Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Szabó Gábor fizikust választották az SZTE élére

Szeged - Szabó Gábor fizikus akadémikus a Szegedi Tudományegyetem új rektora. A szenátus hétfőn 32 igen szavazattal, közel kétharmados többséggel választott új vezetőt vidék-Magyarország legnépszerűbb felsőoktatási intézménye élére. A döntésről az érintettek és négy kar vezetőjének véleményét kértük.
Szabó Gábor fizikus akadémikus váltja a Szegedi Tudományegyetem rektori székében a 7 év után távozó Szabó Gábor mérnök professzort. Hétfői ülésén az intézmény 49 fős szenátusa 32 igen vokssal, vagyis egy híján kétharmados többséggel szavazott bizalmat az új rektornak. A másik jelöltet, Szabó Gábor mérnököt a testület 17 tagja támogatta. A rektorválasztó szenátusi ülés részleteit Palkó András rektorhelyettes sajtótájékoztatón ismertette. A jelenlegi rektor megbízatásától június 30-án búcsúzik; az új 2014. június 30-áig állhat az SZTE élén.

Elismeréssel fordult Szabó Gábor Szabó Gáborhoz. – A Szegedi Tudományegyetemhez méltó verseny végére értünk – gratulált a megválasztott rektornak az intézményt jelenleg irányító vezető. – Megköszönöm a rektor úrnak, hogy hét évig vezette az egyetemet. Nagyra tartom az elért eredményeket – fogalmazott az SZTE új rektora, aki reméli: az eddigi sikeres periódus után hasonlóképpen sikeres pályán haladhat tovább az egyetem.

– Irányváltás nem, csak rektorváltás történt – mondta Szabó Gábor akadémikus, amikor kifejtette: az egyetemi stratégiát tiszteletben tartva első számú feladatának tekinti, hogy az SZTE költségvetését, gazdasági ügyeit tisztán lássa, amit segítene az intézmény általa tervezett belső átvilágítása.

Rektorváltás: a szegedi egyetem szenátusának közel kétharmada az új jelöltet támogatta. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– A mostani méltóságteljes, korrekt stílusú rektorválasztással a szenátus is visszanyerte az első, sikertelen fordulóban csorbát szenvedett tekintélyét. Az eddigi rektor teljesítménye elismerésre méltó, emelt fővel távozhat. Az egyetem új vezetésétől az eddigi fejlődés töretlen folytatását várom – kommentálta a döntést a második rektori pályázat szövegezéséhez javaslataival hozzájáruló Galambos Gábor, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja.

Dísztávirat

Botka László, Szeged polgármestere hétfőn dísztáviratban köszöntette a Szegedi Tudományegyetem új rektorát, hangsúlyozva: Szabó Gábor akadémikus eddigi tudományos teljesítménye és vezetői tapasztalata garancia arra, hogy Szeged fejlődésének motorja, az egyetem és a város továbbra is példamutató összefogással munkálkodhat a térség érdekében.

– Kiemelkedő munkát végzett az elmúlt hét évben rektorként a mérnök Szabó Gábor, ugyanakkor meggyőződésem, hogy az akadémikus Szabó Gábor eddigi karrierjét jellemző frissességet, lendületet és tapasztalatot új rektorként jól hasznosíthatja az SZTE érdekében – fogalmazott Csernus Sándor, a legnépesebb kar, a BTK dékánja.

Hernádi Klára, az új rektort adó kar, a TTIK dékánja kiemelte: büszke a szenátus 49 érvényes szavazatára; az új rektor szerinte az integrációt teljességre viszi. Vécsei László akadémikus, a legnagyobb költségvetésű Általános Orvostudományi Kar új dékánja úgy véli: a tudomány, a kutatómunka iránt elkötelezett tudós került az egyetem élére, aki várhatóan mindent megtesz a klinikai központ és az egyetem egészének gazdálkodását nehezítő finanszírozási problémák rendezésére.

