Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Szabó Gábor: Élményegyetem és 3GE

Szeged - Tömegoktatásra és elitképzésre is kész a szegedi universitas – véli Szabó Gábor. Az SZTE vezetőjeként az újraválasztása körüli polémiákról és a fizetéséről, a rektori konferencia elnökeként a felsőoktatási korszakváltásáról is kérdeztük.
- Vége a mennyiségi növekedésnek, a minőség korszaka érkezett el a felsőoktatásban – mondta Szegeden Hiller István. Az oktatási miniszter véleményét osztja-e a rektori konferencia elnökeként?
– Magyarországon 1995 és 2006 között az újonnan keletkező állások csaknem 50 százaléka diplomás foglalkozásokban jött létre. Ha a minőséget úgy értjük, hogy a mester- és a doktori képzéseket meg kell erősíteni, az alapképzéseket pedig gyakorlatorientáltan tovább kell fejleszteni, akkor osztom a miniszter úr álláspontját.

– Pengeváltásnak minősül az MTA elnöke és az SZTE rektora között, hogy tanévnyitó beszédében az elnöki szóhasználattal hangsúlyozta: „nem diplomagyár a szegedi egyetem"?
– Az üzenet nem az MTA elnökének szólt, hanem azoknak, akik diplomagyárként azonosítják a vezető egyetemeket.

– Miért fontos ezt hangsúlyozni?
– A nemzetközi ranglistákon a hazai felsőoktatási intézmények közül az ELTE, a BME és az SZTE évek óta jól szerepel. Azt szerettem volna nyomatékosítani, hogy nem gépies képzettséget igazoló okmányokat, hanem nemzetközi szinten is jegyzett szaktudást szerezhetnek a nálunk tanulók. De beszédemben azt is elmondtam, hogy a diákoknak ebben tevékenyen részt kell venniük, a könyveket nem bebiflázva, hanem megértve és megélve egy igazi élményegyetemen.

Újabb ciklusra vállalja a rektori szolgálatot Szabó Gábor. Fotó: Segesvári Csaba
Újabb ciklusra vállalja a rektori szolgálatot Szabó Gábor.
Fotó: Segesvári Csaba

– Polémia alakult ki az egyetemek irányításáról és arról is, mennyit keres egy rektor. Mennyit?
– A rektor keresményét a gazdasági tanács javaslatára a fenntartó állapítja meg. A jelenleg hatályos törvények értelmében – tekintettel arra, hogy intézményünk nem gazdasági társaság – sem fizetése, sem jövedelme nem közérdekű adat, és ekképpen kell a rektornak kezelnie valamennyi kollégája adatait.

– Szegedi professzor tollából jelent meg vitaindító cikk arról, hogy rektort csak a professzorok köréből, és csak 3 éves ciklusra választhasson a szenátus. Ön a második sikeres vezetői ciklust zárja, és bejelentette, továbbra is vállalná a rektori szolgálatot.
– Valóban vállalom a szolgálatot, hangsúlyozva, hogy egy csapatmunka eredménye az SZTE elmúlt esztendőkben elért sikere, hiszen felkészült, nagy munkabírású kollégákkal dolgozom együtt, akikben megbízom. A publikáció szerzőjével a közelmúltban beszélgettünk, de nem éreztem érintettségemet. A jövőben is kész vagyok egyetemünk bármely polgárával eszmét cserélni, ahogyan tettem ezt az elmúlt két ciklus során.

