Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Szabó Gábor rektor: A mesterképzés a kutatóegyetem missziója

Listavezető a Szegedi Tudományegyetem a mesterképzésben a nem fővárosi intézmények között, az összes jelentkező száma alapján a második. Sajtótájékoztatón értékelték a felsőoktatási felvételit ponthatárok szegedi jellemzőit.
– Nincs lényeges változás az előző években tapasztalt trendhez képest: továbbra is a hazai felsőoktatás élbolyába tartozik a Szegedi Tudományegyetem – jelentette ki Szabó Gábor rektor, a felvételi ponthatárokat értékelő sajtótájékoztatóján. A jelentkezők száma alapján a szegedi a második legnépszerűbb nem fővárosi egyetem. Csekély mértékben, 5 százaléknál is kevesebbel csökkent a jelentkezők száma, miközben az alapszakra felvehető országos keretet 4,5 százalékkal mérsékelte a szaktárca.

Nőtt 15 százalékkal a teljes idejű képzésben résztvevők száma, miközben a levelezősöké csökkent – hívta föl a figyelmet egy kedvező irányú belső átrendeződésre a mesterképzésben. Ez azért örvendetes, mert a mesterképzés a kutatóegyetem missziója. Nem csökkent tovább a tanárképzésben részt vevők száma. Örvendetesnek nevezte, hogy a műszaki-természettudomnyi képzés iránt nőtt az érdeklődés.

– Ez az utolsó békeév a felvételik szempontjából, mert várhatóan nagyot változik a felsőoktatás – fogalmazott Szabó Gábor, az SZTE rektora. – A szakot nem a ponthatár, hanem az átlagpontszám jellemzi – magyarázta, mikor elmondta: a matematika szakra felvettek átlagpontszáma 331, de ide azért lehetett 200 ponttal is bejutni, mert a felvehetők számát növelték.

A legnépszerűbb szegedi szakok: a 431 csúcspontszámú nemzetközi tanulmányok, a 430 pontot követelő pszichológia, a 423-as fogorvos és a 417 bejutási küszöbbel jellemezhető orvos szak – sorolta Homoki-Nagy Mária. Az oktatási rektor-helyettes szerint az alapszakokra zömére 300-400 ponttal lehetett bejutni. A mesterszakokokra belső felvételivel lehetett bejutni, ott ezért más a pontok nagyságrendje. A két új szegedi mesterszakra – nemzetközi tanulmányok francia nyelven, politikatudomány – már most is lehetett jelentkezni, ellenben az új alapszakra, gépészmérnöknek a
Pótfelvételi: augusztus 9-ig

Azok a fiatalok, akik most nem kerültek be a felsőoktatásba, próbálkozhatnak a pótfelvételin, amelyre augusztus 9-ig jelentkezhetnek. A költségtérítéses képzésben megcélozható szakokat – a várhatóan 2600 helyet – a jövő hétfőn teszik közzé. Közte lesz a Szegeden most először meghirdetett gépészmérnök szak is.  

pótfelvételin lehet először „benevezni".

– A társadalomtudományok iránt változatlanul nagy az érdeklődés, például jogász szakra két-két és félszeres a túljelentkezés. Ezzel együtt nőtt az informatika és a műszaki képzés népszerűsége – nézett a számok mögé a rektorhelyettes. Szerinte át kell gondolni a kapacitásokat is, mert kiderült: a tanulmányaikat öt évnél hosszabb időszakra elnyújtó hallgatók száma csökkenti a felvehetőkét. Most összesen 18533 jelentkező közül 7841 fiatalt nyert fölvételt, közülük 5824 diák állami támogatással kezdheti meg egyetemi tanulmányait Szegeden.

Szegedi legek

Első a nem fővárosi intézmények közül a szegedi egyetem Természettudományi és Informatikai Kara, ha csak az államilag támogatott képzéseket nézzük: 1262 gólya kezd itt tanulmányokat. E képzőhely országosan a 4., míg vidéki intézmények közül a 2. a felvett alapszakos nappali munkarendű hallgatók száma – 1291 – alapján. Listavezető az SZTE a mesterképzésben a nem fővárosi intézmények között (országosan 6. 7.), mert a TTIK-n 325, a Bölcsészettudományi Karon 301 hallgató folytatja tanulmányait.

Karok és számok

A 7841 elsőéves hallgatóból államilag finanszírozott képzésre 5824-en, költségtérítéses képzésre 2017-en nyert felvételt. Nappali tagozaton 6034, levelezőn 1706 gólya tanul majd. Alapképzésen 4638, mesterképzésen 1473, osztatlan képzésen 834, felsőfokú szakképzésben pedig 896 elsőéves hallgatója lesz a szegedi egyetemnek. A legtöbb gólyát, 2004 főt a Természettudományi és Informatikai Kar üdvözölhet, őket követi a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar 1603 és a Bölcsészettudományi Kar 1397 elsőéves hallgatóval.

