Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Szabadságra ment a Vitéz utca

Szeged - Kihalt, álmos, külvárosi környék benyomását kelti nyaranta a belvárostól mindössze 100 méterre fekvő Vitéz utca. Félárbocon működnek az üzletek, fénymásolók, csak délutánra nyitnak ki a kávézók. A főépítészi iroda szerint sem a város egyik főtengelye a terület.
Miközben a Takaréktár utcától a Dugonics térig tartó „tengely" mentén nyüzsög az élet és a szó szoros értelmében mediterrán a hangulat, a környező utcák semmit sem profitálnak a fesztiválváros rendezvényeiből. Különösen éles a kontraszt a Vitéz utcában, ahol szeptembertől májusig nyüzsögnek a diákok, nyárra viszont teljesen kihal.

Míg a más városrészekben lévő üzletek, vendéglők kisebb különbséget észlelnek az évszakok változásából, a Vitéz utcaiaknak a nyár a katasztrófával egyenlő.

A volt Mata Hari teázó-kávézó, utóbb Mono zenebár például bezárt, amikor kitört a vizsgaidőszak. Bérlőjét, Jenei Imrét telefonon értem el: azt mondta, nem érdemes nyitva tartani, annyira kevés a vendég. Ezért már tavaly nyáron sem üzemeltette a főszezonban a vendéglátóhelyet. A forgalommal elégedetlen vállalkozó elárulta: tovább is adja az üzletet, az új bérlő pedig más profilt tervez, „amelynek központjában játék áll" – fogalmazott talányosan.

Petőfitől a Boldogasszonyig tart az egyetemista tengely. Fotó: Segesvári Csaba
Petőfitől a Boldogasszonyig tart az egyetemista "tengely".
Fotó: Segesvári Csaba

Félárbocon működik a Vitéz utca–Szentháromság sugárút sarki könyvkötészet, fénymásoló szalon is. A nyári nyitva tartást lerövidítették, a szokásos 17 óra helyett csak 15 óráig szolgálják ki a vevőket. Csonka Miklós üzletvezető bevallotta: a forgalom nyaranta 60 százalékkal esik vissza.

Minden fénymásoló és kávézó, vendéglő visszavett a ritmusból, az egyetemi jegyzetboltba például csak 10 és 14 óra között lehet benyitni. A Nyugi kávézó délben kezdi a műszakot, igaz viszont, hogy kitart éjfélig. A vasárnap viszont pihenőnap, akárcsak a Don Quijote pizzázóban.

Egyedül a Meló-Diák, a Meló-Depo és a Dolgos Hangya irodáiban van jelentősebb forgalom, keresik a diákmunkát a fiatalok. Mindhárom munkaközvetítő az egyetemisták tengelyére akaszkodott. És az sem megy csodaszámba, hogy ezen a környéken a legmagasabb az egy főre eső fénymásolók, üzletek száma.

Hivatalosan nem főcsapásirány

A városháza főépítészi irodája szabályozza az úgynevezett fő csapásirányokat, meghatározott utakra próbálja terelni a gyalogos, sétáló forgalmat. Horváthné Mézes Ágnes városrendezési referens elmondta, Szeged főtengelye a Széchenyi tér–Kárász utca–Dugonics tér útvonal. Ezt fejlesztik majd tovább a Jókai utcán át az Aradi vértanúk teréig, valamint az Eötvös és az Apáthy utcán át a Dóm térig díszburkolattal, utcabútorokkal. Adott a Vár utca–Széchenyi tér–Károlyi utca–Mikszáth Kálmán utca–Mars tér vonal, és most építik majd a ki a harmadik tengelyt a Kölcsey utcától a Gutenbergen át az Árkádig. Az egyetemisták vonulási útvonalával, a Petőfi és a Boldogasszony sugárút közötti területtel azonban nincsenek terveik.

Olvasóink írták

 • 12. prester 2009. július 25. 21:36
  „A Mata Hari bezárásán amúgy sem csodálkozom. Évekig az egyik kedvenc helyünk volt, aztán tulajdonosváltás(?) és gyors leépülés következett. Sem a személyzet, sem az étel nem ütötte meg kívánt szintet, és egy idő után nem mentünk oda, pedig elötte előfordult, hogy 7-8 barátunkkal mulattuk ott a hétvégi estéket.”
 • 11. morci 2009. július 24. 21:26
  „Vitéz-Partizán utca..:P
  én minden nap oda járok vásárolni..tényleg halott szinte minden”
 • 10. flexsnake 2009. július 24. 20:50
  „7. nem, szerencsejáték intézmény. Mi kellene? Talán villamos? :D Hozzál sínt.”
 • 9. Mignon 2009. július 24. 20:24
  „Mar megijedtem, hogy a hozzaszolok, a
  "Vitez" utca neveböl is politikai ügyet csinalnak!

