 40 ezer forintot ki tudok fizetni albérletre. Az se baj, ha rossz állapotban van, én rendbe tenném – mondta.

Marika néni az udvaron takaros halomba gyűjtötte össze a lakásból kipakolt ingóságait. Éjszaka egy ajándékba kapott, fejre erősíthető lámpával világít. Mosakodni ismerősöknél, rokonoknál tud. Vastag télikabátjával takarózik, egyik kutyája, Picuri vele alszik, a legnagyobb eb, Cigány láncra verve őrzi gazdája álmát.

Marika néni az udvaron éjszakázik. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

Nagy Ferenc, az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. vezérigazgatója írásban tájékoztatta lapunkat. Ebből kiderül, a bérlő már 2009-ben közel 300 ezer forint tartozást halmozott fel, részletfizetési megállapodást kötöttek, ám sem ezt, sem pedig a bérleti díjat nem fizette rendszeresen, ezért tartozása egy összegben vált esedékessé. A bérleti jogviszonyt 2011. június 30-án mondta fel az IKV. Posztósné tartozását tovább halmozta, ezért a bérleti szerződés megszűnését követően jogcím nélküli lakáshasználóvá vált. Tekintettel arra, hogy Posztósné nem adta át az IKV-nak a jogcím nélkül használt lakást, és tartozását hónapról hónapra növelte, bírósági eljárást kezdeményeztünk – magyarázta Nagy Ferenc. A Szegedi Városi Bíróságon tavaly decemberben tartott tárgyaláson Posztós Kálmánné és fia, Posztós Csaba kötelezettséget vállaltak arra, hogy 90 napon belül, március 18-áig elhagyják és kiürítik az ingatlant. Posztósék összesen 564 ezer 681 forinttal tartoznak az IKV-nak, ezért ellenük végrehajtási eljárás indult.

Marika néni az udvaron éjszakázik. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

Segítenének

Többen megkeresték szerkesztőségünket, hogy anyagilag vagy felajánlásokkal segítenének Marika néninek. Egy vállalkozó komfortos sátrat ajánlott fel, a Tappancs Állatvédő Alapítvány pedig átvállalja az asszony 4 kutyájának oltását, szükség esetén a kötelező mikrochipezés és regisztráció költségét is.