– Milyen lesz „a 3. generációs SZTE"?
– Ahol a tudás kiteljesedik, ahol a kutatás és oktatás mellett a tudás hasznosításában is aktív szerepet játszunk a régióban, Magyarországon és a világban. Ehhez adottságaink megvannak a fejekben, és komoly energiákat fektetünk a K+F+I infrastruktúra és intézményrendszer fejlesztésére. A 3GE-k multikulturális intézmények, sokszínű diák- és tanárpopulációval: ezért még több külföldi diákot és oktatót kell idevonzanunk, mint eddig. Ez kicsit hasonlít a középkori világi egyetemekhez. 3GE egyetemként egyszerre folytathatunk hatékony tömegoktatást és elitképzést. Ezt, a kettős funkció elvét alkalmaznunk kell tudni a kutatás területén is: ahol a tudományos értelemben kisléptékű, de iparorientált projektek együtt zajlanak a nagy áttörést hozó tudományos vívmányok kidolgozásával.

Olvasóink írták

 • 17. redboat 2009. szeptember 24. 11:05
  „Little boxes on the hillside,
  Little boxes made of ticky tacky
  Little boxes on the hillside,
  Little boxes all the same,
  Theres a pink one & a green one
  And a blue one & a yellow one
  And they are all made out of ticky tacky
  And they all look just the same.

  And the people in the houses
  All went to the university
  Where they were put in boxes
  And they came out all the same
  And theres doctors & lawyers
  And business executives
  And they are all made out of ticky tacky
  And they all look just the same.”
 • 16. allegro 2009. szeptember 23. 07:28
  „Nem diplomagyár valóban, hanem magas minőséget képviselő intézmény.
  Azért azonban szükségképpen a magas minőséget szűkebb réteg képviseli és képviselheti.
  Vessük össze: ma a SZTE-n annyi a felvett elsőévesek létszáma, mint 1990-ben az abban az évben érettségizettek közül összesen és országos szinten a felsőoktatásba felvételt nyert hallgatók száma!
  A ma egyszerre folytatott tömegoktatás és elitképzés már csak a létszámadatok tükrében is reális.”
 • 15. allegro 2009. szeptember 22. 21:27
  „Még szép, hogy vége a mennyiségi növekedésnek, szinte már nincs ember, akit fel ne vennének.
  Csupán irónia: a kutyám is van olyan okos, hogy már ő következne, ha a mennyiség további növelése lenne a cél.
  A minőség célkitűzése rendben, amennyiben az a mesterképzésektől kezdődik. Azonban ellentéteket szított már és szíthat ezután is jó ideig még a régi főiskolát, ne adj isten csak szakközépiskolát végzett régi jó tanulók és a mai gyengébbek között, akik mind diplomát lobogtatnak, ami nem biztos, hogy többet ér sok esetben egy régi szakközépiskolánál, vagy szakmunkásképző + érettséginél.
  A minőséget nem lehet minden határon túl növelni - tudomásul kell venni, hogy kiváló minőséget legtöbb esetben csak kiváló alapanyagokból lehet előállítani. Az IQ tesztek és PISA felmérések nem arról tanúskodnak, hogy mindenki alkalmas egyáltalán felsőfokú képzésre.
  Ettől még lehet kiváló a maga területén és bizonyára az is nagyon sok ember, lásd kiváló kőműves, de nyilván ahhoz, hogy tervező-kutató-fejlesztő ember legyen általában magasabb követelményeknek is meg kell felelni.”
 • 14. polgár 2009. szeptember 22. 12:53
  „redboat

  4 éve járok egyetemre, az indexet pedig csak egy példának mondtam, egy olyannak, amiért tavaly még több ezer forintos különeljárási díjakat szedett be a Tanulmányi Osztály. Igen, tavaly, mert bár a médiában nagy hévvel, büszkén, mellveregetve bejelentették, hogy "mi aztán úgy eltöröltük az indexet, hogy csak na", a vizsgaidőszak lejártával az egyetem közölte, hogy mégiscsak le kell adni az összes indexet, és aki a határidőig ezt nem teszi meg, az bizony szép pénzeket fog fizetni (természetesen mivel a vizsgaidőszaknak vége volt, sokszor lehetetlen volt a csak a vizsgák miatt Szegedre érkező tanárokat bevadászni, úgyhogy mondanom sem kell, lett egy kis bevétel...). Mellesleg idén annyiban változott az egész, hogy neked kell az internetről kinyomtatgatni lapokat index gyanánt, és azt aláíratni szóbeli vizsgákon. Ugyhogy egyáltalán nem lehet (sajnos) erről a dologról még múltidőben beszélni (bár leadni mostmár tényleg nem kötelező)...
  A passzív státusz pedig akkor róható ki "büntetésként", ha például egy költségtérítéses hallgató elkésik a befizetéssel.

