Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Szabó Gábor: Nem is járt Jázminnál a szociális munkás

Szeged - A belső vizsgálat szerint nem járt a gyermekklinikán, és nem találkozott Jázminnal az a szociális koordinátor, akiről az ötéves kislány szülei feltételezik: belső adatokat jogosulatlanul felhasználva kezdeményezte, hogy emeljék ki a gyereket a családból. Azt is megállapították, hogy az informatikai rendszerben nem történt illetéktelen lekérdezés.
Lezárult a Szegedi Tudományegyetem belső vizsgálata Kiss Jázmin ügyében. Mint azt megírtuk, az ötéves kislány édesanyja és nevelőapja a Nemzeti Adatvédelmi Hatósághoz és Szócska Miklós államtitkárhoz fordult panaszával.

A kislány azt mesélte nekik, miután egy kezelés után elhagyta a gyermekklinikát, hogy „Egy piros hajú, szemüveges néni azt mondta, elveszünk anyukádtól és apukádtól, és egy jobb helyre fogsz kerülni". A szülők egy szociális munkásról feltételezik, hogy járt Jázminnál. A nő a gyermekjóléti szolgálatnál dolgozik, de bejár a gyermekklinikára is. A szülők szerint belső adatokat használt fel jogosulatlanul, amelyek alapján jelezte a hatóságnak, hogy Jázmin veszélyeztetett.

Az üggyel kapcsolatosan megkerestük a Szegedi Tudományegyetem rektorát. Szabó Gábor az ügy kivizsgálása után az alábbi eredményekről számolt be: „A Virág István által benyújtott panasz március 25-i keltezésű levélben érkezett. Kivizsgálását március 28-án elrendeltem, annak ellenére, hogy nincs információnk arról, hogy nevezett a gyermek törvényes képviselője lenne.

Panaszosok vélelmezik, hogy a gyermekük álmában megjelenő »piros hajú, magas, szemüveges, vékony néni«, aki azt mondta, hogy a kislányt örökre elveszik szüleitől, NN, aki a Klinikán szociális koordinátor, valamint a Kistérségi Gyermekjóléti Központ munkatársa. NN a vizsgálat során írásban nyilatkozott arról, hogy a kérdéses napokon nem járt a Klinikán, és nem találkozott a kislánnyal.

Ez egybevág a klinikán dolgozó kollégáktól származó információkkal, miszerint ők nem is kértek személyes találkozót, ennek megfelelően azon a héten, amikor a kislány a Gyermekklinika B részlegén feküdt, ott NN nem járt. Panaszosok a jogosulatlan adatkezelés gyanúját is felvetik. Ezzel kapcsolatban megállapítást nyert az is, hogy NN szociális koordinátorként tevékenykedik, így a Klinikán értelemszerűen az egészségügyi informatikai rendszerhez hozzáférése nincs.

Azt is megállapítottuk továbbá, hogy a jelzett időszakban az informatikai rendszerbe a gyermek adataival kapcsolatban csak a kezelést végző orvosok léptek be, tehát illetéktelen lekérdezésnek sincs nyoma. Mindebből az is következik, hogy amennyiben a gyermekkel kapcsolatban jogosulatlan adatkezelés történt, az nem hozható kapcsolatba intézményünkkel.

A Klinika mint egészségügyi ellátó intézmény az 1997. XXXI. tv. alapján »köteles jelzéssel élni a gyermek veszélyeztetettsége esetén a gyermekjóléti szolgálatnál«. A szociális koordinátor feladata éppen az, hogy szakmai segítséget nyújtson abban, hogy ezen kötelességének az intézmény a legmagasabb szakmai színvonalon meg tudjon felelni. Ennek megfelelően az, hogy az ilyen feladatkörben foglalkoztatott kolléga egyben a gyermekjóléti intézmény munkatársa, sem munkajogi, sem más tekintetben nem jelent összeférhetetlenséget."

(A szövegben NN-ként jelzett szociális koordinátor monogramja valójában nem ez, azonban Szabó Gábor így használta. Személyiségi jogokra való tekintettel ezen nem módosítottunk.)

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

140 hengernyi virág Ferencszálláson

A jó idő beköszöntét jelzi: Ferencszálláson a napokban virághengereket helyeztek ki. Tovább olvasom