Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Szabad helyek a szegedi egyetemen

Szeged - A 6–12 féléves alapképzés szemeszterenként 90–950 ezer forintba kerül a Szegedi Tudományegyetemen.
Pótfelvételit a szegedi universitas 12 kara közül 10 hirdet. A www.u-szeged.hu szerint alapképzésként nappalin 44, részidős tagozaton 31 szakra lehet még jelentkezni. A legnagyobb kínálattal – nappalin 18, részidősön 12 szakkal – a BTK rendelkezik. A legolcsóbb, félévente 90 ezer forintba kerülő képzés az ETSZK szociális munkás szaka, míg a legdrágább most is az általános orvosi diploma, aminek szemeszterenként 950 ezer forint az ára. Ez a szak kívánja a leghosszabb tanulási időt, 12 félévet, míg a leghamarabb, 4 vagy 6 szemeszter után, ciklusonként 100–116 ezer forintért a felsőfokú szakképzést végző kap oklevelet. Ezt az egyre népszerűbb továbbtanulási lehetőséget a JGYPK, illetve a MGK hirdeti.

Mesterképzésre 6 kar kínál összesen 71 (nappalin 33, részidős képzésben 38) szakon póthelyet. A legnagyobbra a TTIK tárja kapuit: nappalin 18, levelezőn 14, közte számos tanár szakon lehet tanulni. Itt szemeszterenként 200 ezer forintba kerül a képzés. A legkevesebbért, félévente 130 ezer forintért a mérnök kar 2 szakján, míg a legdrágábban, hathavonta 230 ezerért a jogi kari nemzetközi tanulmányok szakon szerezhető mesterdiploma.

Kapacitása betelt, ezért nem vesz részt a felvételi második fordulójában az SZTE Fogorvostudományi, illetve Zeneművészeti Kara.

Egy intézmény egy szakjára. A pótfelvételi eljárásba jelentkező csak egy felsőoktatási intézmény egyetlen képzésére adhat be kérelmet. Jelentkezési lapot a karok tanulmányi osztályán kell igényelni, kitöltve az Oktatási Hivatal, 1443 Budapest, Pf. 220 címre kell postázni – legkésőbb augusztus 10-éig. Jelentkezni elektronikusan is lehet, a felvi.hu-n.

Olvasóink írták

 • 11. Dema 2010. augusztus 06. 09:36
  „rézike!!
  A szegény gyerekek szülei miből fizessék a nyelv vizsgákat? Ugyan is a felvett gyerekek többsége ezért kerül be, mert van már nyelvvizsgája a felvételi előtt! Erre is plusz pontot kap! Mennyi a külön tanár, a felkészítő tanár óraszám szerinti díja 1 gyerekre osztva? E nélkül nem hiszem, hogy egy átlag gyerek c típusú vizsgát képes rakni!
  Aztán! "Meg kell rá keresni az árát" Tényleg, milyen igazad van! Figyelmedbe ajánlanák valamit! Válság va. Ezen kívül meg aki a minimálbér közelébe keres, annak eltartani egy családot igen nehéz. Nem is részletezem.
  Aztán! Diákhitel. Azt vissza is kellene majd fizetni. Ahhoz meg munka kellene a kezdő végzettnek!!! Hány évig kell majd fizetnie? Az egész élete oda lesz mire kifizeti!
  Igen is legyen több állami támogatott! De ne mehessen ki dolgozni külföldre 10 évig. Csak akkor, ha kifizeti a teljes tandíjat! Ugyan is én , az adófizető állom a taníttatását, és utána meg azt mondja köszi, és én itt hagylak. Beteg vagy öreg? akkor menny külföldre, vagy elégedj meg a még szegényebb országból jött képzetlen orvossal. De még akkor is várj 3 hónapot, mire foglalkoznak veled!
  Aki megteheti, és utána is külföldön szeretne dolgozni, ucu neki! Mehet tanulni Amcsiba is! :D Menjen!”
 • 10. rézike 2010. augusztus 05. 08:35
  „Piszkosul nem értek egyet Celtis-sel. Igenis tudnak a szegény gyerekek is tanulni. Meg kell rá keresni az árát, plussz van diákhitel, amit tandíjra is lehet fordítani. Minden megoldható, csak akarni kell.
  allegronak sincs igaza: nem vesznek fel boldog-boldogtalant államilag támogatottra, csak a magas pontszámúakat. Tudod te, milyen nehéz annyi pontot összegyűjteni?”
 • 9. Zseboroszlán 2010. augusztus 04. 19:18
  „allegro
  Le a sapkával előtted.Ilyen életúttal már az általánosítást is elfeledhetnéd alkalmazni.”
 • 8. allegro 2010. augusztus 04. 12:30
  „7. hozzászólás Zseboroszlán 2010.08.03. 17:58

