Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -2°C | 3°C Még több cikk.

Szabni-varrni, főzni tanulnak Bakson

Baks - Tankör és főzőklub is működik a máriatelepi közösségi házban, amely június óta várja a látogatókat. Az épületet európai uniós támogatásból újították fel. A cél, hogy javítsanak a szegény sorsú gyerekek életkörülményein.
– Nagyon szeretünk ide járni. A nyitás óta szinte mindennap eljövünk. A két kisfiam, a 3 éves Ádám és az 5 éves Dávid a kismotorral játszik, csúszdázik; teljesen felszabadulnak. A nagyobbak, a 16 éves Noémi, a 15 éves Barbara és a 11 éves Imre internetezhetnek. Tanítás után ide jönnek megírni a házi feladatot, az itt dolgozó pedagógusok segítenek nekik. Nyáron videózhattunk a gyerekekkel, és könyveket is szoktunk kölcsönözni – hallottuk Balázs Imrénétől.

A közösségi házban és az udvarán szívesen töltik az időt a gyerekek és a felnőttek is. Fotó: Frank Yvette
A közösségi házban és az udvarán szívesen töltik az időt a gyerekek és a felnőttek is.
Fotó: Frank Yvette

Összekovácsol

– Bakson régóta működik faluház, a máriatelepiek azonban nem nagyon jártak oda. A közösségi ház létrehozása kapcsán Mohamed és a hegy esete jut eszembe – fogalmazott Búza Zsolt polgármester, aki elmondta: kezdetben ódzkodott attól, hogyan fogadják majd a központban lakók és a máriatelepiek a szegregátumban kialakított közösségi házat. Tartott tőle, hogy meg fogja osztani a települést. De örömmel látja, hogy az új közösségi tér éppen összekovácsolja a helyieket, hiszen egyre többen járnak a központból is az új „faluházba".

A baksi Máriatelepen nyáron nyitotta meg kapuit a közösségi ház, amelyet egy családi házból alakítottak ki. Az épületet a Kisteleki Kistérségi Társulás vette meg európai uniós támogatásból. A pályázat célja a gyermekszegénység elleni küzdelem: olyan programokat és lehetőségeket teremtenek a szegény sorsú gyerekeknek, amelyekkel életkörülményeiken javíthatnak – tudtuk meg Ott Gabriellától. A projekt szakmai vezetője elmondta: a házban többek között tankör és ifjúsági klub működik, gyógypedagógus dolgozik, de baba-mama foglalkozásokat is tartanak. Öt kerékpárt vásároltak, ezeket bárki kölcsönözheti, ahogyan a horgászbotokat is.

– Az épületben számítógépszobát szintén kialakítottunk. A három gépet nem csak a gyerekek használják, a felnőtteknek tanfolyamon oktatjuk a kezelését – magyarázta Cimberné Maszlag Anikó, a közösségi ház vezetője, miközben körbekalauzolt bennünket az épületben. A számítógépteremmel szemben, az egykori nappaliban kapott helyet a foglalkoztató, ahol házi könyvtár, nagyképernyős televízió, játékok várják a látogatókat. Itt tartják a legtöbb foglalkozást, például a női tornát, és itt működik délutánonként a tankör is. A konyhában a kislányok egyhetes konyhatündér táborban tanultak főzni. A fiatal roma lányoknak főzőklubot tartanak. A ház gondnoka szabni-varrni tanítja őket. A közösségi házban a krízishelyzetbe került családoknak is segítenek. Akiknél például kikapcsolták az áramot, itt mosnak, vasalnak.

– Minden programot úgy alakítunk ki, hogy előtte megkérdezzük a helyieket, mit csinálnának szívesen. Minden percet kihasználunk, hetente 60 órán át nyitva vagyunk. Naponta 40–50 ember fordul meg a házban, öröm látni, hogy megtalálták magukat itt. Nagy szeretettel jönnek, ha kell, segítenek is: a garázst velük együtt újítottuk fel – hallottuk Cimberné Maszlag Anikótól.

Olvasóink írták

 • 6. buksi111 2011. szeptember 29. 15:04
  „Kedves nátha!

  A faluház nem költözőt le a telepre és nincs is szándékába a hivatalnak csak egy új közösségi ház lett kialakítva a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek számára ami sok mindent bisztosit amit az iskolába vagy esetleg otthon a családok nem tudnak biztosítani a gyermekek számára.Nem irigykedni kell vagy a faluházat felhozni mivel a cikk nem arról szol talán először értelmezni kellene amit olvastál és utána hozzászólni a dolgokhoz.”
 • 5. smalltown 2011. szeptember 29. 05:39
  „gratulalok es tisztelet a kezdemenyezoknek!”
 • 4. nátha 2011. szeptember 28. 23:05
  „2. buksi111
  Egy év múlva kíváncsi lennék e remek faluházra.”
 • 3. .suhym. 2011. szeptember 28. 20:08
  „Gratula a kezdeményezőknek!”
 • 2. buksi111 2011. szeptember 28. 14:20
  „Tisztelt Hozzászóló!

  olvasva levelét arra enged következtetni hogy nem örül a közösségi háznak és nem veszi jó néven az egész programot. Mi telepiek nagyon is örülünk annak hogy van egy ilyen helyünk ahol lehet a gyerekeknek szórakozni,tanulni és sok jó programba részt venni.
  A faluház nem költözőt le a telepre mivel a faluháznak is lehetősége volt és van programok megszervezésére és lebonyolítására csak a lehetőséggel élni kellet volna és nem kritizálni mások munkáját.
  Biztatok mindenkit ahol élnek hátrányos helyzetű emberek hogy szorgalmazzák a közösségi ház működését és a működés közben megfogják találni örömüket a munkájukban,úgy ahogyan ez már működik nálunk is.
  A irigységet és a bosszút nem szabad belevonni a munkába.”
 • 1. falusi 2011. szeptember 28. 09:15
  „Mi az hogy új faluház? Jó kis falu ez, hogy kettő is kell belőle. De mégsem, mert a nagyot a központpan szüntessük meg!!! Tény az , hogy fontos ez a közösségi ház , de a célja nem az lenne véleményem szerint, hogy azok nak a családoknak akik krizishelyzetben vannak a villany miatt ott mossanak vasaljanak -persze a közösségi ház gondolom nem kis reszije, az adókból kerül kifizetésre, abból amit az esetleg a krizishelyzet szélén álló családok is befizetnek.-. Azokon a családokon föltétlenül segíteni kell- keressenek megoldást akár közmunka, akár más munkahelyteremtéssel.--Őnekik is biztosan jobb lenne.
  Tehát a cikk lényege--- a faluház leköltözött a Mária telepre”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 milliós kérdések a Mars téri piacról

Botka László szerint több esetben is megsértette a jogszabályokat, és kárt okozott a városnak a Szegedi Vásár és Piac Kft. Tovább olvasom