Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Szabad szájú Murlin Murlo

Székhelyi József rendezésében szombaton mutatja be a szegedi prózai társulat Nyikolaj Koljada „végjátékát", a Murlin Murlót a kisszínházban. A világsikert aratott szabad szájú darab megoszthatja a közönséget.
Murlin Murlo próbája a kisszínházban: Melkvi Bea, Harsányi Attila, Szűcs Lajos és Borsos Bea. Fotó: Karnok Csaba
A Szovjetunió utolsó éveiben egy orosz vidéki város lakótelepén él a 28 éves Olga jegyszedő anyjával és alkoholista nővérével, Innával, aki építkezéseken dolgozik szobafestőként, és akivel időnként jól megtépik egymást. Szeretője a szomszéd, a kétgyermekes családapa, Mihail. Olga még egyetlen könyvet sem olvasott, de időről időre megjelenik neki Isten, „mintha rajzfilm lenne". Új albérlőjüknek, Alekszejnek az a terve, hogy ír egy monumentális regényt, ami megtanítja az embereket gondolkodni...

A színészként, rendezőként is ismert orosz író, Nyikolaj Koljada darabja, a Murlin Murlo már világszerte sikert aratott. A volt Szovjetunió területén negyven színház mutatta be, meghódította Németországot, Angliát és Amerikát is. Magyarországon először 1997-ben a kaposvári társulat játszotta, idén szeptemberben pedig a budapesti Örkény István Színház tűzte műsorra. A mostani szegedi produkciót rendező Székhelyi József színidirektor szerint megrendítő darab, amely a társadalom lelkiismeretére apellál, és mindenkit megérint.

– Gyönyörűségesen katartikus kisvárosi történet! Arról az állhatatosságunkról és állhatatlanságunkról szól, hogy hogyan próbáljuk megmenteni magunkat a világ pusztulásától, az emberi értékek leépülésétől. Mindezt úgy tárja elénk a szerző, hogy közben tűzbe és vízbe márt bennünket. Valami egészen sajátos költészettel, bátran kiáll egy humanista embereszmény mellett, és reszketve véd bennünket attól, hogy ebben az egyszer használatos panelvilágban leépüljünk, tönkremenjünk – mondja Székhelyi József.

– Hihetetlen nagy erővel protestál Koljada a világ pusztulása ellen, a világot pusztító ember megváltásáért – teszi hozzá a színidirektor, aki szerint Koljada tükröt tart elénk: megmutatja, milyen a 20. század, hogyan él ebben a szellemi és tárgyi környezetszennyezett világban az ember. Hogyan menekül, hogyan próbál kitörési pontokat találni az alkohol, a drog, a triviális szexualitás segítségével.

– Lebegtetve hagytuk a helyszínt és az időt, mégis azt gondolom, kiderül majd: akár itt, Szegeden, Tarján városrészben is történhetne. Murlin Murlo tulajdonképpen a világszép Marilyn Monroe elrontott, kificamított neve, amit a kicsit habókos, ábrándos lelkű, a pszichopátia szélén élő szerencsétlen főszereplőre biggyesztenek, hogy kicsúfolják, kigúnyolják. Nem szép, ha egy névvel viccel valaki, mert az egy szakrális dolog. A szüleinktől kapjuk, vele kell élnünk. Amikor a világ ezt elrondítja, annak önmagában is üzenete van. Koljada darabját Spiró György remek fordításában játsszuk, így kicsit a magyar elit irodalom is képviseltetve lesz – hangsúlyozza Székhelyi József.

A négy főszerepet Borsos Bea, Melkvi Bea, Harsányi Attila és Szűcs Lajos játssza. Molnár Zsuzsa izgalmas díszletében az igazgató művészileg igényes népszínházi produkciót szeretne létrehozni. Ugyanakkor azt is pontosan tudja: a bemutató megoszthatja a közönséget. Vállalja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zároltak 19 tonna romlott árut

A Törökbálinton lebukott M. E. G. A. cégcsoport lejárt szavatosságú élelmiszereiből megyénkben is… Tovább olvasom