  De mint mondtam, az egész probléma nem itt gyökeredzik, nem is erre irányult az első hsz-em, ne ragozzuk már ezt tovább.”
 • 13. redboat 2009. szeptember 22. 08:02
  „polgár

  Te mikor jártál egyetemre? E-index van, nem kell leadni / felvenni, azaz ebből nem lehet késedelem sem. A hivatkozott szabályzatban láthatod, hogy a késedelmi díjakat csakis a hallgatói önkormányzat jóváhagyásával lehet megállapítani és az ebből származó bevétel is őket illeti. A csekket a TO adja oda, de biztos átkerül a HÖK-höz, mert van rajta egy számlaszám is, és ugye amikor befizeted a gázszámlát a postán, azért az még attól nem lesz a postáé?
  A TVSZ nem ismer olyat, hogy büntetésből passzív. Az Ftv szerint ezt nem lehet "kiróni", hanem a hallgató saját kérése - sőt igazából ez nem is kérés, hanem bejelentés(azaz nem felülbírálható)- kell hozzá.”
 • 12. sevenof9 2009. szeptember 22. 04:00
  „az szte mint egyetem nagyon el van maradva. azonban egyes tanszekek, tanszekcsoportok hozzaallasa es a tudasgyar helyett a "kezimunka" preferalasa meg igy is sikereket hoz.

  nem hiszem,hogy a jogaszok az eltes prof debreceni eloadasnak szegeden lejatszott vidojaval olyan magas szintu kepzesben reszesulnenek...”
 • 11. polgár 2009. szeptember 21. 22:45
  „De ez mind részletkérdés, a probléma mint mondtam az, hogy a hallgatókkal szembeni szigor visszafelé már koránt sincs jelen, sőt...”
 • 10. polgár 2009. szeptember 21. 22:36
  „redboat!

  A több ezer forintos különeljárási díj igenis összejöhet, ugyanis bár alapból nem innen indul egy-egy pénzbüntetés, az összeg azonban naponta emelkedhet (ha jól emlékszem az index késedelmes ladásáért maximum 5 ezer Ft-ot is elkérhettek, de ez csak 1 példa). Ezeket a pénzeket a Tanulmányi Osztály (tehát az egyetem) szedi be, nem pedig a HÖK, ettől függetlenül lehetséges, hogy hozzájuk kerül később valahogy, de ezt kétlem...
  A passzív státuszt valóban kérheti a hallgató, azonban büntetésként is kiróhatják rá.”
 • 9. allegro 2009. szeptember 21. 22:19
  „A biflázás nem hatékony, csak a megértés - valóban, ezt magam is megfogalmaztam már. És így ad élményt - valóban.
  Volt hallgatótársam, aki mindig mindent magolt, jeleseket is kapott rendre mindenből, ám valójában nagyon önállótlan, saját elképzelések nélkül, és ez pályáján is meglátszik. Ráadásul saját bevallása szerint utált tanulni és alig várta az egyetem végét. Tehát a biflázás nem nagy élmény.
  Én a néhány matek definíción kívül soha semmit nem magoltam, mégis meglehetősen jól teljesítettem, munka mellett ráadásul, és ez nekem akkora élmény, amely maga képes motiválni. No azért ehhez kellenek a kimagasló szellemiségű tanárok is, akiket követni lehet. Ha hagyják...”
 • 8. redboat 2009. szeptember 21. 22:17
  „polgár

