Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Szabadtéri szuperprodukció sztárokkal: Cigányszerelem

Szeged - Két hét múlva, július 3-án nyitja kapuit a Szegedi Szabadtéri Játékok. Az első előadás, a Cigányszerelem című Lehár-operett szereplőgárdája a budapesti próbák után tegnap költözött át a Szegedi Nemzeti Színházba. Nyolcvanmillió forintos költségvetésű szuperprodukció készül, igazi sztárparádéval.
Bodrogi Gyula, Frankó Tünde, Gesztesi Károly, Kiss. B. Atilla, Molnár Piroska, Stohl András és Rácz Rita játssza a főszerepeket a szabadtéri idei nyitó előadásában, a Cigányszerelemben. A népszerű művészek egy hónapig a Budapesti Operettszínházban készültek, tegnap érkeztek meg Szegedre, hogy előbb a nagyszínházban, majd a jövő héttől a Dóm téren próbáljanak.

– A Csárdáskirálynővel és a Marica grófnővel elindított sorozatunk folytatásának szánjuk Lehár darabját. Szuperprodukcióra készülünk: a Cigányszerelem teljes költségvetése eléri majd a 80 millió forintot. Sehol máshol nem láthatja a közönség a sztárparádéval színpadra vitt operettet. A korábbi évek tapasztalatai alapján már nem három, hanem összesen négy előadást terveztünk, így 16 ezer nézővel számolhatunk, hiszen a jegyeladások azt mutatják: telt házak előtt játsszuk majd – mondja Bátyai Edina, a szabadtéri igazgatója, aki fontosnak tartja, hogy a tradicionális műfaj népszerű darabjait megújítva, a fiatalok számára is élvezhető formában játsszák.

Stohl András és Kovács Patrícia tegnap Bodor Johanna koreográfussal (balról) a balett-teremben próbált. Fotó: Frank Yvette
Stohl András és Kovács Patrícia tegnap Bodor Johanna koreográfussal (balról) a balett-teremben próbált. Fotó: Frank Yvette

Tegnap a kar próbálta a „botos" táncot Szögi Csaba koreográfus irányításával a nagyszínházban. Közben a balett-teremben a társkoreográfus, Bodor Johanna várta a Paulette-ként bemutatkozó Kovács Patríciával Tivadart, a vidéki színész-szövegíró-rendezőt, vagyis Stohl Andrást. Buci édesanyja barátnőjénél, Makkosházán kapott szállást, de akadt egy kis bonyodalom. A késésért kollégái egy sörre „bírságolták".

Népes szereplőgárda

A Szegedi Szimfonikus Zenekar hatvan muzsikusa mellett színpadi együttesként az autentikus gyökerekig visszanyúló dallamokat világzenei elemekkel, szvinggel és dzsesszel harmonikusan ötvöző, héttagú EtnoRom cigányzenekar is fellép a Cigányszerelemben. A kórusban hetvenöt énekes, a tánckarban harminc táncos szerepel, így a színészekkel együtt mintegy kétszáz közreműködője lesz a produkciónak.

– Törekedtünk arra, hogy eredeti, igazi néptánclépéseket használjunk, de ez egy színházi produkció esetében azt is jelenti: jó értelemben vett stilizált táncról van szó. Nagy öröm, hogy végre együtt koreografálhatok Szögi Csabával. Szeretjük ezt az operettet, mert lubickolhatunk a humoros nyitó képben: szerintem a néző annyira meglepődik majd, azt sem tudja eldönteni, milyen előadásra vett jegyet. Később a kórus és a táncosok néptáncolnak, a színészek persze nem. A második felvonásban rengeteg cigánytánc szerepel, aminek egészen más temperamentuma, hangulata van. Így két irányba kell koreografálni, ami nehéz, de nagyon élvezzük – mondja Bodor Johanna, a Szegedi Balett szabadúszó koreográfussá lett egykori tagja. A próbán azonnal kiderült: fergeteges táncos komikus-szubrett párost alkot majd a produkcióban a táncban-énekben is profi Stohl Buci és a kellemes humorú, szöszi Kovács Patrícia.

Daróczy Sándor tervei alapján gőzerővel készül a díszlet is: 112 nyírfa áll majd a Dóm tér csillagtetős színpadán. A Turandot látványos jelmezeivel tavaly már meggyőzte a publikumot Velich Rita, aki most gyönyörű kalotaszegi ruhákat is felvonultat majd. A produkciót színpadra állító Béres Attila, az Operettszínház főrendezője nem először találkozik a Cigányszerelemmel: Jekatyerinburgban már sikert aratott vele.

Szuperprodukció Sztárokkal: Cigányszerelem - Fotó: Frank Yvette (galéria)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi idők mozija a szegedi strandon

Szeged - A 20-as években már volt szabadtéri mozi a szegedi Stefánián, később a Fáklyából a… Tovább olvasom