Olvasóink írták

 • 7. sevenof9 2011. július 23. 18:20
  „hat ha valaki a jelentkezok szamabol csinal hurraoptimizmust,az nem fizikaprofesszor tobbe...”
 • 6. allegro 2011. július 23. 14:47
  „:) Palimadárnak

  No és marketing mesterszak MLA 88 pont. Ki juthatott egyáltalán be? A felvételi vizsga duplázásával 90-et lehet szerezni, többletpontot pedig nemigen adnak, legfeljebb második nyelvvizsgáért. Szupermen és brillírozott mindenki, aki bekerülhetett?

  Egyébként gratulálok mindenkinek, akit felvettek, sok sikert kívánok!”
 • 5. palimadar 2011. július 23. 11:19
  „"Közgazdálkodás-közpolitika mester szakon MLA, volt 76 jelentkező, ebből 36 első helyen.
  Mi az, hogy nem indult a szak???!
  Elegendő jelentkező hiányában. Ez nem elég egy szak elindításához? "

  Biztos sokan nem feleltek meg az alkalmasságin, ahol a tisztességességet néztek. Sok naiv jelentkezik, aztán meg kiderül, hogy túl tisztességes, hát persze, hogy nem veszik fel.”
 • 4. gavallér 2011. július 23. 10:22
  „Gépészmérnöki kar?? Mióta?”
 • 3. allegro 2011. július 23. 08:11
  „Közgazdálkodás-közpolitika mester szakon MLA, volt 76 jelentkező, ebből 36 első helyen.
  Mi az, hogy nem indult a szak???!
  Elegendő jelentkező hiányában. Ez nem elég egy szak elindításához?

  Persze, tudom, országosan állítja a számítógép sorba a jelenkezőket, és a legmagasabb pontúakat teszi be az általa válaszott intézménybe. Ha betelt egy-egy helyen a keret, úgy megy tovább. Összvissz 3 helyen oktatják ezt a szakot! Az én pontom is tízzel több volt, mint a tavalyi. Idén pedig egy rendes létszám végzett itt, akkor most mi történt? Máshol jobban pontoznak? Vagy megegyezés, tavaly a Corvinuson nem indult, most itt. És aki elszánt rá, az úgyis jelentkezett a másik helyre is, a magas költségtérítést is vállalva?
  Nem gond, mert felvettek az első helyen, a BME-re, igen magas ponttal, hozzá szinte max. plusz ponttal, Szegeden pedig a többlet teljesítményeim egyetlen pluszt sem jelentettek. Több felsőfokú végzettség, konferencia előadás, szakmai tapasztalat 9 pontot ért, és ezt reálisnak is tartom. Itt is pozitív élményem volt a felvételikkel, de pl. tudományos érdeklődésem ki sem derülhetett..vizsga volt, aminek örülök, hogy kapásból is jól ment, de hiányérzetem volt, mert lényeges, értéket jelentő tényezők még csak látótérbe sem kerültek. Amelyek akár további felvételi pontokat jelenthetnek, és ha máshol ezeket megadták, nyilván, hogy elviszik a hallgatókat.
  Ez a szak volt eredetileg az első, de átsoroltam. Mégis sajnálom és ledöbbentett, hogy nem indul. Nappalin persze indul, de aki munkába állt egyszer annak kutya kötelessége továbbra is dolgozni és amellett választani a tanulást, ha ambíciói vannak rá.
  A nappalisokat emlegetik mindig, hogy ők az ideális hallgatók, megfeledkezve arról, hogy a levelezős meg netán komoly szellemi, akár úttörő munkát végez még a tanulás mellett, de legalább ülteti át azonnal a gyakorlatba a tanultakat, sőt elmélet-gyakorlat oda-vissza kölcsönösen jótékony hatással vannak egymásra, én úgy tapasztalom - sok éves referenciával.”
 • 2. Mignon 2011. július 22. 19:37
  „Majd jön sevenov9 es ö megmondja a tutit,
  Hogy a tudomanyos eletben a zsidok atvesttek a hatalmat, mint Amerikaban...”
 • 1. Queenmargareth 2011. július 22. 17:12
  „na, majd H.Rózsa ha kinyaralta magát tesz arról, hogy ez ne így legyen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizniszegyházakká válnak a vallási közösségek

Máté-Tóth András szegedi valláskutató szerint az új egyházügyi törvény nem képes kiszűrni a valódi… Tovább olvasom