  Kíváncsi vagy rá valóban?
  Zseboroszlán "kisbányász" meséjét akarja hallgatni. Igen dolgoztam gyeremekkoromban is, minden nyáron keményen...sőt már általános iskola felső tagozatában rendszeres, állandó munkát végeztem szüleimnek segítve. Túl a gyerekeknek leosztott háztartási feladatokon.
  És nem vittek egyetlen különórára sem, sőt a leckét sem kérdezték ki tőlem egyetlen egyszer sem. Mégis osztályelső voltam 8 éven át...és ne ma szüleim dicsértek, hanem tanáraim írták azt bele minden év végi biznyítványomba...”
 • 7. Zseboroszlán 2010. augusztus 03. 17:58
  „6.allegro
  Azt meséld el,amikor kisbányász voltál...”
 • 6. allegro 2010. augusztus 03. 16:24
  „Jártam én is két felsőfokú szakképzésre 2*2 év, ma legalább az egyik de akár a másik is (diploma alapján) ingyen lenne. Ez utóbbiért egy egész évi nettó fizetésem adtam. Majd a 4 éves főiskolára és 3 éves egyetemi kiegészítő képzésem tandíja-költségtérítése félévente 3 havi fizetésem volt, amit minimálbérből fizettem ki és lány létemre én magam! Úgyhogy innentől ne nyafogjon senki sem, hogy én szegény...!!!! Főleg a fiúktól szégyen ilyet hallani.”
 • 5. Bartina 2010. augusztus 03. 16:24
  „A TTIK-n - tudomásom szerint - a vonalhúzáskor átcsoportosítják a helyeket, ezért lehet, hogy üres hely esetén sincs a pótfevételikor államilag finanszírozott hely. Az SZTE honlapja szerint csak költségtérítéses felvétel van, az alapképzés 160ezer, a mester pedig 200ezer Ft félévente.

  Talán érdemes a felvi.hu fórumon megkérdezni, szoktak válaszolni.”
 • 4. allegro 2010. augusztus 03. 16:11
  „1. hozzászólás Celtis 2010.08.03. 13:12
  Én is megkerestem a rávalót, akkor, amikor még nem volt ez a nagy ingyen tömegképzés! Engem sem támogattak viszonylag tehetősebb szüleim. Úgy végeztem tanulmányaimat, akár a legágrólszakadtabbak: egy fillért nem kaptam otthonról! A tandíjtól a megélhetésig magam teremtettem elő mindent! Persze, lakhattam otthon, nem is álmodhattam a távoli egyetemről.

  Sokkal jobb képességekkel, mint amiért ma ingyen ülnek jól megérdemelt helyeiken. Ugye nem kell ecsetelni, ma 418 ponttal mely szakokon üldögélhetnék és még ösztöndíjat is kapnék. Sajnos amikor kezdtem még ilyen eredménnyel sem volt rá lehetőség. Pedig nem maradt több pénzem akkor sem, mint amennyit az ösztöndíj jelent.
  Na ez az, amit örökített a család, 18 évesen munkába tessék gyermekem állni! Pedig terelgethettek volna ugye a szépséges-magasságos egyetem felé is! És ráérsz majd 28 évesen is munkát keresni, a manapság oly gyakori felfogásban. De ma minden gyengécske gyerek szülei magától értetődőnek veszik a diplomát és akár adott esetben ki is hajlandók fizetni azt. Akár fogcsikorgatva is, sajnos ebben igaza van cyt-nek. Ám könnyen lehet, hogy én is azt fogom átörökíteni, hogy dolgozz fiam érettségi után, mert én annyi tandíjat fizettem, és most sem keresem halálra magam, hogy ezért nem tudtam neked félretenni...

  Nem értem, hogy ez ma miért ilyen riasztó, amikor majd mindenkit felvesznek államilag támogatott helyekre, ezért aztán nagyságrendekkel jobb esélyeik vannak a mai diákoknak, mint akár a szüleik generációinak. Ezt a szülők, valahogy már elfelejtették...és nem is tudják mit is kellene átörökíteni, az is félő...”
 • 3. Dema 2010. augusztus 03. 16:01
  „Mi van ? Nem jönnek a Líbiai, iraki, iráni diákok? :D Az arab országokba kellene reklámozni a sejkekneka csemetéi tudnak fizetni. Sajna én nem engedhetem meg eszt az élményt a fiamnak majd ha felnő! :D”
 • 2. cyt 2010. augusztus 03. 13:44
  „Már elnézést, de ugye a TTIK-n - ahol vannak olyan szakok, ahová EDDIG még senki sem jelentkezett, vagy csak 1-2 fő - ott ugye még van államilag finanszírozott hely is????????
  Egyébként meg teljesen egyetértek Celtis-sel, ebben az országban a családok kiadási oldalán már elértük a nyugatot, de a bevételin még évtizedekre állunk tőlük. Nos ez az elmúlt 60-70 év kormányzatainak eredménye (hozománya).”
 • 1. Celtis 2010. augusztus 03. 13:12
  „Így öröklődik tovább a vagyoni helyzet és a szegénység is generációról generációra.
  Egy szegény családban élő egyetemista képtelen önállóan megkeresni ennyi pénzt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illegális porszívózás? – Többség nem akarja bejelenteni a háztartási alkalmazottat

Hat megkérdezett szegediből öt nem fogja bejelenteni háztartási alkalmazottját. Van, aki a havi ezer forint miatt, más pedig nem akarja, hogy hivatalosan nyoma legyen, hogy takaríttat vagy tanárt fogad. Tovább olvasom