Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 2°C | 8°C Még több cikk.

Szabó Marci Japánt segítő emlékérmet talált ki

Szeged - A 10 éves Szabó Marci kitalálta, Kligl Sándor és a fiú nagyapja megtervezte, édesapja pedig elkészítette a Japánt segítő emlékérmet a családi éremverdében.
Különös egybeesés, hogy március 11-én, amikor Japánt történelmének egyik legnagyobb katasztrófája – a 9-es erősségű földrengés, majd szökőár – sújtotta, Kligl Sándor szegedi szobrászművész éppen a Szegedi Éremverdében tárgyalt. Megírtuk: márciusban avatták volna fel tokiói szobrát, ahhoz tervezett emlékérmet. (A szobor áll, az avatás elmaradt.) Az éremverde vezetőjének tízéves fia, Szabó Márton is hallotta a természeti csapásokról szóló hírt, és mert aktívan foglalkoztatja Japán, eszébe jutott, hogy érmén is megörökíthetnék a pusztítást. Marci a Juhász Gyula gyakorló általános iskola rajzszakosa, saját tervet készített a verethez, amelyen romba dőlt házakat ábrázolt. Kligl Sándor továbbgondolta az ötletét.

A 10 éves Szabó Marci kitalálta, Kligl Sándor és a fiú nagyapja megtervezte, édesapja pedig elkészítette a Japánt segítő emlékérmet a családi éremverdében. Fotó: Frank Yvette
A 10 éves Szabó Marci kitalálta, Kligl Sándor és a fiú nagyapja megtervezte, édesapja pedig elkészítette a Japánt segítő emlékérmet a családi éremverdében. Fotó: Frank Yvette

Az érme egyik oldalán egy japán lány takarja el arcát a ruhájával, háttérben füstölgő romok látszanak. A 42,5 milliméter átmérőjű érme másik oldalán a földrengés percre pontos idejét örökítette meg Marci nagyapja, Szabó Géza ötvösmester Japán térképével. Rákerült japánul a felirat: Japán legyen szebb, mint volt! Ezzel utal Ferenc József császár szállóigévé nemesült gondolatára, amelyet a Szegedet 1879-ben, a maga alá temető árvíz láttán mondott.

Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette

Marci édesapja, Szabó Tamás elkészítette a verdében az emléket. Az érme 5000 forintba kerül, az értékesítéséből származó összeg közel 2500 forintos önköltségen felüli részét a Magyar–Japán Baráti Társaságon keresztül juttatják el a károsultakhoz. Bővebb információ a www.eremverde.hu honlapon elérhető.

Az 1930-ban alapított családi vállalkozásnak nem ez az első emlékérme. Szegeden készült veretet kaptak, akik segítettek a székelyudvarhelyi árvíz károsultjainak, a leégett esztergomi bazilika helyreállításánál, illetve a Mátyás-templom felrobbantott ablakainak felújításában. A Szabó család verdéjében készült érmét vettek át a legutóbbi dunai és a tiszai rekordárvíz kitüntetett közreműködői is.

Olvasóink írták

 • 3. vityillo65 2011. május 02. 19:44
  „És még mennyi minden másra/máshoz lehetne készíteni emlékérmet, vagy bármit, még nevet se kell adni hozzá. Hazánkban is lehetne sorolni, hová kellene a segítség. Sőt, itt Szegeden is. Igen, borzasztó, ami Japánban történt, azonnal vittük is a segélyt, mint eddig mindehová. Hogy itthon sokan a gyógyszert nem tudják kiváltani, rezsit nem tudják fizetni, stb., az úgy tűnik, már senkit nem érdekel. Természetesen segítsen mindenki, aki tud, elismerésem neki.”
 • 2. Morpheus_RexXx 2011. május 02. 16:28
  „1. macs 2011.05.02. 11:21
  :)”
 • 1. macs 2011. május 02. 11:21
  „Kedves DM!
  Mi ez a nagy sietség? :-)
  Ha emlékeim nem csalnak, a legutóbbi - 2011.04.15.- közgyűlésen GyL beszélt az éremről:
  "Emlékérem Japánért
  14.10: Folytatódik a közgyűlés. Gyimesi László kéri a közgyűlést és a szegedieket, hogy csatlakozzanak ahhoz a mozgalomhoz, amely a japán földrengés áldozatait segíti Kligl Sándor szobrászművész és Szabó Géza ötvös mester által készített emlékérem révén."
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/botka_nyarra_fizeteskeptelen_lehet_szeged/2214092/”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2,5 milliós óvodai fejlesztés Tiszaszigeten

Babaházzal, kismedencével, EU-konform játszótérrel bővült a tiszaszigeti óvoda. Az intézményt uniós pályázattal kívül-belül felújították az elmúlt két évben. Tovább olvasom