Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Szabadzene a szegedi Grand Caféban

Szeged - Június 15-én, hétfőn 21.00 órai kezdettel ismét Improv Est lesz a szegedi Grand Café mozitermében. Fellép Mezei Szilárd (mélyhegedű) és Márkos Albert (cselló) duója, akik nemrégiben a portugál Creative Sources kiadónál jelentettek meg egy "Korom" című nagylemezt.
A június havi Improv Esten játszik még a Kertész Ákos ütőhangszeressel trióvá bővülő Matthew Mitchell Group, illetve az ezúttal Kiss Gábor gitárossal fellépő Trio Laplin. A belépés természetesen ezúttal is ingyenes!

Mezei Szilárd 1974-ben született a vajdasági Zentán. Mint hegedűs, brácsás, nagybőgős és zeneszerző a kilencvenes évek legeleje óta zenél különböző összetételű zenekaraival. Ezekkel az együttesekkel kortárs rögtönzött zenét játszik – elsősorban saját darabokat. Komponistaként fő érdeklődési területe az improvizáció és kompozíció kapcsolata – így a Lutoslawski-féle aleatorikus zene, illetve Anthony Braxton muzsikája –, a dzsessz és a népzene. Fiatal zenészként a bartóki és szabadosi vonal követője. Márkos Albert csellista, zeneszerző 1967-ben született Kolozsváron. Klasszikus zenei tanulmányait itt kezdte és itt is fejezte be. A Kolozsvári Zeneakadémiát két év után otthagyta, 1988 és 1992 között a marosvásárhelyi és a kolozsvári szimfonikus zenekarokban dolgozott, valamint a Concordia Kamarazenekar tagja volt. 1992 óta improvizatív, kortárs, alkalmazott és kísérleti zenével foglalkozik. 1993 óta él Magyarországon. Mezei és Márkos 2008-ban jelentetett meg egy közös lemezt "Korom" címmel a portugál Creative Sources kiadónál – ezen az estén ennek az anyagát mutatják be Szegeden.

Mezei Szilárd mélyhegedűs és Márkos Albert csellista duója is fellép a júniusi Improv Esten.
Mezei Szilárd mélyhegedűs és Márkos Albert csellista
duója is fellép a júniusi Improv Esten.

Matthew Mitchell és Resch Béla visszatérő zenészei az Improv Esteknek. Az új-zélandi származású multiinstrumentalista Mitchellt már egyetemi évei óta foglalkoztatja a szabadimprovizáció és az elektroakusztikus zene világa. Mindkét műfajban számos nagylemeze jelent már meg olyan kísérleti és avantgarde zenéket publikáló hanglemezkiadók gondozásában, mint például a magas presztízsű Leo, a Loop vagy a Type Records. Mitchell – Bevan Smith társaságában – tagja a nemrégiben a szegedi Jazz Kocsmában is fellépett Skallander duónak, szólófelvételeit újabban pedig The Muriel Tsains név alatt készíti. Játszott már többek között Evan Parker, Jürg Solothurnmann és John Edwards oldalán, Improvart Recordings néven saját mini labelt működtet. Resch Béla, a rögtönzés és a free jazz terén eddig Matthew Mitchell zenekaraiban, illetve a Dél-Alföldi Szaxofon Együttesben gyűjtött tapasztalatokat; fellépett már William Parker nagybőgős és Hamid Drake dobos társaságában. Szeged dzsesszéletének legaktívabb figurái ezen az estén – Kertész Ákos dobos, ütőhangszeressel trióvá egészülve – egy eddig még sosem hallott, új programmal lépnek a közönség elé.

Egy újabb Laplin inkarnáció: a Trio / Duo Laplin két alaphangszerese ezen az estén Kiss Gábor gitárossal lép fel. Juhász László egy speciális preparátumokkal kiegészített hegedű és apró háztartási tárgyak találkozásából születő neszeket hangosítja ki, melyeket talált hangok elektronikus úton szerkesztett montázsával egészít ki. Kiss Gábor elektromos gitárjának hangjait analóg- és digitális effektek hosszú sorával módosítja, a végeredményben pedig éppen úgy megtalálhatók a lassan változó ún. drone zene jellemzői, mint a Mogwai-féle post rock dallamos megoldásai. Tóth Árpád hegedűn, majd ütősökön kezdte zenei pályáját, jelenleg környezeti felvételekből és elektronikusan generált hangokból szerkesztgeti lenyűgöző érzékenységű hangkollázsait. A trió három hangszerese ezúttal egy minimálisan, ám folyamatosan mozgó hangfolyam létrehozásával kísérletezik, amelyhez egy elektromos gitár, válogatott háztartási tárgyak, apró elektronikus berendezések, két kontaktmikrofonokkal ellátott preparált hegedű és két laptop hangját használják.

Olvasóink írták

  • 1. karolyfa 2009. június 16. 00:30
    „Kertész Ákos: www.akoskertesz.com”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres volt a cigarettastop

Szeged - Bevált a június 1-jén hatályba lépett cigarettastop Szegeden. A tömegközlekedési eszközök… Tovább olvasom