Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Szabó Gábor: A hallgatóság joga a jó egyetem

Szeged - A rektori hivatalban tárgyalt, de a szegedi universitas ügyeinek átvétele mellett az intézmény Műszaki és Anyagtudományi Intézete vezetőjeként döntések és aláírandó papírok halma várta, előtte pedig hallgatókat is vizsgáztatott a Szegedi Tudományegyetem újonnan választott rektora, Szabó Gábor fizikus akadémikus, amikor felkerestük a Béke épületben.
Egy kicsit mi „vizsgáztattuk", kérdezgetve: melyik ujját harapja, ha le kell mondania eddigi kedves elfoglaltságairól? Tart-e a szekrényből kidőlő csontvázaktól? Hogyan kezd a rektori feladathoz? Mit vár a szaktárcától, az oktatóktól és a hallgatóktól?

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse az interjút a szombati Délmagyarországban és Délvilágban!

Olvasóink írták

 • 7. majdénmegmondom 2010. június 29. 01:24
  „Jah.”
 • 6. allegro 2010. június 28. 06:46
  „Na ne már, hogy más nem olvasott újságot egész hétvégén! ?
  Vagy ennyire nincs vélemény? Megválasztották és tovább már nem is érdekel senkit, azért ez durva!
  Ebből is levonható, hogy csak önös érdekek számítottak, hogy ki a rektor, az már nem számít.
  Aki pedig ennél sokkal többet érdemelne!
  Pozitív véleményeket is lehetne pedig bőven csattogtatni. Vagy valami elvárásokról írni legalább! Ehhez persze indulatból kommentelni nem elég, némi gondolkodó szellem is kell, ami pedig bőven kell, hogy legyen ezen az egyetemen!”
 • 5. allegro 2010. június 26. 15:43
  „shalomka
  Ha te figyelmesen olvastad a kommentjeimet, akkor leeshetett volna már, hogy nekem a voksolókkal van a problémám, nem a megválasztott rektor személyével. Aki naívan és jó szándékkal nyújtotta be pályázatát, ő valószínűleg nemigen gondolt arra, hogy ezzel éppen más munkájára teszi a kezét. Ezt pedig éppen a taposók, a másokat inkább eltaposni szándékozók használták önös kicsinyes céljaik megvalósítására.
  Együttműködni is ajánlott, korábban ennek mellette álltam. De ebben a felállásban nincs ötletem, a két Szabó Gáboron múlik.
  Én az eseményeket körön kívülről követem. Eltöltöttem jópár évet a SZTE-n és máshol is már, ezen az alapon alkotom meg véleményemet. Többekkel ellentétben az eszemet gondolkodásra használom és bár általában van birka türelmem, de nem állok be birka mód egyetlen vályúhoz sem.
  Az értékest a kevésbé értékestől netán értéktelentől nagyon is jól meg tudom különböztetni. Sajnos ezzel a tömegember igencsak hadilábon áll.”
 • 4. shalomka 2010. június 26. 15:07
  „allegro, te elképesztően naiv és kevéseszű lehetsz. lehet hogy benn vagy valamiféle belső körben, de ez még szomorúbb. ha visszaolvasod a kommentjeidet a rektorválastással kapcsolatban, akkor talán neked is leesik. először egymáskezét fogás (szabó&szabó)... mostmeg látszatra tisztességes a verseny és egyebek?? nevetséges vagy és együgyű... vagy inkább szánalmasan buta, ki nem tudja a helyzeteket értékelni. remélem azért nem vagy valami vezető beosztásban mert akkor jaj lesz a szegedi egyetemnek.
  vagy most az a bajod hogy elzavartak a húsosfazék mellől? vagy esetleg olyan sokan tülekednek, hogy nem férsz oda? :-))”
 • 3. allegro 2010. június 26. 14:36
  „2010 április 1-től 2013 március 31-ig szól a Kutatóegyetemi minősítés és a hozzá adott 3 milliárd Ft. A mérnök Szabó Gábor rektor pályaműve alapján.
  A felhasználásához méltónak kell lenni - ugyanakkor nem lesz méltó azzal dicsekedni majd 2014-ben a most következő rektori ciklus lezárásakor, hogy igen, jó döntés volt a váltás, mert milyen sokra vitte az egyetem. Így könnyű, és olcsó az ilyen babér, a másét learatni.