Névjegy

Szabó Gábor 1954-ben született, fizikusdiplomáját a szegedi József Attila Tudományegyetemen szerezte. Kutatóként a lézer a fő érdeklődési területe, 1251 hivatkozási számmal dicsekedhet, nevéhez tíz magyar, öt egyesült államokbeli és három német szabadalom kötődik, az MTA rendes tagja. A szegedi egyetem kutatójaként és oktatójaként 8–10 évente újabb és újabb területen próbálta ki magát: németországi és amerikai egyetemek vendégprofesszora; a szegedi egyetemen intézetigazgató, kutatás-fejlesztési helyettes államtitkár, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke.

Olvasóink írták

95 hozzászólás
 • 95. allegro 2010. június 28. 06:34
  „94. Larsson
  Azért látom maradandó amit megtanultál! Még szerencse, hogy ebben az esetben még igazad is van! :D”
 • 94. Larsson 2010. június 26. 12:48
  „88! Nem nyert, már végeztem és utólagos kritika amit írtam... ;)”
 • 93. Csirén 2010. június 24. 10:13
  „90. Igazad van.
  Lehetett szeretni, vagy nem szereni, de mindenki elismerését kivívta teljesítményével.
  ( még a kezdetben fanyalgókét is....)

  87./ shalomka!

  A betegellátást hova tennéd?
  Ha van jó megoldásod az újszerű integrációra, a következő rektori pályázat 4 év múlva lesz! Addig gyúrj!”
 • 92. E! 2010. június 24. 09:28
  „90. allegro 2010.06.23. 18:33

  +1 (elegáns komment)”
 • 91. allegro 2010. június 23. 20:31
  „Mindkét Szabó Gábor előtt új kihívások, vagy talán nem is annyira újak lesznek, hiszen önmaguktól, meglévő tudásbázisuktól stb. nem szakadhatnak nagyon távol, csak másképpen kell strukturálni a célok elérésének módszereit és eszközeit s megvalósításukhoz az új társakat megtalálni.
  Kívánom, hogy találják fel mindketten minél előbb magukat régi-új szerepeikben.
  És további sok sikert mindkettőjüknek!”
 • 90. allegro 2010. június 23. 18:33
  „Király csak egy van! És nem lesz másik. Az igazi "király" szerepére meg kell érni, fel kell nőni, kívül-belül királlyá kell válni.
  A taláros díszbe öltözött elöljárókra csak rá kell nézni. Nem attól válik valaki királlyá, hogy magára ölti a jelmezt vagy odateszik, hogy mostantól te leszel a király.
  Szép-szép és ünnepi, de legtöbbjükön semmit nem jelent, a jelenlegi Szabó Gábor rektor királyi tulajdonságait pedig még inkább kiemeli. Erre a szintre csak eljutni lehet. Kemény munkával, erőfeszítésekkel, áldozattal, alázattal. Sok emberben megvan ez! - mondod te, én meg azt, hogy mégis nem, az nem elég, annál sokkal több kell!
  Az igazi nagyság akkor is király marad, ha már nem ő az első ember. Vitathatatlanul. És minden ellenkező híresztelés ellenére. Aki hajlandó kinyitni a szemét, látni fogja mi a különbség a képzelt és a valódi királyok között. A díszlet és a valóság között. Persze sokan keverik a fogalmakat. Előbb bizonyos mértékig nekünk is azzá kell válni saját magunk szemében, hogy észre tudjuk venni a másik hol tart emberileg.
  Lehet az egyik a jó öreg király, de a valódi nemes lelkű, harcokban edzett, erős kézzel vezetni képes, ugyanakkor nagyon is elfogadó és emberi tulajdonságokkal rendelkező ember örökre a király marad.

