Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Szabó István filmje összehozta az embereket

Szabó István filmje összehozta az embereket
Zákányszék- Rovatunkban hétről hétre egy-egy településen vagy városrészben élő olvasónkat kérdezzük arról, miért szereti a helyet, ahol él.
Most nyolcvanéves, eddig két esztendőt töltött távol Zákányszéktől Szabó István, és nem is vágyódott el. Inkább létrehozta itt, amire szüksége volt, neki és a falubelieknek. – A szegedi Irinyi János Vegyipari Technikumban, majd a tanárképzőn tanultam, matematika–kémia szakos tanári diplomát szereztem.
 
Szabó István.


Ásotthalom-Kissoron tanítottam két évet, utána végleg hazakerültem. Szeretek itt, jól kijövök az emberekkel – mondja a pedagógus. Ezt a zákányszékiek is így gondolják. Megbízták a választási bizottság elnöki tisztségével, vezette a szennyvíztársulat felügyelőbizottságát is. A beruházás nemrég elkészült, eddig nem volt panasz a csatornára. A Kiváló Kultúráért kitüntetést, a Vaszy Viktor-emlékérmet, a Magyar Kultúra Lovagja címet és 2000-ben a díszpolgári címet viszont egészen más munkáért adták Szabó Istvánnak.

Már a középiskolában és a főiskolán is énekelt, hazatérve pedig megalapította a Zákányszéki Parasztkórust, amely többször díjazott, nívós együttes, 52 éve működik. A középiskolai színjátszókörben is fellépett, ez a vonzódása a színpadhoz felnőttkorában is elkísérte. Megszerezte a B kategóriás rendezői minősítést, Moliere Scapin furfangjai című darabja volt a vizsgaelőadása.

Tíz év tanítás után, 1966-tól egy évtizeden át igazgatta a kultúrházat. Az volt életének legmozgalmasabb időszaka. – Sok csoport működött, változatos feladatom volt, még filmet is vetítettem. Vittük a vetítőt, a vásznat, transzformátort különböző termekbe, iskolába. Ahol nem volt villany, oda az aggregátort is hozta a tanács lovas fogata – idézi fel. Szabó István a kamerához is értett, megörökítette a zákányszékiek életében fontos eseményeket, csak hogy meglegyenek.

A nőbizottság háromnapos kirándulásáról szóló rövid filmjével akkor második díjat nyert a Csongrád Megyei Kisfilmfesztiválon, Tápén.
– Volt majdnem háromórányi felvétel. Ezt barátommal és kollégámmal később átvettük videóra, úgy, hogy közben alámondtam, mit és kiket látunk a filmen. Kerestünk hozzá zenéket.

Később az egészet átírták DVD-re, majd vetítést rendeztek belőle. Ez kívülálló számára nem lehet olyan izgalmas, a zákányszékiek körében viszont nagyobb sikere volt, mint bármilyen mozifilmnek. Meg kellett ismételni. Az idősebbek magukat akarták látni, a mai harmincas-negyvenes korosztályhoz tartozók pedig a szülőket, nagyszülőket, fiatalon.

Olyan emberek is leültek egymás mellé, akik korábban évekig nem beszéltek egymással. A sorozat hamarosan folytatódik, a közelmúltban fölvett eseményeket nézik. A mozizás az egykori kultúrigazgatónak is köszönhetően sajátos közösségi program lett Zákányszéken, összehozza az embereket. Népművelő kívánhat-e ennél többet?

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agyonvágja a csirkéseket az olcsó sertéshús

Agyonvágja a csirkéseket az olcsó sertéshús
Akad olyan üzlet, ahol már kevesebbe kerül a csirkehús is az olcsó sertéshús hatására. Tovább olvasom