Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Szabadidőpark lesz a Sanceren

Szeged - A Móravárosi körút mentén, az elhanyagolt, kétes elemekkel teli kiserdő helyére sport- és szabadidőcentrumot tervez a körzet önkormányzati képviselője.
Móra Balázs Sport- és Szabadidőközpontot tervez az újjászülető Móravárosi Kinizsi Húsos Sportkör Egyesület a Sancer elhanyagolt részére. Szinte mindenki társadalmi munkában dolgozik – tájékoztatott Nógrádi Tibor, a körzet önkormányzati képviselője a közel négyhektáros helyszínen.

A Cserepes sor–Móravárosi körút–Fraknói utca–Kaszás utca által határolt terület negyedét a Sancer-tavak két tava foglalja el, a vizeket jelenleg a Szőke Tisza Horgászegyesület kezeli. A körülötte lévő dzsumbuj illegális hulladéklerakó, a huzalégetők többször felgyújtották. „Társbérlők" az örömlányok is.

Nem lehet majd ráismerni a Sancer tavakra. Fotó: Karnok Csarnok
Nem lehet majd ráismerni a Sancer tavakra.
Fotó: Karnok Csarnok

A tervek szerint – tisztítás és tereprendezés után – a Cserepes sor utolsó épülete és az EDF DÉMÁSZ telepe között 70-szer 105 méteres füves futballpálya épül. Társadalmi munkáért cserébe délelőtti testnevelésórákra használhatja a létesítményeket a SZISZI Móravárosi Tagintézménye, valamint a Napsugár és a Katona József óvoda. Mellette egy 20-szor 40-es műfüves pályát alakítanak ki. Épül egy 330 négyzetméteres öltöző és közösségi ház terasszal, amely az egész városrész szabadtéri és fedett programjait fogadja. Egy móravárosi vállalkozó fa játszóteret ajándékoz. Mellette piknikparkot hoznak létre.

A tavakat és közvetlen környezetüket a Szegedi Vízmű Zrt. teszi rendbe, a horgászati jogért cserébe. A nagy tó körül egy kilométeres erdei futópályát alakítanak ki. A vadaspark biztosítja a faanyagot. Az önkormányzati területre a tulajdonosi hozzájárulást megszerezték. A lakossággal akkor egyeztetnek, amikor a konkrétumokat ismertetni tudják.

Egy látványterv a sok közül
Egy látványterv a sok közül

A képviselő úgy kalkulál: 150–170 millió forintos beruházásra lesz szükség. Ebből a közösségi épületre 30 millió állami forintot remélnek, 15–20 milliót az önkormányzat önerőből tenne mellé, az egyesület 50–60 millió forintra pályázik a társasági adóból. Az egyesület Csorba Ágnes elnök vezetésével a támogatásra már beadta az igénylést, augusztus közepére megszülethet az eredmény, és még az idén elvégezhetik az első kapavágást. 2013 végére, 2014 nyarára átadhatják a szabadidőközpontot.

Egy későbbi ütemben a tervező Magyari Csaba Építésziroda és Vakula Rékatájtervező kilátót és kutyafuttatót képzel el a területre. A szabadidőpark biztonságára a megalakuló móravárosi polgárőrség és a Cserepes sori körzeti megbízott ügyel. Gerecz Péter, az egyesület szakmai alelnöke elárulta: bár pálya még nincs, a Móravárosi Kinizsi SK frissen megalakuló csapata elindul augusztusban a megyei harmadosztályban.

Olvasóink írták

 • 6. info 2012. május 11. 08:40
  „remélem minden sarkon térfigyelő kamera lesz a fémgyűjtők kedvéért!!!!!!!!!az un. megélhetési bűnözők számára.Majd innen is lesz mit elhordaniuk.”
 • 5. bzoli-41 2012. május 10. 21:18
  „A CENTRUM GÖDÖR ÉS A LIGETBEN OMLADOZÓ VÍGADÓ SENKIT SEM ZAVAR? Ezeken a helyeken miért nem építenek már valami hasznosat? Pl. a Centrum gödör helyén lehetne szép igényes parkot kialakítani telepített fákkal...
  1-es: Sajnos van benne izazság, és ezt nem azért mondom mert előítéleteim vannak, csak tapasztalat.”
 • 4. info 2012. május 10. 20:54
  „"a vizeket jelenleg a Szőke Tisza Horgászegyesület kezeli. A körülötte lévő dzsumbuj illegális hulladéklerakó, a huzalégetők többször felgyújtották. ,,Társbérlők" az örömlányok is" Ha valóban az egyesület kezeli, tessék megmondani miért néz így ki? Vajon mennyit költöttek rá az elmúlt időben?! ugyan számoljon már el valaki!”
 • 3. fakandrea 2012. május 10. 20:15
  „Ha már oda építenek, remélem figyelnek a természetre is. Ami kiserdőt kivágnak, ugyanannyi fát (vagy akár még többet is) jó lenne visszaültetni, hogy egy barátságos környezet alakuljon ott ki, ne egy kopár szórakoztató központ, mert az annyira nem is szórakoztató.”
 • 2. janoszeged 2012. május 10. 18:24
  „Őriztetni kell a jövendő parkot, 24 órában. Így aztán 4 embernek lesz majd munkája.”
 • 1. nyomdasz63 2012. május 10. 15:23
  „...a Cserepes sor utolsó épülete és az EDF DÉMÁSZ telepe között 70-szer 105 méteres füves futballpálya épül.

  Ez a terület 50m-re van a cigányok által pár év alatt miszlikbe szedett "roma közösségi ház"-tól,valamint szemben a putrikkal. Jelenleg az IKV havonta takarítja a mérhetetlen sok összehordott szemetüket,valamint fél~egy évente új oszlopokat,és kerítést húz,szinte napok alatt elhordják.
  A szabadidőparkkal sem lesz ez másként,sajnos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszagolták a kutyák a késes rablót

A kutyáknak nem csal a szimata - szaganyag alapján gyakran beazonosítják a bűncselekmény elkövetőjét. Tovább olvasom