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. Komment2013 2013. július 14. 12:22
  „Nagyon sajnálom Marika nénit, de a fiát Csabát taníthatta volna becsületre is.
  Sajnos őt kértem fel a házam felújítására amit most már nagyon bánok.
  Nagyon meg győző, kedves volt örültem, hogy végre egy jó szakembert sikerült találnom.
  A munka elkezdődött, eleinte minden rendben volt. Így április tájékán nagyon nagyon kellett neki a pénz, mert hogy Ő meghitelezte nekem az anyagköltséget. Előtte is becsülettel kifizettem a munkákat. Félve de jó hiszemben oda adtam az utolsó részletet is. Hatalmas hiba volt . Csaba azóta se fejezte be a munkát és a telefonját kikacsolja, kinyom... Illetve az elvégzett munka is hagy kívánni valót maga után de ezt nem részletezném.... így a cikkeket olvasva már tudom miért kellett neki ennyire a pénz. Őszintén sajnálom az anyukáját de az én káromat és azt az ideget ami ezzel járt ki fogja megtéríteni nekem ?”
 • 55. bambulla 2013. április 19. 21:51
  „54. queenmargareth1 2013.04.19. 19:27
  "véleményt írhatnak, ne te szabd meg! "
  én is véleményt nyilvánítottam
  te megszabhatod nekem, hogy mit írjak?”
 • 54. queenmargareth1 2013. április 19. 19:27
  „53. bambulla 2013.04.19. 08:40 véleményt írhatnak, ne te szabd meg!Amint olvastad!!!SEGÍTENEK!”
 • 53. bambulla 2013. április 19. 08:40
  „a másik dolog, ha valaki segíteni akar, akkor ne itt sajnálkozzék, hanem menjen ki a helyszínre és segítsen
  ne mások felelősségét firtassa
  persze mindenkit lehetne szidni az államot, önkormányzatot, képviselőt, az IKV-t
  ha van egy pléded, kajád vagy valami hasznos dolgod akkor vidd ki a néninek
  nem kell a feszültséget szítani feleslegesen
  ha kiadnék egy garázst vagy lakást én is valakinek és több évig, hónapig nem fizetné én is megtenném a szükséges lépéseket
  mint ahogy mindenki
  vagy az más lenne? miért?
  te vagy ti nem tennétek meg? érdekelne az albérlő sorsa? vagy akkor már nem lennél ennyire szociálisan érzékeny?
  az mitől lenne más? a végeredmény ugyanaz lenne
  ha neked nem tud fizetni akkor másnak se
  ápolgatnád, pátyolgatnád még évekig? persze hogy nem
  egy szónak is száz a vége
  aki tud és akar akkor segítsen és ne írogasson ide a nagy együttérzésében
  attól nem lesz jobb senkinek sem”
 • 52. bambulla 2013. április 19. 08:32
  „11. grafika88 2013.04.18. 09:45
  "Gondolom a városrész képviselője..jól alszik, a meleg szobában !
  Szégyen és gyalázat..ahogy élnek egyes emberek ...nembiztos,hogy csak a saját hibájukból jutottak idáig. "
  hogy jön ez ide?
  szerinted neki is ki kellene feküdni az utcára???
  sajnálom a nénit, hogy ide jutott, de ...
  azért meg kellene nézni hogy mindent megtett-e a helyzet rendezésére
  gondolom azért senki se gondolja komolyan, hogy az a jó ha felhalmozunk adósságokat”
 • 51. info 2013. április 18. 22:28
  „Egyetlen cikket nem lehetett róla olvasni mikor egyre csak halmozta az adósságát!-most!?”
 • 50. Roland1000 2013. április 18. 21:36
  „Macs! Igen, megoldást kell találni! Nagyon kíváncsian várom a cikket, hogy mi lesz a megoldás.

  Pachakuti! Az IKV-t is meg lehet érteni. Senki nem mondja, hogy nem, de nem értem, hogy az IKV miért hagyta, hogy ekkora összeg halmozódjon fel. Ha nem fizetném ki valamelyik rezsi csekkemet, már két hónap után kikapcsolnák a villanyt, gázt, vizet... Miért kellett ilyen összegig fajulni a helyzetet? Igazad van, de én akkor sem értem. Mert igen?: már nagyon hosszú ideje nem fizethetett a néni, hogy ilyen magas lett a tartozás összege.

  Hogy én nem csinálhatnék ilyen nagy adósságot, az tuti. Engem két hónap után fenyegetnének. Itt is előbb kellett volna fenyegetőzni, mondjuk két hónap után.

  És ahogy elnézem ezt az idős nénit, nem hiszem, hogy valaha elment volna az újsághoz... Hogy ő nem akarta a cikket, az tuti.”
 • 49. pachakuti 2013. április 18. 20:52
  „Már az előző cikkben is kérdeztem:
  - Vajh hány éve nem fizetett a jó Marika néni a valószínűleg nem túl magas lakbérrel sújtott komfortos szoba-konyhás lakásért?
  - A tulajdonos (IKV) hogyan gyakorolja fenntartói jogait, ha nem veszi észre, hogy van(nak) akik évek óta nemfizetés miatt jogtalanul, rosszhiszeműen használják a tulajdonát?
  - Mit akar Marika néni az újságcikkekkel? Mi oldjuk meg a saját maga okozta problémáját?”
 • 48. havranek 2013. április 18. 20:48
  „Ez nem játék ,de játszunk el a gondolattal mit mondtak volna egy ilyen esetben a mai pártok 25-évvel ezelőtt ?
  Vagy előfordulhatott volna ez ezelőtt 25-évvel ?”
 • 47. macs 2013. április 18. 19:09
  „42. Roland1000,
  egy szóval sem mondtam, hogy maradjon az udvaron, de tapasztalatból tudom, hogy egy idős embert nagyon nehéz a megszokott környezetéből kiszakítani.
  És erre a helyzetre mindenképpen megoldást kell találni.”
 • 46. Roland1000 2013. április 18. 18:28
  „Annamari! Köszönöm a kedves szavaidat! Tudod, nekem csodálatos nagyszüleim voltak, akik életük során sokat szenvedtek, rengeteget dolgoztak, és emellett nagyon szerettek engem.:) Én szeretem az öregeket, és igenis háborgok, ha valaki fiatalként, középkorúként becsmérli őket. Majd megérték azt, amit a mai nyugdíjasok megéltek, akkor nem így gondolkodnának.