  Elég ránézni a képen a művészi értékkel bíró képekre fent. Amelyik emberrel ezek jobban összhangban vannak, mert belül király, hát az a valódi király. Ez nem a szép ember - nem szép ember kategória. Pedig mindkettő raconális, gyakorlati nagyon okos ember. Még spiritusz is van mindkettőjükben. A transzcendencia azonban már csak egyikükben van jelen.

  amely jelenti az embernek azt a vágyát, törekvését is, amellyel önmagát és a teremtett világot folyton meghaladva a végső valóság megragadására, megközelítésére törekszik. Ágoston mondása szerint: ,,Magadnak teremtettél (magadra méreteztél) minket, Urunk, és nyugtalan a szívünk, míg meg nem nyugszik benned.,, Az ember lábujjhegyre áll, Pascal gyönyörű mondása szerint: ,,l,,homme passe infiniment l,,homme,, - ,,az ember végtelenül meghaladja az embert,,. Ez a racionalitás meghaladását is jelenti, ugyanakkor mégsem az értelemnek vagy az intellektusnak megtagadását.

  Ez pedig az a motor, amely mozgásba hozta a SZTE-t világszinten.”
 • 89. E! 2010. június 23. 17:50
  „Ja, és a Szabó Optikus Gábor a király!!!!!!!”
 • 88. E! 2010. június 23. 17:48
  „57. hozzászólás Larsson 2010.06.22. 07:46
  Mi van Larsson? Csak nem kinyomtak Vállalati pénzügyek 1-ből Kermark Bsc-n? Csak a PÉNZÜGYES az igazi közgazdász :P”
 • 87. shalomka 2010. június 23. 09:56
  „Az új rektornak nem tudom lesz-e elég bátorsága, de mint tudományos potenciál, mind gazdasági megfontolásokból azzal kellene kezdenie hogy a mostani túlságosan széttagolt kari szerkezetet integrálja, vagyis lenne egy TTermészettudományi-Mérnöki Kar (ebben lenne a mostani TTIK, a néhány hallgatót tanító Mérnökkar és a szintén veszteséges Mezőgazdakar és a Juhász Gyula néhány tanszéke), BTK (ebbe lehetne a zeneművészeti kart is belepasszírozni és a Juhászgyula egyes tanszékeit), egy Gazdaság és Jogtudományi Kar (GTK és Jogikar) valamit egy Egészsétudományi Kar (ÁOK vezetésével, fogorvosokkal, gyógszerészekkel és ETSZK-val). A mostani túlzott széttagoltság csal lassítja a döntéshozást és teljesen gazdaságtalan. Ez természetesen leépítésekkel is járna, de a megmaradó dolgozóknak lehetne teljesítményrányosan magasabb fizetést adni, kevesebb , de kevésbé szétaprózott kutatási projektek lehetnének, ezáltal fajlagosan több pénz jutna egy témára, és a lényeg hogy akár egy nagyságrenddel kevesebb vezető is lehetne (feltve hogy tartanák magukat az egy tanszék kb 40 dolgozó rendszerhez, mert jelenleg a vezetők és helyetteseik az oktató létszám kb 20-25%-át is kiteszik)”
 • 86. allegro 2010. június 23. 07:57
  „Lehet, hogy az egyik Szabó Gábor ezt megérdemelte, de az eddigi rektor Szabó Gábor nem ezt érdemelte.

  Amikor ő rektor lett 2003-ban, akkor 7 jelölt volt, komoly, tisztességes verseny.Míg a nagy kérdés az volt, hogy "tudásgyár vagy papírgyár, az ő programja már akkor is ennél jóval előrébb mutató volt.
  Most a másik csak úgy lazán "nézzük mit lehet ezzel kezdeni, semmi újat nem vetett fel, amit meg még nem ismer majd átvilágítjuk és akkor többet tudunk" ennyivel nyert. És a magyar mentalitással, hogy semmi sem elég jó, váltsunk le mindenkit. Mint a csorda. Mintha most jöttünk volna az Uráltól. Igaz röpke ezer éve. A fejekben szomorú ha nincs koherens tudás.

  Innovatív kutatótémák támogatására 1,8 mrd Ft-ot nyert el az egyetem. a SZTE nemzetközi együttműködése igen széleskörű, a finn Oulu-tól Dél-Afrikáig. Szerbiával bilaterális kutatási pályázatokon 1 mrd Ft pályázati összegre nyújtott be pályázatot, ahol működik az együttműködés ott van fejlődés. Sokak részéről ez egyoldalú, csak kapni akarnak, de még azzal sem tudnak ezek szerint élni megfelelően.
  Szerintem az átvilágítást az agyakban kellene kezdeni. Ki-ki saját háza táján.”
 • 85. cselac 2010. június 23. 06:11
  „Te szilléri, biztos kettő volt az? A pártállásról kérdeztelek, az mióta magyarázható bármiféle másodfokú egyenlettel?

