Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Szabadabb a durrogtatás: csak a legveszélyesebb tűzijátékokat korlátozzák

Szeged - Enyhítettek a tűzijáték-használaton Magyarországon: sok pirotechnikai eszközt már egész évben lehet használni azok közül, amelyekkel tavaly csak újév napján durrogtathattunk.
Lazább lett a különböző kategóriákba sorolt tűzijátékok használata Magyarországon: a bevásárlóközpontok parkolóiban már 2 héttel újév előtt felállították a pirotechnikai eszközöket árusító bódékat, és a fényjátékokat árusító üzletekben is bőven lehet kapni a tavaly még veszélyesebbnek minősülő eszközökből.

A tűzijátékokat 2009-ben 3 pirotechnikai osztályba sorolták. Az első a játékos pirotechnikai termékek csoportja: ilyen például a tortagyertya, konfettiágyú, durranó borsó. Ezek egész évben engedély nélkül megvásárolhatók és felhasználhatók voltak a 14. évüket betöltött személyeknek. E szabályok nem változtak.

Marad a petárdatilalom

Petárdát Magyarországon 2005. november 23-ától – osztályba sorolástól függetlenül – tilos vásárolni, birtokolni, tárolni és felhasználni. A rendőrség a jogsértőkkel szemben szabálysértési eljárást indít, ami alapesetben 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Az engedély nélküli pirotechnikai tevékenységet végzőkre 100 ezer forint pénzbírság is kiszabható.

A II. és III. osztályba sorolt kis és közepes tűzijátékokat eddig csak a nagykorúak vásárolhatták meg december 28-a és 31-e között, és kizárólag az év utolsó napján 18 órától másnap 6 óráig használhatták fel. Szeptember óta a II. kategóriába tartozó fénytüneményeket már a 16. életévüket betöltöttek is engedély nélkül megvehetik és használhatják – egész évben. A fenti megszorítás már csak a legveszélyesebbnek minősített tűzijátékokra érvényes. Tavaly a II. osztályba tartozó és szilveszterkor fel nem használt termékeket is vissza kellett váltani január 6-áig – birtoklásuk és felhasználásuk szabálysértésnek minősült. Jövőre szintén csak a III. osztályba sorolt termékeket kötelező visszavinni a vásárlás helyére.

Bácskai Dániel, a szegedi Pyro Maxx Kft. marketingmenedzsere elmondta: honlapjukon felhívják a figyelmet a tűzijáték-birtoklással kapcsolatban lévő változásokra. A fiatalok többsége tisztában van az új rendelettel: már egész évben röpíthetők a különböző nagyobb rakéták – például a 20 lövéses parabellum, a bombaszettek és a royal rakéta –, amelyek ára olcsóbb a tavalyinál. Az emberek már keresik a szilveszteri „örömtüzeket" üzletükben, de azt még kevesebben tudják, hogy a pirotechnikára vonatkozó szállításra és tárolásra vonatkozó szabályok is megváltoztak. Tömegközlekedési járműveken tilos a szállításuk, és személyautókban is csak korlátozott mennyiség – az I. és II. osztályú pirotechnikai termék maximum 1 kiló nettó tömegig – vihető. A szegedi vállalkozás ezért – igény szerint – speciális járművével ingyen házhoz szállítja a náluk vásárolt pirotechnikát.

Olvasóink írták

 • 4. booo 2011. december 20. 09:31
  „Akkor petárdázni szabad?”
 • 3. Krampampuli 2011. december 19. 21:56
  „Én is hülyeségnek tartom. Akkor már inkább legyen egy decibelrendelet, hogy egy adott érték feletti hangosságú eszközöket kell betiltani. Ha vmi csendben pörög és nem túl gyúlékony a fene bánja hülyüljenek vele de a hangkeltőket tiltani kéne jobban...”
 • 2. Lehiggadt 2011. december 19. 21:15
  „Ezt a baromságot!?!
  Miért kellett lazítani a szabályokon?”
 • 1. Joye 2011. december 19. 15:53
  „Hát igen, ez valóban igaz!
  Mint pirotechnikával foglalkozó szakember ezt meg tudom erősíteni!
  De nem kellet volna ki írni hogy ez a cikk fizetett hirdetés?!
  Mert mikor a pirotechnikát szabályozó kormányrendeletet módosították Szeptember 1.-től akkor én erről a változásról tájékoztattam a Délmagyart, de erről a kormányrendelet változásról egy szót sem ejtettek egy cikkükben sem.

  Most pedig cikk keretében reklámoznak egy céget!

  Hát nem tudom, szerintem egy ilyen régi Szegedi lapnak nem csak akkor kellene egy olyan dologról írnia, ami elég sok embert érint,( gondolok itt a kutya gazdákra, idősekre stb..., hogy tudjanak arról, hogy mire számíthatnak esténként.) ha fizetnek érte.

  Nekem ez a szerény véleményem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motoron érkezett a karácsony

Ajándékkal érkeztek a halálfejes bőrdzsekis motorosok – a Ghos't MC motoros klub tagjai – a szegedi gyermekklinikára.
Tovább olvasom