  Valahogy az emberség, az empátia és a szeretet egyre fogy az emberekben. Pedig, ha nekünk sok a bajunk, azért még vehetnénk a fáradtságot és beleérezhetnének magunkat a másik helyzetébe is, vagy nem?

  Persze, minden korosztálynak vannak gonoszai, normálatlanjai, de attól még hiba lenne általánosítani.

  Azokat az idős embereket, akik a videókon ordítoznak minősíthetetlen hangnemben a tandíj ellen tüntető diákoknak, na azokat nem kedvelem annyira, sőt..., de az időseket úgy általában tisztelem és szeretem. És bizony fel voltam háborodva, amikor a 84 éves nagyapám elmondta, hogy állva utazott 30 kilométert a buszon. 84 évesen!!! És a 85-öt már nem érte meg. Hát nem szégyen? És az olyan fiataloknak a legnagyobb a szája, akik úgyszintén nem adták volna át neki a helyüket. Pedig megszolgálta, hogy ülve utazhasson, még annak árán is, hogy egy egészséges 20, vagy 30 évesnek állva kelljen utaznia.”
 • 45. queenmargareth1 2013. április 18. 18:27
  „35. Roland1000 2013.04.18. 16:52 hú, nagyon félreértettél!Egyáltalán nem azt írtam, hogy ez helyes dolog!!!leírtak alapján ami a cikkben van az anya NEM akar a fiával elköltözni.És a fia küzd érte!
  Én az IKV-ra haragszom és hogy a fia kicsit hamarabb nem ment a segítségére, de az is lehet, hogy az asszony nem is tájékoztatta a fiát, sőt!
  és, ezek alapján nem megy a fiával, ezek alapján otthonba erőszakolják, pl Nagymágocsra és ott ő is meghal.(mint mások akik hátrányos helyzetűek)és egyáltalán nem érzem ezt jónak!
  én nem azt akarom, hogy meghaljon. Nagyon félreértettél.”
 • 44. Roland1000 2013. április 18. 18:18
  „Annamari! Én nem téged vádoltalak érzéketlenséggel, csak úgy vettem le, hogy engem érzel érzéketlennek. Pedig aztán nem. Inkább védekezésnek szántam a szavaim, mint támadásnak. Bocs, ha félreértettél! :)”
 • 43. Anmari51 2013. április 18. 18:00
  „Roland 1000! "Annamar!" Ott kellene hagyni ázni az udvaron"? Kedves Roland úgy véled a hozzászólásomból, hogy én Marika ellen drukkere volnék? Sajnálom ha félreérthetően fogalmaztam! Sosem tennék olyat senkivel, de főleg nem elesett nehéz anyagi körülmények között élő embertársammal, amivel neki további bajt kellemetlenséget okoznék! Bennem a szociális érzékenység, empátia ebben a durva kapitalizmusban már káros szintnek minősül! Már az átkos idejében is sokszor vágták a fejemhez ne moralizálj és szánj, sajnálj már mindenkit. A világot és a másként gondolkodókat úgy sem tudod megváltoztatni. De annak örülök és a hozzászólásaid olvasva feltételezem ifjú titán lehetsz, de mindenképpen a fiatalabb korosztályhoz tartozol, mert nagyon tiszteletre méltóan, másoknak is követendően tiszteled az idős embereket! Igen ritka jelenség a mostani frusztrált életünkben!”
 • 42. Roland1000 2013. április 18. 17:56
  „Én nem azt mondom, hogy vinni kell, ha nem akar menni, de ha a házba nem engedik be - márpedig nem akarják -, akkor az udvaron csak nem kéne hagyni! Az lenne a legjobb, ha összejönne annyi pénz, hogy maradhasson, és tényleg, vajon miért hagyták, hogy ekkora legyen a tartozás és miért nem vonták le a nyugdíjából az összeget?