  Az általad említett személyek amúgy nem a közszférában dolgoznak, ez mellékes tény.

  El tudtam magyarázni, hogy nagyon félrecsúszott a válaszod?”
 • 84. elbadrocer 2010. június 23. 03:04
  „"Az egyetem új vezetésétől az eddigi fejlődés töretlen folytatását várom.."

  Lejjebb is lehet jutni, mint a beka segge? A szegedi egyetem mar nem szerepel a vilag legjobb 500 egyeteme kozott!!!

  http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2009/results/500plus”
 • 83. szilléri 2010. június 22. 23:48
  „80 kettő 23,37-ig bezárólag!
  Rubik Ernő jövedelmét irigyelni, Béres úr és hasonló teljesítményt nyújtó honfitársaink jövedelmét irigyelni szerintem badarság!

  De, tegyük fel a következő személyek teljesítményének ár/érték arányát Gyurcsány, Demszky, Heller, Hiller, Kovács, Lendvai ..................... sajnos hosszú a sor hát ? lelketek rajta
  a mérleg negatív.
  Cselac : Neked nehezen tudnám elmagyarázni !
  Adok egy lehetőséget a= 4 b=6 c= 24 és ez egy másodfokú egyenlet mennyi az X

  Amúgy marha egyszerű !”
 • 82. cselac 2010. június 22. 20:24
  „Arról a pártállástól független gyöngyösi rektorról beszélsz, akit Magda Sándornak hívnak, és MSzP-s országgyűlési képviselő is volt egyszerre, igaz? :)”
 • 81. saturnus 2010. június 22. 19:51
  „A gyöngyösi rektor keresi a legtöbbet 6 milliót.Ezt tavaly közölték máregy éve annak.És ő azt mondta senkinek semmi köze ehhez.”
 • 80. cselac 2010. június 22. 19:29
  „Te, szilléri, ezt a pártállástól független dolgot hány sör és virsli után ötlötted ki?”
 • 79. szilléri 2010. június 22. 19:03
  „Én Wittmannra szavaztam volna, de nyilván nem az én köröm.
  Sajnos volt kezelő orvosom. Tisztességes, korrekt úriember. Van érzéke ahhoz, hogy nagyon jó beosztottakkal vegye körül magát. Az ápolónőktől a gyakorló orvos kollégáival bezárólag = ,,csapatjátékos". Ez azt jelenti, hogy jó vezető.

  Gratulálok Szabó II. Gábor úrnak!
  Remélem szintén csapatjátékos.
  Szabó I. Gábor úrnak pedig meg kell köszönni eddigi munkáját, mivel az előző politikai ,,konstellációban" igen tisztességesen játszott.
  Ami a kapott jövedelmét illeti ( amivel ,,basztatják" ) : hát egy menő ,,celeb" jövedelmével egyenértékű. Igen sokat tett az SZTE működéséért. Normális országban a hasonló, pártállástól független" teljesítményeket anyagilag is kel honorálni.
  Normális !”
 • 78. Csirén 2010. június 22. 14:21
  „77. Lehet, hogy az Egyetemhez tartozók ezt nem annyira díjaznák......”
 • 77. kakoszeged 2010. június 22. 12:29
  „...REKTOR AKAROK LENNI!!!....”
 • 76. gróf 2010. június 22. 12:10
  „Döbbenet!
  Ezt nem gondoltam volna...a Mi rektorunk keres a legjobban az összes közül.

  http://index.hu/belfold/2010/06/22/brutto_3_5_milliot_kap_a_legjobban_kereso_rektor/”
95 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táncosok a Szőke Tiszán

Idén tizedik alkalommal rendezték meg Szegeden a Szőke Tisza Táncversenyt, amelyre több mint 100 pár… Tovább olvasom