Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Szabó Tamás 30 éve a Móra-múzeum restaurátora

Szeged - Élete nagy felfedezéséről és kedvenc munkáiról kérdeztük Szabó Tamást. A szegedi Móra-múzeum főrestaurátora kettős jubileumot ünnepel: 55 éves és 30 éve kezdte pályáját a közgyűjteményben.
A vásárhelyi születésű Szabó Tamás képzőművészeti főiskolai diplomáján még meg sem száradt a tinta, amikor 1980. június 26-án munkába állt a szegedi Móra-múzeum restaurátoraként. Elhivatottságát és lendületét azóta is jól jellemzi az, hogy soha nem pusztán a rábízott remekművet látja, hanem aprólékosan kikutatja a kép, az alkotó és a korszak jellemzőit.

– Ez a szerencséje a vidéki múzeumban dolgozó kevés szakembernek, hiszen a nagy fővárosi gyűjteményekben a restaurátor csak részfeladatot kap, helyreállít, konzervál – meséli az 55 éves szakember, hogyan csiholt előnyt a hátrányból. Munkaidejében a megyei múzeum tízezer darabos képzőművészeti gyűjteményével dolgozik, utána és mellette külső megbízatásokat vállal. Pályafutása során a régióban 250 mesterművet mentett meg. Minden egyes darabba beleszeret, amely a keze közé kerül. Hosszú publikációs lista bizonyítja, hogy a képek, szobrok történetéről, a restaurálások mozzanatairól alaposan és szívesen ír is.

Szabó Tamás a Varga Mátyás-emlékházban kialakított műtermében. Fotó: Karnok Csaba
Szabó Tamás a Varga Mátyás-emlékházban kialakított műtermében.
Fotó: Karnok Csaba

Szabó Tamás munkájának nagy részét a nagyközönség is láthatja a közgyűjteményekben, illetve a szegedi városháza folyosóin és dísztermében, valamint a Hősök kapuja boltozatán. Nincs szem előtt viszont olyan kincs, mint a Virág cukrászda mennyezeti díszítése. A megbízatás nyolc éve véletlenül pottyant a restaurátor ölébe. Elődje hiába kutatta a falakat, nem talált semmit. A múzeum csapata véste ki tizenkét réteg festék alól a festett mennyezetet, hogy rendbe tegye. Nem a régióban látható, ezért kakukktojás a pannonhalmi főapátság Szent Mihály arkangyal képe, amelyet a szegedi bibliakiállításra hozott helyre. Noha a keze nyomát nem őrzi a kép, a szakember legkedvesebb műtárgya élete nagy felfedezése: Giorgio Vasari Angyali üdvözlet című képe. A dollármilliókat érő festmény névtelenül lappangott a múzeum raktárában, két év kutatással azonosította a szerzőjét, aminek a híre bejárta a világot. A képet fővárosi szakértők restaurálták.

A szegedi restaurátor kedvenc képe Lotz Károly Lonovics Kornélia kisasszonyt ábrázoló műve, amelyet a kisasszony lánya, Csáky Kornélia grófnő felkérésére élesztett újjá. A festményt tavaly ősszel, a grófnő halála után sikerült megvásárolnia a makói múzeumnak. Jelenleg Joó Ferenc Korda János 48-as szegedi nemzetőrkapitányról festett portréján dolgozik. Joóról meséli, Zsótér Andor baráti körébe járt. Ott szeretett bele a festő lányába a társaságot szórakoztató Dankó Pista. A prímás megszöktette és feleségül vette a lányt, akit erre a szintén művész papa kitagadott.

A püspök magánkápolnája

Rejtve marad a nagyközönség elől a püspöki palotában restaurált püspöki magánkápolna is, amelyet Kiss-Rigó László renováltatott beiktatása után. Beszédes Ottó és Beszédes László falfestményét kőműveskalapácsok és csővezetékek szabdalták. Öt hónap alatt, szó szerint éjt nappallá téve sikerült helyrehoznia. Szabó Tamás feleleveníti: éjszakánként mindig megállt diszkréten egy pap az ajtóban, és figyelte, amint dolgozik. Később mutatták be az illetőnek, a püspök volt.

Olvasóink írták

  • 2. angela1221 2011. február 14. 15:31
    „Wehner Tibor: Szabó Tamás - HUNGART könyvsorozat
    http://www.konyv-konyvek.hu/szabo_tamas_hungart_konyvsorozat”
  • 1. QM 2011. január 29. 12:15
    „Na végre egy jó cikk. Sok egészséget és megbecsülést kívánok a munkájához!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rablás egy újszegedi lottózóban

Rablás történt pénteken kora este az egyik újszegedi lottózóban. A rendőrség egy 20-25 éves férfit… Tovább olvasom