Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Szabadidős sikersportágak Csongrád megyében

A nicosiai lábtenisz-világbajnokságon öt Csongrád megyei válogatott játékos is érmet szerzett. Street workoutban sorra nyerjük a ob-t, de nemzetközi versenyen is indultak már megyeiek. Csocsóban pedig női világbajnokunk van.

Lábtenisz világszínvonalon


Megyei főszereplők

A magyar válogatott három ezüst- és öt bronzérmet szerzett a legutóbbi, észak-ciprusi 11. lábtenisz-világbajnokságon, és a keretben a szegedi Oláh Máté, Oláh Tamás és Halmágyi Zoltán, valamint a szentesi Szabó László és Lakics Balázs is helyet kapott – mindannyian a Szegedi Lábtenisz Egyesület sportolói. A nicosiai eseményen a mieink közül a Csongrád megyeiek alaposan kivették részüket az éremtermésből: második lett az U21-es vegyes páros és vegyes hármas csapatban Szabó László, míg harmadik a felnőtt férfi párosban a Szabó, Lakics, Halmágyi, Oláh T. összeállítású kvartett, a férfi hármas ugyanezzel a kerettel, kiegészülve két győrivel, az U19-es junior páros Oláh Mátéval a csapatban, illetve a felnőtt vegyes hármas Oláh Tamással és Halmágyival a soraiban.

A nicosiai lábtenisz-világbajnokságon öt Csongrád megyei válogatott játékos is érmet szerzett. A sportág nemzetközi viszonylatban a legjobbak között található, ám még nem olyan népszerű, mint mondjuk tőlünk északabbra.

Lábtenisz. Közkedvelt kikapcsolódás teremben, strandokon, salakon és műanyag borításon egyaránt. Amit azonban mi látunk, az köszönő viszonyban sincs azzal, amely a világ csúcsát, annak közelségét jelenti.
Erről a Csongrád megyei lábteniszezők is meggyőződhettek, amikor a ciprusi Nicosiában a világbajnokságon szerepeltek (lásd keretesünket). Egyrészt látták, mit tud az elit, másrészt bizonyították, maguk is odatartoznak – éppen a vb-eredményeik alapján.

– A magyar lábtenisz a világban az első négy-öt között található: előttünk vannak a csehek, a szlovákok, míg a franciák és a románok velünk azonos szintet képviselnek. Ám a felsorolt országokban egészen máshogy működik a lábtenisz: Szlovákiában nemzeti sport két ligával, Csehországban négy osztályban küzdenek a csapatok, a franciáknál 16 csapatos a bajnokság, míg Romániában van pénz és igény az edzőkre. Nálunk? Egynapos versenyeket szervezünk, ebben Csongrád megye azért élen jár szegedi, szentesi, hódmezővásárhelyi rendezésekkel. Most azon vagyunk, hogy elindulhasson a Szegedi Lábtenisz Egyesület a szlovák bajnokságban, illetve hogy két napra növeljük a viadalok időtartamát – mesélt a sportág hazai helyzetéről Oláh Tamás, a válogatott egyik edzője, a szegediek vezetője.

A magyarok a világ legjobb lábteniszezői közé tartoznak. Fotó: Vidovics Ferenc
A magyarok a világ legjobb lábteniszezői közé tartoznak.
Fotó: Vidovics Ferenc

Mi a titka a lábtenisznek? Egyszerű: a hatévestől a 80 évesig bárki űzheti.
– Jó példa erre Bronner Dezső, aki 73 éves, de még mindig cipőt húz. A lábteniszhez nem kell futballképzés, hiszen teljesen más sportág, mint a labdarúgás, viszont egy labdarúgót fél év alatt meg lehet tanítani a taktikára, a leütésekre, a blokkolásra. A láb és a felsőtest erősítéséhez például kell a kick-box is, hiszen a lábteniszben nincs fejelés, csak a lábat használjuk, azt emeljük, erőset rúgunk, sőt a franciák rendszeresen csinálnak ollózó mozdulatot. Úgy játszunk, mint a röplabdában: minden hiba pontot ér, rontásnál szervacsere van, a szett pedig 11 megszerzett pontig vagy két pont különbség eléréséig tart. Azért a magyar labdarúgók között is lehet klasszist találni: a Szolnok NB II-es csapatában szereplő Lengyel Béla a legjobb magyar lábteniszező lehetne, ha engednék neki a nagypályás játék mellett – sorolta Oláh Tamás.