  Ki-ki gondoljon csak bele, hogy valamiért nagyon megdolgozott, sok energiáját az életét, minden elhívását adta, és végre van komoly eredménye, és tervei arról hogyan tovább, és akkor azt mások könnyűszerrel elviszik az orra elől. Ez meglehetősen becstelen. Még akkor is, ha ezt fel sem fogták a gondolkodó hölgyek urak, és a látszat azt mutatja, hogy ez igen tisztességes verseny volt.
  A látszatot és a méltóságot fent lehet tartani - a lelkiismeret meg nem tudom mennyit számít a mai vllágban. Ehhez kapcsolódó képzés is indult nemrégiben az egyetemen, ha magától nem megy az értékrendek felállítása, hát hasznos lenne sokaknak beíratkozni rá.
  Sajnálom, ez a véleményem. A látszatvilágban semmi sem szent!”
 • 2. allegro 2010. június 26. 09:53
  „"A hallgatóság joga a jó egyetem."
  "A tanulni akaró hallgatók" legalább olyan fontos szempont, mint azt kiemelte fizikus Szabó Gábor.

  Sajnos sokan vannak ,akiknek ehhez nem fűlik a foga, még ha fizetnek nekik akkor sem tanulnak (nemhogy ők fizetnének ezért), de döntéshozó pozícióban vannak. Aki döntéseket hoz, az vezető abban a kérdésben legalább. Feladatukhoz fel nem nőtt vezetőket, döntéshozókat pedig nem kellene megtartani mert ezek veszélyesek az egyetem stabilitására mindenkor. Lehet, hogy a megválasztott rektor nem akar forradalmat, de megtették ezt a szavazók. Miért ellenség az, aki alkotó munkára sarkall és megteremti az ehhez szükséges feltételeket? Minden más csak és kizárólag az egyéneken múlik. De ezzel szembe kellene néznie mindenkinek magának is.”
 • 1. allegro 2010. június 26. 09:31
  „A kutatóegyetem cím elnyerésével 3 milliárd forintot nyert a SZTE kutatás-fejlesztésre.
  Ezt vissza kell adni, amennyiben az egyetem stratégiát vált. Tehát ehhez nem nyúlhat.

  A leköszönő Szabó Gábor rektor szavait jól vésse fejébe mindenki: "Hit", hinni abban, amit cselekszünk az minden körülmények között előbbre vivő, alkotóerő, töretlen aktivitás és szolgálat mindenek előtt.

  A tolerancia és az együttműködés hatékonysága is ezen a talajon növekszik. Aki ezt nem éli, az kicsinyes érdekű döntéseivel inkább letörni igyekszik másokat, akár még a legkiválóbb rektort is. Ez még megtanulandó feladata sokaknak úgy látom, ám ez olyan célkitűzés, amely csak a gyakorlatban, életünk minden területén alkalmazva valósulhat meg és növekedhet. Az egyetem nagy, továbbvivő céljainak megvalósítása nemcsak a tudományban, az eszközökben való növekedést kell, hogy jelentse, de azt csak emberi mivoltunkban való növekedéssel lehet kivitelezni. Az ember, aki még nem nőtt fel, gyarló és inkább keresztre feszít másokat, minthogy saját hibáival szembenézzen.

  Követendő példa mindkét Szabó Gábor élete, munkássága. Csak ez az előremutató ebben a döntésben. Sok sikert a célok megvalósításához mindenkinek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra árad a Tisza Szegednél

A Maroson levonuló árhullám miatt újra emelkedni kezdett a Tisza vízszintje. A vízállás péntek délután meghaladta a 820 centimétert. Tovább olvasom