  Több ezer forintos különeljárási díjak? Az SZTE-n?? http://www.u-szeged.hu/egyetemrol/szabalyzatok/hallgatoi-juttatasi?objectParentFolderId=3489 2. sz. melléklet... nem beszélve arról, hogy az ebből származó bevétel a HÖK-é és nem az egyetemé.
  A passzív státuszba helyezést meg végképp nem értem. A TVSZ szerint ez a hallgató kérésére történhet csak.”
 • 7. polgár 2009. szeptember 21. 16:22
  „IVY... ez sajnos igaz.
  Bár azon talán lehet vitatkozni, hogy többség-e vagy nem.”
 • 6. IVY 2009. szeptember 21. 15:32
  „5. polgár
  Tisztelet a kivételeknek.
  A többség azért még mindig csak a JATE szívós bulikig lát.”
 • 5. polgár 2009. szeptember 21. 15:28
  „Kedves IVY!

  Megnyugtatlak, a hallgatók jó része - magam is - végez "értelmes" kétkezi munkát az egyetem mellett, köszönjük az építő jellegű hozzászólást.”
 • 4. IVY 2009. szeptember 21. 13:24
  „Miféle határidők?!!
  Mi lesz, ha dolgozni kezdenek és tényleg, "élesben" kell tartani magukat pl. egy pályázat leadási határidejéhez....?! Ugyan már! Én nem sajnálom őket. Nem nyafogni kell, hanem pl. el lehetett volna menni, értelmes, kétkezi szakmát tanulni.”
 • 3. polgár 2009. szeptember 21. 11:48
  „achilleus!

  A probléma itt nem a határidőkkel van, hanem azok teljesen egyoldalú kezelésével. Ha egy hallgató akár 1 napot is késik bárminek a leadásával, akkor a több ezer forintos különeljárási díjak/passzív státuszba helyezés közül számíthat rá, hogy valamelyiket kirónak rá büntetésként.
  Ellenben az egyetem által a hallgatók irányába elvégzett feladatoknál nem ritka a 2 hónapos (!) késés sem, az eredetileg bejelentett határidőkhöz képest. Ebben az esetben természetesen a hallgató legyen türelmes, meg ne merjen szólalni, mert "miazmár hogy neki áll följebb" stílusban küldik el a tanulmányi osztályról.
  Én részemről lexarom, hogy mennyi határ idő van, de ha betartom, akkor velem szemben is tessék a vállalt dolgokat betartani, mert nem kevés problémám volt már ebből. Korrektség, egyenlő mérce. Ennyi.”
 • 2. achilleus 2009. szeptember 21. 10:33
  „1. hozzászólás Celtis 2009.09.21. 09:14
  "különböző leadási határidők, beadandó nyilatkozatok, kérvények elmulasztása"

  Aha, tényleg elképesztő ez a bürokrácia. Szegény hallgatók! Ahelyett, hogy az ágyba kapnák, reggel 11-kor a kávét, még zaklatják is őket holmi határidőkkel. Ez tényleg szörnyű. Nem csoda, ha elhatalmasodik a rettegés.”
 • 1. Celtis 2009. szeptember 21. 09:14
  „Az egyetemi bürokrácia leépítésével, racionalizálásával és emberarcúbbá tételével még vonzóbbá tehetnék az SZTE-t. Sok ismerősöm jár az ország sok egyetemére, de ilyennel csak itt találkoztam, hogy a hallgatók rettegve beszélnek a tanulmányi osztályról, vagy hogy sokan nem a tanulmányi eredményei, hanem a különböző leadási határidők, beadandó nyilatkozatok, kérvények elmulasztása miatt nem szereztek végül diplomát.
  (Tudom, hogy a "való életben" is így működik ez Magyarországon. Elég baj.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csehszlovák gépek még tartják a frontot

A külföldi filmek szinte már csak digitális formátumban érkeznek, a hazai alkotások azonban még mindig a 35-ös szalagos gépeken futnak. Tovább olvasom