Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Szabó Gábor maradhat a rektor

Öt személy neve merült föl a Szegedi Tudományegyetemen, mikor arról beszéltek, a rektori posztra kiírt pályázatra ki jelentkezhetne. Értesüléseink szerint azonban a január 31-i határidőig csak Szabó Gábor, az SZTE jelenlegi első embere nyújtotta be pályázatát. Az egyetemi tanács február 27-én dönt arról, hogy a következő ciklusban ki áll az intézmény élén.
Szabó Gábor
A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) jelenlegi rektorának, Szabó Gábornak 2006. június 30-án jár le hároméves mandátuma. Az Oktatási Minisztérium (OM) hat felsőoktatási intézmény, közte az SZTE rektori megbízatására is pályázatot írt ki. A szegedi egyetem rektorának minden olyan professzor jelentkezhet, aki az intézmény tizenegy kara egyikén dolgozik. A szükséges dokumentumokat január 31-éig kellett a minisztérium címére postára adni.

Szabó Gábor, az SZTE jelenlegi rektora tegnap délelőtt személyesen adta át pályázatát az OM illetékesének. Érdeklődésünkre azt mondta, szeretné folytatni intézményvezetői munkáját, úgy érzi, az eddigi úton tovább haladva teljesíthetné ki elképzeléseit.

Beszédtéma egyetemi berkekben, ki mindenki aspirálhatna a rektori székre. Értesüléseink szerint elsőként a jelenlegi rektor neve merült föl, de elindult a találgatás is. Részben a három évvel ezelőtt pályázók közül merült föl egy-egy név, illetve az orvosegyetemiek keresgéltek újabb lehetséges jelöltet.

Jelöltözön

A rektorválasztást nagy érdeklődés kíséri a Szeged legnagyobb munkáltatójaként is ismert intézményen belül. Így például 1999-ben négyen pályáztak a rektori posztra. Ugyanakkor 2003-ban – akkori információink szerint – tizenketten tervezték, végül heten jelentkeztek az SZTE vezetésére. A korábbi jelöltözönt az egyetemi szokásrenddel magyarázza Falkay György. A gyógyszerésztudományi kar dékánja, a gyógyszerhatástani és biofarmáciai intézet tanszékvezető egyetemi tanára tapasztalata szerint akkor nagy az aspiránsok száma, ha egy rektor lemond vezetői megbízatásáról, illetve elégedetlenek tevékenységével. Ám ha sikeres a rektor, és munkáját a második ciklusban is folytatni szeretné, e törekvését környezete tiszteletben tartja.

 
Pályázik-e ismét a rektorságra? – kérdeztük az előző „versenyben" a második legtöbb voksot elnyert jelöltet, Benedek Györgyöt, az élettani intézet tanszékvezető egyetemi tanárát, az általános orvostudományi kar azóta megválasztott dékánját. „Eszem ágában sincs!" – hangzott a válasz. A professzor véleménye szerint az SZTE jelenlegi rektora bírja az egyetemi tanácstagok többségének támogatását, s a második ciklusra is elnyeri a megbízatást. Dux László, az orvostudományi kar biokémiai intézete vezetőjének neve is fölmerült lehetséges pályázóként, de a professzor kijelentette: most nem nyújtott be rektorjelölti pályázatot, mert mára a karok önálló életet élnek, szűkültek az intézmény egyetemi szintű működtetésének lehetőségei.

A korábbi jelöltek közül állítólag Galambos Gábor, a tanárképző főiskolai kar főigazgatója, illetve új személyként Mikó Tivadar, a patológiai intézetet vezető professzor neve is elhangzott az esélyeket latolgatók körében. Megtudtuk: a rektorságra nem pályázik sem az éppen külföldön tartózkodó főigazgató, sem az egészségipari nagyprojekt koordinálásával is megbízott professzor.

Tehát – hivatalosan meg nem erősített információnk szerint – egyedül a jelenlegi rektor, Szabó Gábor nyújtotta be határidőre pályázatát az SZTE vezetői megbízatására. Az SZTE egyetemi tanácsa február 27-én dönt a rektor személyéről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módszertani központ a művészmoziban

Az országban elsőként a szegedi művészmoziban hoznak létre módszertani központot a mozgókép és… Tovább olvasom