És akkor tisztázzunk egy fontos kérdést: lábtenisz vagy lábtengó?
– Ugyanaz a helyzet, mint a tájfutás vagy a tájékozódási futás esetében: teljesen mindegy, hogyan nevezzük. Közép-európai sportág, amelyet a csehek, a Slavia Praha játékosai találtak ki 1922-ben – jegyezte meg végül Oláh Tamás.

Lógnak a szeren


Kevesen ismerik őket, nem elismert sport a street workout: ez olyan edzés, amit főleg parkokban művelnek. Ennek ellenére a szegedi SunBarZ tagjai szeptemberben vidéki városban először szerveztek országos bajnokságot, amelyen kiválóan szerepeltek.

Öt fiatal a fizika törvényeinek fittyet hányva edz a Retek utcai játszótéren. Egy nagymama tátott szájjal, álmélkodva nézi a fiatalokat, ahogy lógnak a szeren. A szemközti panelházakba hazatérők is megállnak egy pillanatra. Szemükben csodálkozással vegyes irigység.

Edzés a parkban. Egy látványos gyakorlat a szegediektől. Fotó: Karnok Csaba
Edzés a parkban. Egy látványos gyakorlat a szegediektől.
Fotó: Karnok Csaba

Vilmos, Péter, Róbert, Tamás és Dániel a szegedi SunBarZ tagjai. Facebook-oldalukon így mutatkoznak be: „Mi vagyunk az elit fitneszcsapat, amely fejlett testsúlygyakorlatokat végez. Alapja a ghetto vagy az ennek letisztultabb formája, a street workout. Célunk a testsúlygyakorlatok technikájának tökéletesítése és a calisthenics népszerűsítése." A Wikipédia szerint a street workout olyan edzés, amelyet főleg külső parkokban és közintézményekben művelnek. A sportág az atlétika, a gimnasztika és az erősportok kombinációja.

A csapat nevében a sun (nap) Szegedre, a napfény városára utal. Az angol bar szó korlátot, rudat jelent, amin gyakorlataikat végzik. A „z" pedig az angol többes szám, az „s" szlengváltozata.

A sport a tengerentúlon és Európában is komoly múltra tekint vissza, Magyarországon – bár világviszonylatban jók vagyunk – kevesen hallottak róla. Két ága van. A powerben az erőnlét, a freestyle-ban a nehézségi szint és az erőnlét dominál. A power lényege, hogy bizonyos elemekből hányat tud valaki szabályosan végrehajtani. Ezek a fekvőtámasz, a húzódzkodás és a tolódzkodás.

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

A csapat egyik tagja, a 26 éves Ábrahám Máté 10-11 hónapja foglalkozik aktívan az utcai kondizással. – Lantos Robi csalt el. Korábban hobbiszinten konditerembe jártam, előtte extrém sportokat is kipróbáltam. Ebben azt szeretem, hogy teljesen szabad edzés, nincsenek kötött szabályai – magyarázza. – Ez inkább egy életmód. Nem úgy van, hogy van egy edző, és megmondja, mikor mit kell csinálnod, hanem amikor ráérsz, az egész testedet meg tudod mozgatni – kapcsolódik be a beszélgetésbe a 20 éves Márkus Péter.

A fiatalok szerint nem sokan ismerik az általuk művelt sportot, ami ezért nem elismert. Ennek ellenére a szeptember végén saját költségen, vidéki városban elsőként országos bajnokságot szerveztek, amelyen kiválóan szerepeltek, több első helyet és helyezést is gyűjtöttek. – Ha lenne megfelelő park, még jobb eredményeket érnénk el – mondják. A csapat bázisa a Retek utca, egy szegedi cég építtetett edzőgépeket a Fő fasor végére, van egy pálya az Arany János iskolánál, a Kálvária téren és a Klapka téren is.