  Macs, ha az udvaron marad, akkor az első esőnél tüdőgyulladást kap, az első hidegnél pedig megfagy.

  Remélem, hogy a Délmagyar majd arról is tudósít, hogy miként oldódott meg a helyzet!”
 • 41. Qllancs 2013. április 18. 17:47
  „39. macs.
  Tényleg segíteni kéne a hölynek. Itt mindenki csak ötletel. Jó pár ,jószándékú ember a DM segítségével össze dobná az 1 ső részletet. az IKV meg emberségből --MEGBUKOTT ! Hol a városi képviselője ?? ő csak felmarkolja a manit havonta ..segítsen a nénin !!
  bohács...keresztúri stb. intézkedjenek humánusan !”
 • 40. macs 2013. április 18. 17:38
  „Marika néninek van nyugdíja? Amennyiben van, az IKV miért nem vonatta le belőle a részleteteket? (A nem régen meghalt idős úrtól le tudták vonatni a büntit.)
  Akik felajánlottak segítséget, azok talán össze tudnának annyit dobni, hogy az IKV visszaengedje az otthonába, és immár a fiát is bevonva a törlesztésbe, konszolidálható lenne a helyzet.
  Bocs, csak ötletelek. :-)
  Akik pedig amellett kardoskodnak, ha nem akar menni, akkor vinni kell, azért gondolják végig újra.”
 • 39. Roland1000 2013. április 18. 17:37
  „Ha többen is felajánlanak segítséget, akkor talán a lakásban is maradhatna, de gyanúsítom, hogy ezután sem fizetne. Ha a fia segítségét nem fogadja el, annak csak az lehet az,oka, hogy nem tudja helyesen felmérni, hogy mi a saját érdeke. Akkor nem az a megoldás, hogy a fia gondnoksága alá helyezik? Annamari! Ott kellene hagyni ázni az udvaron? Valahogy kellene rajta segíteni. Valami megoldás csak van!”
 • 38. Anmari51 2013. április 18. 17:20
  „A cikk főszereplőjét és fiát hibáztatóknak emlékeztetőül! Volt a közel múltban a hölgyről cikk a DM leírták benne, hogy a fia is albérletben lakik feleségével és kis gyermekével. Jó szándékkal, segítőkészen ötletelt Csaba, ha tudna venni egy kis házat Szatymazon, hozzá építene egy szobát anyukájának. És az is kiderült akkor átmenetileg a mostani albérletükben is meghúzhatná magát anyukája. Családfenntartó lévén eddig is segítette anyagiakban és egyebekben a szülőjét, ha kicsivel többet keresett szobafestőként már ballagott is az IKV részösszeget fizetni. Látásból ismerem Marikát, nagyon sajnálom, hogy ilyen nehéz helyzetbe került. Segítséget korábban kellett volna kérniök mielőtt ekkora összegre növekszik a díjhátralék. Hiszen egy komfort nélküli 38 nm2 lakásról van szó amit a fia komfortosított, /tusoló kialakításával/ neki az évek során. Annak a lakásnak még ha a vízdíjat is IKV-n keresztül fizette nem lehetett néhány ezer forintnál több. Sok év kellett ekkora összeg felhalmozásárhoz, a cikkben is szerepel ha jól emlékszem 2008 óta volt gond a rezsi fizetésével. Szomorú de megtörtént és sajnos tudjuk nem egyedi eset, egyre csak nő azok száma akik nem tudják fizetni a rezsijüket.”
 • 37. Roland1000 2013. április 18. 17:15
  „És azért, mert idős, még tudhatná, hogy mit akar, és tudna is tenni érte, de ez a néni nem tudja a saját életét úgy rendezni, hogy az jó legyen. Igen, tudhatná, de ő - amint az ábra mutatja - nem tudja.”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ország legnagyobb Lipóti Péksége nyílt Szegeden

A szegedi Széchenyi téren szerdán megnyílt a Lipóti Pékség eddigi legnagyobb referenciaüzlete: 220… Tovább olvasom