Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Szabó Gábor rektor: Négy évből a tavalyi volt a legnehezebb

Szeged - Az universitas erőssége: sokszínűsége, amely megalapozza pályázati, tudományos és oktatói aktivitását – összegezte a 2007. évet Szabó Gábor professzor.
Az universitas erőssége: sokszínűsége, amely megalapozza pályázati, tudományos és oktatói aktivitását – összegezte a 2007. évet Szabó Gábor professzor. A Szegedi Tudományegyetem rektora az elmúlt négy esztendő közül a legutóbbit tartja a legnehezebbnek – a jogszabályok és a gazdaság változásai, az egészségügyi integráció miatt. Elégedett, mert bizonyítva látja, hogy az immár több mint 60 milliárd forint költségvetésű intézmény képes megújulni és alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

– Bár nem mind a tizenkét kar fejlődik egyszerre, de mindig előre mozdul valamelyik, így összességében folyamatosan fejlődik az egyetem. A nem lanyhuló kutatás-fejlesztési-innovációs aktivitás húzóerőt jelent az egész, immár 60 milliárd forint költségvetésű universitas számára – hangsúlyozta Szabó Gábor, amikor lapunk kérésére a mögénk kerülő 2007. évet értékelte. Rektorsága e negyedik esztendejét a legnehezebb időszaknak minősítette a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) vezetője.

Az egészségügyi integrációra utalva hangsúlyozta: többszöri nekifutásra, elsősorban az egyetem autonómiáját megőrizve, nemzetközi hírű szakmai tekintélyét és gazdasági stabilitását figyelembe véve – olyan szerződés született, mely mindkét fél számára megnyugtató. Hozzátette: e lépés szakmailag indokolt volt, amely megalapozhatja az egyetemen folyó orvosképzés és betegellátás hosszú távú fejlődését, amennyiben a pályázati és egyéb források valóban az egyetem rendelkezésére állnak. Belső szemléletváltással, az egyetem vezetésének folyamatos figyelmétől kísérve lendült működésbe az egyetem irányította szegedi egészségügyi ellátás.

Szabó Gábor rektor álma: a kari határok lebontása a tudományos és oktatói együttműködés kiteljesítésével. Fotó: Segesvári Csaba

A ranglisták élén

A világ legrangosabb egyetemeinek ötszázas ranglistáján negyedik esztendeje ott az SZTE, mely idén megelőzte a másik, itt szereplő magyarországi képzőhelyet, az ELTE-t. A Harvard Egyetem által vezetett listán az SZTE előrelépésének oka a természettudományi alapkutatások terén elért számottevő eredmény. A tudomány Tisza-parti fellegvárának rangját Szent-Györgyi Albert, illetve a hetven éve Nobel-díjjal is elismert itteni kutatásai alapozták meg.

– Szent-Györgyi Albert emlékét méltóképpen ápoljuk, tudományos teljesítményét tovább visszük – jelentette ki Szabó Gábor. Az SZTE 2007-es Szent-Györgyi Albert ünnepség-sorozata záró rendezvényén, a tudós emlékszobájának felavatásakor a rektor jelezte, most megerősítette, megérett a helyzet, hogy 2008-ban a szegedi egyetem döntéshozó testületei elgondolkozzanak a fölvetésen: az intézmény vegye föl Szent-Györgyi Albert nevét. – Olyan konszenzusos, az egyetemi szenátus által megerősített határozatot várok, mint 2007-ben, mikor kimondatott: 1581-től számítjuk az egyetem történetet, tudományosan megalapozott módon emlékezünk elődeinkről.

Az egyes karok teljesítményét a hasonló, többkarú intézményekhez viszonyítja a felsőoktatási intézményeket összehasonlító legújabb ranglista. Ennek alapján a legjobb magyarországi képzőhely az SZTE Általános Orvostudományi Kara, de az intézmény valamennyi klasszikus kara (TTIK, GYTK, BTK, ÁJTK) előkelő helyen szerepel – hívta föl a figyelmet a rektor. Külön érték, hogy lezárult a tananyag fejlesztés, melynek eredményeként – az országban egyedülálló módon – valamennyi tanár mester szakot akkreditálták a szegedi egyetemen.

Mérleg

Az SZTE éves költségvetése közel 60 milliárd forint, amin belül a klinikai központ 25 milliárdos OEP-bevétellel gazdálkodik. Az egészségügyi integráció egyik következményeként az egyetem vagyona is több milliárd forinttal nőtt. A következő év nagy feladata a korszerű ingatlangazdálkodás kialakítása, ami nemcsak ingatlan hasznosítást jelent, hanem olyan informatikai szolgáltatást is, amely naprakész adatokat szolgáltat az épületekről, az egyetem nyújtotta szolgáltatásokról.