Nagy Nikolett: csocsóban a legjobb


Tízéves álma vált valóra a szegedi Nagy Nikolettnek, aki csocsóvilágbajnok lett női párosban. Nagyon téved, aki azt hiszi, hogy a csocsó csupán laza kocsmai sport.

– A mai napig nem fogom fel, pedig egy hónapja történt. Tízéves álmom vált valóra. Hatalmas élmény volt – mutatta Nagy Nikolett (29) könnyes szemmel az olaszországi csocsó-világbajnokságon párosban nyert trófeáját. Megsokszorozza a siker értékét, hogy Niki és partnere, a budapesti Takács Noémi (23) csak versenyeken találkozik.

– Egy hullámhosszon vagyunk, nem „pakoljuk" egymásra a felelősséget. Ettől annyira felszabadultan játszunk, hogy nincs szükség rá, hogy Budapestre járjak gyakorolni. Noémi sokkal rutinosabb versenyző nálam. Nekem pénzszűke miatt ki kellett hagynom a nemzetközi versenyeket. Nem az indul a nemzetközi vetélkedőkön, aki országosban a legjobb, hanem az, aki elő tudja teremteni a költségeket és a nevezési díjat. Eddig országos versenyen két első és egy harmadik helyet szereztünk – mondta Nagy Nikolett.

Az állóképességem a sörözőben erősödik – mondja a csocsóvilágbajnok. Fotó: Karnok Csaba
Az állóképességem a sörözőben erősödik – mondja a csocsóvilágbajnok.
Fotó: Karnok Csaba

Niki vendéglátós végzettségű, 12 éve a család vállalkozásában dolgozik. Eleinte a bátyját kísérte el szórakozóhelyekre, az ő baráti társaságával kezdett el csocsózni. A fiúk előbb azért hívták, mert verhető ellenfélnek gondolták, de aztán, amikor már tétje lett a meccseknek, a fiatal lány kőkemény ellenfélnek bizonyult. 10 éve kezdett el versenyszerűen csocsózni. Újoncként egy szegedi egyesületben kezdett el játszani, majd a fővárosban talált magának társakat a vegyes és női páros versenyekhez. És pár éve beindult az „üzlet". 35 serlege bizonyítja, hogy nemcsak szeret, de profi módon tud is játszani.

– Minden országnak másfajta csocsóasztala van, és mivel idehaza olasz asztal nincs, egy nappal korábban kiutaztunk Lignanóba, hogy gyakoroljunk. A verseny napján délelőtt 10 órától éjfélig 12 meccset vívtunk, 28 párost győztünk le. A legrövidebb meccsünk másfél óráig tartott, mert a csocsót nem fix időre, hanem három nyert szettig játsszák. Egy szett pedig öt lőtt góllal teljesíthető – mondta Niki a küzdelmekről. – Szünet nincs, időt is csak kétszer lehet kérni. Nagyon elfáradtam fejben. Úgy kapcsolódtam ki, hogy ebédszünetben kifeküdtem a tengerpartra, ahol kicsit pihentettem a derekam. Mivel lehet formába jönni? Csocsóval, meditációval és sok segítséggel, amiért hála és köszönet a családomnak és a barátaimnak. Az állóképességem a sörözőben erősödik. Női és vegyes párosban is kapus vagyok, hátul megtaláltam a helyem. Miközben minden játékos, bábu és a labda is mozog, a réseket figyelem, ahonnan gólt lehet szerezni. Ehhez rutin kell és tudás. Míg a kocsmában izomból rángatják a rudakat, mi taktikázunk a versenyeken. Két hét múlva egy pesti nemzetközi versenyben előreláthatólag a vegyespáros-társammal, Polacsek Andrással indulok, de lehet, hogy Noémivel is asztalhoz állunk
– mondta Nagy Nikolett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lendületben a kerékpár regisztrációs program Szegeden

A kerékpár lopások megelőzésének lehetőségeire, és a kerékpár regisztrációs programra hívták fel a… Tovább olvasom