  De, szerencsere, ez eddig meg senkinek nem jutott eszebe..............!
  :D”
 • 8. Szemif 2009. július 24. 20:13
  „7. Sima busszal jobb lenne? Az is fog arra járni ismerve az SZKT szokásást, hogy a pótlóbuszokat menetrend szerintibe is kizavarja néha. Már régebben is szóbahozták, hogy a Honvéd téri buszokat be kellene hozni az Aradiig, meg a klinikát ellátni valamilyen tömegközlekedéssel, szerintem inkább troli járjon ott, mint mondjuk a 10-20-36-36Y négyes. (a 10-es troliként végülis ott fog, lesznek is szép kövér dugók reggelente)

  Egyébként a témához, a TIK meg a BTK Főépület-Aradi környéken egy egész iparág épült például a fénymásolásra, illetve az egyetemisták "itatására", szerintem nem kell meglepődni, hogy nyáron nincs vendég, meg kiszolgálandó ügyfél. Az egyetemisták nagy része nem helybéli, aki meg igen az is legfeljebb egy-két dolgot másoltat ilyenkor. Ez egy szezonális üzletág, egy jó hosszú szezonnal Szeptember-Május(Június) a Balaton partján sincsenek nyitva büfék januárban....mellesleg nem tudom, ki, hogy van vele, én szeretem, hogy ilyenkor nincs akkora nyüzsgés a városnak ebben a részében.”
 • 7. Logaritmus 2009. július 24. 17:05
  „"az új bérlő pedig más profilt tervez, ,,amelynek központjában játék áll" - fogalmazott talányosan."

  Remélem nem egy k..va kaszinó nyílik ott is.

  Egyébként mi a rákért kell a Vitéz utcát, ahol FÁK vannak TROLIBUSSZAL elrontani? :(”
 • 6. egal 2009. július 24. 17:04
  „Aztán ami a fő csapásirányon kívülre kerüll (akár a Belvárosban is lehet ), azt meg hagyják lerobbanni,teljesen.”
 • 5. flexsnake 2009. július 24. 16:41
  „Szerintem a vitéz utcában is meg lehet élni.... perfect pc... :D”
 • 4. 620829 2009. július 24. 16:30
  „nekem volt a vitéz utcában boltom...ráadásul az egyetemistákra , az iskolákra is alapozva...de a pénznélküli pénztárcák nehezen nyiltak meg-így én már 14 éve eladtam...de a pénztelenség az most is jelen vagy-ahogyan azt hallomásból tudom!!!!!!!-----a semmiből fizetni az építményadót-az esőadót ...az iparüzési adót----nos nem írigylem az ott maradt cégeket!!!!!!!”
 • 3. maradando 2009. július 24. 15:58
  „A végső tengely=Klinikák-Belvárosi temető.”
 • 2. Strat-n 2009. július 24. 15:35
  „Mikor ér el a tengely Tarjánba? Van még ezer utca a Kárászon kívül is, oda is kéne a nagy főépítészi tehetség. Tarján nyáron is nyüzsög. Vagy akkora fizetése azért nincs?”
 • 1. che 2009. július 24. 14:50
  „Dehogynem főcsapás kedves főépítész úr, ha nem az lenne nem költöznének el a lakók sem, próbáljon életvitelszerűen a zónában élni, esetleg éjszaka nyitott ablaknál aludni...biztos változna a véleménye és meglepődne mennyire zajlik az élet (vagy inkább randalírozás, kuka borítgatás, ordítozás) törött üvegek...és biztosan nem az a pár szerencsétlen túlélő lakó aki még nem adta ki albérletbe a lakását ! Ha elfogynak a mámoros ifjak jön a villamos amely a múlt századi síneken próbál száguldani (mert szerintem nincs sebesség korlátozás) és iszonyú nyikorgó zuhogó hanggal (üresen) végig robog a sugárúton a már majdnem 20 cm szintkülönbséggel rendelkező beton pályán...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem szaporodik a zebra

Szeged - Nem egy vödör festék hiányzik ahhoz, hogy Szegeden biztonságos gyalogátkelőt jelöljenek ki… Tovább olvasom