Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Szabó Gábor: ne legyenek tanársegédek

Szabó Gábor: ne legyenek tanársegédek
Szeged - Három órás fórumot tartottak pénteken az egyetem bölcsészttudományi karán Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár részvételével. A politikus ígéretet tett az anyagi egyenlőtlenségek csökkentésére, Szabó Gábor rektor pedig konkrét javaslattal állt elő a felsőoktatási ranglétra átalakításával kapcsolatosan.
Javaslatot tett a rektor

Szabó Gábor a sajtótájékoztatón bejelentette: javaslatot tett az államtitkárnak, hogy szüntessék meg a tanársegédi státust. A PhD fokozatot a doktori programban lehessen megszerezni, az adjunktusok pedig kapjanak jelentősebb béremelést. Ezzel megszüntethető lenne a jelenlegi bérfeszültség a pályakezdők és oktatóik között.
Felsőoktatási fórumot tartottak pénteken a Szegedi Tudományegyetemen Palkovics László részvételével. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára a SZTE bölcsészettudományi kar dékánjának meghívására érkezett, hogy szakmai rendezvényen tehessék fel az érintettek a felsőoktatást érintő kérdéseiket. Mint arról korábban beszámoltunk, a Szegedi Tudományegyetem képviselői nemrégiben levélben keresték meg a minisztérium vezetését. Ebben többek között béremelést és az életpályamodell bevezetését kérték.

A fórum, mely 3 órán át tartott, nem volt sajtónyilvános, ám utána sajtótájékoztatón számoltak be az ott elhangzottakról. Palkovics László elöljáróban kiemelte: 2010 és 2014 között a felsőoktatásban dolgozók jövedelme 20 százalékkal nőtt. Igaz, azt is elismerte, hogy nem egyenlő arányban. Az egy főre eső jövedelem pedig jelenleg átlagosan 345 ezer forint ebben a szektorban. A következő két évben megvalósuló 27 százalékos béremelés látható mértékű javulást hoz majd a felsőoktatásban dolgozók anyagi helyzetében. Gécseg Zsuzsanna, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének titkára ehhez annyit tett hozzá: ez a béremelés 8 milliárd forintba kerül az állami költségvetésnek, ami elenyésző összeg, így lenne lehetőség ennél nagyobb mértékű fizetésemelésekre is.
 
Gécseg Zsuzsanna, az FDSZ SZTE intézményi szervezetének a titkára, Szajbély Mihály dékán (SZTE BTK), Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, Szabó Gábor, az SZTE rektora, illetve Kiss At
Gécseg Zsuzsanna, az FDSZ SZTE titkára, Szajbély Mihály dékán (SZTE BTK), Palkovics László államtitkár, Szabó Gábor, az SZTE rektora, illetve Kiss Attila (OHA). Fotók: Bobkó Anna

A szegedi egyetemi dolgozók egyik kiemelt problémája az volt, hogy a pályakezdők többet keresnek, mint oktatóik, illetve a nem oktatói státuszban lévő munkatársak anyagilag hátrányos helyzetben vannak. Szabó Gábor rektor úgy fogalmazott: nem vezet sehova, ha különböző munkaköröket összehasonlítunk, hiszen mindenkinek más feltételeknek kell megfelelnie. - A rendszerben viszont valóban sok az igazságtalanság - tette hozzá.

Kiemelte például, hogy a nem oktatói státusban dolgozók 150 ezer forintos bérminimumának megvalósítását meg tudják oldani az egyetemen belül, és dolgoznak a kutatási finanszírozás átalakításán is.

Szajbély Mihály, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenleginél differenciáltabb felsőoktatási finanszírozásra lenne szükség. Olyanra, mely tekintetbe venné a különböző területek eltérő helyzetét. A bölcsészettudományi karnak például kevés pályázati bevételre van lehetősége, pedig a finanszírozás csupán a bérek 90 százalékának kifizetésére elegendő. Az államtitkár ezzel kapcsolatosan elmondta: jövőre különböző területekre írnak majd ki pályázatokat. Azt azonban kiemelte: 2020 után már nem állnak majd rendelkezésre pályázati források, ezért olyan struktúra kialakítására van szükség, mely ez után az időszak után is megtermeli a szükséges pénzforrásokat.

A fórumról legkritikusabban Kiss Attila, az Oktatási Hálózat képviselője mondott véleményt. Azt mondta: a párbeszéd számos ponton nem jött létre, a legfontosabb üzenet pedig nem vált nyilvánvalóvá. - Nagy baj van, a rendszer össze fog omlani átfogó állami szerepvállalás nélkül. Ezt azonban nem látjuk, érzésünk szerint nem a felsőoktatásba kíván beruházni az állam. A béremeléssel csak nőttek a feszültségek, ettől nem lesznek kiszámíthatóak az itt dolgozók körülményei.

Szabó Gábor rektor kijelentette: most van az a pillanat, amikor el kel indulni, ha ugyanis 1-2 éven belül nem tudnak jövőképet mutatni a fiataloknak, nem lesz, ami itt tartsa őket. - Az új stratégiától azt is elvárom, hogy a minőség kerüljön előtérbe, ne legyenek előnyben az olcsó, rosszabb minőségű képzések. Emellett a kutatócsoportok, akik külföldieket is vonzanak, kapják meg a megfelelő finanszírozást a továbbfejlődésükhöz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerészkedéssel vádolják, és feljelentik L. Gábort

Nyerészkedéssel vádolják, és feljelentik L. Gábort
"Fizesse meg azoknak a családoknak a kárát, akik kétszer fizették meg az anno tehermentesen eladott… Tovább olvasom