 
A jó példa ragadós


– Sikeresnek értékelem a 2007. évi felvételit, mert például a hasonló képzőhelyek közül az országban a legtöbb nappali tagozatos hallgatót a szegedi Természettudományi és Informatikai Kar iskolázta be, s összességében kapacitásunkat feltöltöttük – összegzett a rektor. – Most azt üzenem a felvételizőknek, hogy első helyen válasszák a szegedi egyetemet, de ahhoz, hogy ide, e sokoldalú, megújult infrastruktúrájú egyetemre be is kerüljenek, nagyon jól kell teljesíteniük az érettségi megmérettetésen!

Az universitas életében fontos a vezetők példamutatása. Kiváló teljesítmény, hogy Dékány Imre rektor-helyettes és valamennyi, eddig levelező tagsággal rendelkező professzorunk az MTA rendes tagja lett, míg a gyógyszerész kar dékánját, Fülöp Ferencet az MTA levelező tagjává választották. A rektor és az igazgatók közül Dombi András sikeresen megvédte MTA-doktori értekezését, illetve az igazgatók közül ketten Phd-doktor minősítést szereztek. Mindez azt közvetíti a hallgatóknak: önkormányzati vezetőik is akkor sikeresek valójában, ha tanulmányi eredményeikkel is példát mutatnak társaiknak.

K+F

A Magyarországon megpályázható kutatás-fejlesztési (K+F) források 60 százalékát négy magyar egyetem jegyzi: a Budapesti Műszaki Egyetem, az ELTE, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem. Ennek köszönhetően mind itthon, mind a nemzetközi versenyben a jegyzett egyetemek között szerepel évek óta az SZTE.

 
Tudássétányon


– Jó érzéssel zárom ezt a 2007. évet, mert bizonyítva látom: a Szegedi Tudományegyetem képes megújulni és alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez – jelentette ki Szabó Gábor. Indoklásképpen pedig első helyen a pályázati teljesítményt említette. A 2007-ben zárult pályázati programok keretében az újszegedi biológiai épülettel, illetve a GTK Kálvária sugárúti felújított épületével gazdagodott az egyetem. Ugyanakkor benyújtotta a Tudássétány elnevezésű, a műszaki-természettudományos képzés fejlesztésére szóló projektet, mely az SZTE tudáspólus-biopolisz programjának pillére. A regionális program részeként két és fél éven belül megépül a szegedi Moszkvai körúton a mérnökképzés új gyakorlati oktatási centruma. Innen a környezet-, a bio-, az anyag-, és az élelmiszer mérnök szakos hallgatók „átsétálnak" a Dugonics téri épületbe, melyet addigra technológiai tudástranszfer központtá alakítanak át. A következő állomások: a Rerrich Béla téren korszerűsített, illetve a Gyógyszerésztudományi Karon kialakítandó új laboratóriumok, majd a Hősök kapuja melletti Irinyi épület informatikai tantermei, illetve az Ady téri JATIK. – Így teljesedik ki az álmom: a tudományos együttműködés és kutatásfejlesztés után az oktatásban is leomlanak majd a kari határok, és fokozatosan leépülnek a párhuzamosságok.

Az egészségipari projektet 2008 április közepéig nyújtja be az SZTE: nem csupán a világszínvonalú betegellátást biztosító intézmény, hanem hozzá kapcsolódó inkubátorház is a távlati elképzelések része. Ezzel párhuzamosan előkészítik egy saját gazdasági társaság létrehozását, mely a humán-biotechnológiához kötődik. A rektor hangsúlyozta: valamennyi projekt elképzelésük élvezi a városi önkormányzat támogatását. Ugyanakkor az új felsőoktatási törvény adta lehetőségeket is igyekszik kiaknázni a Tisza-parti egyetem: közös, újszegedi inkubátorházra pályázik, továbbá zártkörű részvénytársaságot hoz létre az SZTE és az SZBK. E holding jellegű vállalkozás öt divíziója az SZTE tudáspólus programjához – így a környezetvédelmi, a nanotechnológiai, a biotechnológiai, az egészségipari, az agroinnovációs kutatásokhoz – kapcsolódik. Ezen az öt lábon áll a Szeged-Biopolisz program is, amihez illeszkedik az egyetemi tudáspólus program. Az új év reménye e pályázatok sikere, mert nagyságrendi és minőségi változást hoznak a Szegedi Tudományegyetem életében. 

Olvasóink írták

 • 3. Kállay György 2007. december 31. 19:18
  „Bocs, javítottam:
  Szent-Györgyi Albert”
 • 2. jajjjj 2007. december 31. 15:44
  „Remélem a néhai tudós-kutató nem sértődik meg, hogy nevét így írtad le.”
 • 1. Kállay György 2007. december 31. 15:30
  „Egyet értek!
  Az SZTE méltó elnevezése legyen;
  "Szt. Györgyi Albert Tudományegyetem"
  Egy világhírű szegedi Nobel díjas tudós neve önmagában is rangot ad. Ezzel pedig a Szegedi Tudományegyetem egyébként is nagyszerű eredményeire tennénk fel a koronát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki kicsoda? – avagy Délmagyarország-kvíz 2007

Szeged - Ismert szegedi közéleti szereplőkről, a lapunkban 2007-ben többször megszólalókról… Tovább olvasom